Σταϊκούρας: Ξεκινήσαμε την απαλλαγή της μεσαίας τάξης από την υπερφορολόγηση

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη χώρα με δημοσιονομικό κενό για το 2019»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13:52
14/09/2019
Σταϊκούρας: Ξεκινήσαμε την απαλλαγή της μεσαίας τάξης από την υπερφορολόγηση
38
loading

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει την απαλλαγή της μεσαίας τάξης από την υπερφορολόγηση, εφαρμόζοντας «μια πολιτική απολύτως συνεπή με τις υποσχέσεις μας χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τονίζει ότι «το αφορολόγητο διατηρείται, ενώ παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι και τα 4 τέκνα, διευρύνοντας το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς», καθώς και ότι η μείωση του συντελεστή στο 9% για το εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Ερωτηθείς σχετικά, προσδιορίζει την μεσαία τάξη, «αν και δεν υφίσταται επιστημονικός ορισμός κοινά αποδεκτός για την εισοδηματικά και περιουσιακά μεσαία τάξη» ως προσιδιάζουσα «σε μια κανονική κατανομή, με ασυμμετρία, στην οποία αφήνουμε εκτός περίπου το 10% της ακραίας φτώχειας και το 20% των πολύ υψηλών εισοδημάτων και πλούτου».

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη χώρα με δημοσιονομικό κενό για το 2019», αναφέροντας, στη συνέχεια, ότι «η εκτέλεση του προϋπολογισμού τους τελευταίους δύο μήνες και οι εκτιμήσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς βεβαιώνουν ότι ο υψηλός φετινός δημοσιονομικός στόχος θα επιτευχθεί».

Αναφέρει επίσης ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος επιτρέπει την δημιουργία του αναγκαίου δημοσιονομικού χώρου και «περαιτέρω μειώσεις φορολογικών συντελεστών και το 2020».

Ο υπουργός Οικονομικών αποτιμά το κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ «μαζί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, περίπου στα 1,2 δισ. ευρώ, όμως το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι μικρότερο, διότι οι περισσότερες από τις παρεμβάσεις φέρουν έντονη αναπτυξιακή διαδικασία».

Τονίζει ότι το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται μεθοδικά με στόχο την αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, κίνηση, όπως είπε, η οποία «διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το ελληνικό Δημόσιο της τάξης των 75 εκατ. ευρώ, βελτιώνει τους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και επιτυγχάνει και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του ΔΝΤ».

Ο κ. Σταϊκούρας επικαλούμενος και την εμπειρία «από τις κυβερνήσεις της παράταξής μας τα μεταπολιτευτικά 45 χρόνια, αλλά και τα μεταπολεμικά-μετεμφυλιακά 70 χρόνια» αναφορικά με τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, εκτιμά ότι «λόγω πολιτικής φιλοσοφίας και πολιτικών θα πετύχουμε καλύτερη επίδοση το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και σε σχέση με την αντίστοιχη του 2018», ενώ το ίδιο εκτιμάται και για το 2020 «αν δεν υπάρξουν έντονες διαταραχές υφεσιακού τύπου στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία».

Ως προς την ανάπτυξη, αναφέρει ότι «στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διαρκέσει μέσα στο χρόνο και να είναι υψηλού ρυθμού», προσθέτοντας ότι αφορά ολοκληρωμένο και συνεκτικό οικονομικό σχέδιο «που υπηρετεί συνολικά την αναπτυξιακή και μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων θεσμών και εταίρων -πέραν της θετικής γνώμης της Κριστίν Λαγκάρντ- για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ σημειώνει ότι αναφορικά με το τι συμφώνησε επ΄ αυτού του ζητήματος ο ΣΥΡΙΖΑ, «ουδείς στο εξωτερικό έχει αναφέρει κάτι σχετικό, ενώ και οι αρμόδιες εγχώριες δημόσιες υπηρεσίες δηλώνουν άγνοια για ένα λογαριασμό που, κατά τον κ. Τσίπρα, είχε ήδη ανοίξει. Αυτά ο λαός τα λέει "λόγια του αέρα"».

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη σχετικά με την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο του 2015, απάντησε ότι «γενικώς οι εξεταστικές επιτροπές δεν έχουν θετική παράδοση στην πολιτική ζωή της χώρας», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «για την επίμαχη περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015 το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά».

Είπε ακόμα ότι θα δει την ταινία του Κ. Γαβρά προκειμένου να αξιολογήσει την οπτική της για μια κρίσιμη περίοδο της ελληνικής οικονομίας, ενώ προσπαθεί να διαβάσει και όλα τα σχετικά βιβλία.

Ως προς τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για το έλλειμμα που παρέδωσε το 2009, ο κ. Σταϊκούρας, είπε ότι βάσει των επικαιροποιημένων στοιχείων της Eurostat το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί σε χαμηλότερο επίπεδο από το 15,7%, ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι «δημοσιονομικά την περίοδο Οκτώβριος 2009-Φεβρουάριος 2010 τη διαχειρίστηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Ο υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να συμμετάσχει με επιχειρήματα στην απαραίτητη διαρκή νηφάλια συζήτηση για την πορεία της ελληνικής και διεθνούς οικονομίας, «όμως σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζουμε σε άλλες πολιτικές δυνάμεις να αυτοχρίζονται αυθαίρετα ως εισαγγελείς στους οποίους δήθεν πρέπει να δώσουμε εξηγήσεις».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

38
σχόλια
 1. avatar ΠΑΣΟΚ καί ΝΔ

  Η ΝΔ χρεωκοπισε την χώρα και τό ΠΑΣΟΚ το βουλωσε γιατί ήταν Χωμένη στα σκάνδαλα κάποια στιγμή θα πρέπει να μιλήσουμε για αυτό αλλά με μυαλά των Ελλήνων καλά μας κανουν

  1. avatar Το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ ;

   Πότε χρεοκόπησε η ΝΔ την χώρα,
   μόλις ανέλαβε το Πασοκ και έβαλε τον Γεωργίου διευθυντή της ΕΛΣΤΑΤ ή πιό πρίν ;

 2. avatar Τι να πω

  Παρεδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ τρομερά έλλειμματα και πήραν βεβαίως από τίς θυσίες μας άλλωστε δέκα χρόνια αυτό κάνουμε πλεόνασματα καί αρκετά μάλιστα για να τα φάνε καί αυτά όμως τώρα θα είναι αργά όσο για αυτόν πού λέει ότι είναι δάνειο δεν ξερι ότι περνούμε δάνειο από τότε που υπάρχουμε όμως είχαμε τη. δυνατότητα ,να τα απολπληρωνουμε

 3. avatar Άννα Α

  Σταικουρα μας έπεισες τώρα. Κουβέντες μας λες έργα δεν βλέπουμε

 4. avatar ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ;

  Η ΑΠΑΛΑΓΗ ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ 2009
  .
  ΠΕΝΤΕ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΑΡΓΟΤΕΡΑ
  10 ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ, ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗΣ ΑΦΑΙΜΑΞΗΣ,
  .
  ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ ΣΗΜΕΡΑ (τώρα αυτή τη στιγμή)
  ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΤΕ.
  .
  ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ !
  .
  ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ
  ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΤΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΩΝΕΙΑ
  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ
  ΟΛΟΙ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΖΑΝΙ
  ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΣΒΥΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΕΜΕΙΣ
  ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΧΟΧΛΑΖΟΥΜΕ
  ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΖΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ !

  .
  ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ !
  ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ !

 5. avatar Έλλην_Ζεύς

  Ελεος ποια με το 9% μέχρι τα 1000 Χιλ ευρώ.. Μας τα ζαλισατε λε και θα σωθούμε με 20 Ευρώ παραπάνω το μήνα.. Φυσικά δεν μας λέτε πάνω από τα 10000 το ποσοστό τις φορολογίας.. Μια τρύπα στο νερό μέχρι στιγμής καμία διαφορά πραγματικά.

 6. avatar Ευπατριδης

  Η Κυβίστηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το Μακεδονικό που ενώ προεκλογικά μιλούσαν για μια προδοτική συμφωνία, τώρα μιλούν για τήρηση της συμφωνίας και μάλιστα τώρα όπως λέει η Μπακογιάννη ότι: ''Θα τιμήσουμε και θα την τιμήσουμε την Συμφωνία των Πρεσπών''...δέν απλά η κωλοτούμπα, είναι η ριζική αλλαγή άποψης της ΝΔ πού πολλοί δέν το καταπίνουμε αυτό το ψέμα έτσι απλά.

  1. avatar criskalts

   Άθλιο ξεφτιλοσφυριζοτρολ που γράφεις με νικ σωστού χρήστη ΟΥΣΤ (...)

  2. avatar Ευπατριδης

   μαυρο στους κωλοτουμπες

  3. avatar @Ευπατριδης

   Η Κωλοτούμπα είναι copyright τσίπρα. τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα σύριζα.

  4. avatar κανεις λαθος και εσκεμμενη παρερμηνεια…..

   το κρατος εχει συνεχεια ειπαν ολοι τους.....διαφωνουν...αλλα αν περασει απο τη βουλη θα τη σεβαστουν...αυτα για αποκατασταση αληθειας....

 7. avatar τη πολιτικη πλεονασματων τη κανει και ενα νηπιο

  κοβεις κοβεις ξανακοβεις ....αυξανεις το κοστος ζωης......βαζεις βαζεις ξαναβαζεις φορους.....

 8. avatar Νικος χασαπης

  Ο Κυριάκος μας παραπλάνησε:
  με “λειψό αναπτυξιακό νομοσχέδιο”
  με “κωλοτούμπα στις Πρέσπες”
  με “επικοινωνιακές εκστρατείες στα Εξάρχεια”
  μας παραπλάνησε τους ψηφοφόρους η ΝΔ και απέτυχε σε όλους τους βασικούς τομείς της πολιτικής και θα βρεθεί σε ...μονοψήφια μονοπάτια τώρα.

  1. avatar @Νικος χασαπης

   Έχεις δίκιο, δεν κατήγγειλε τα μνημόνια και δεν έκανε κανένα δημοψήφισμα.
   Τα πνευματικά δικαιώματα για την κωλοτούμπα ανήκουν στον Τσίπρα.

  2. avatar ονειρακια βλεπεις

   ανοιξε ματια και αυτια και ακου .....μειωσεις παντου φορους ενφια εισφορες τελη.....

  3. avatar @Νικος χασαπης

   της αξιζει αυτο που θα παρει.

 9. avatar να σας πως ξερουμε

  να διαβαζουμε,εσεις ξερετε τι λετε?με δημοσιονομικο κενο κανετε λετε τοσες ελαφρυνσεις,μενει να τις δουμε στην πραξη,και οι στοχοι ειναι εφικτοι?δειτε τι λετε και ζητηστε συγνωμη τουλαχιστον για την οικονομικη σας καταρτηση

  1. avatar η δικη σας ειναι φορομπηχτικη ελεεινη

   καραγκιοζ

 10. avatar Vocabulaire… Ελληνικά Λεξιλόγιο

  Τα 37 δισεκατομμύρια € μαξιλάρι που σας άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα λες δημοσιονομικό κενό! Πλεόνασμα τα λένε!
  Αν μέχρι να βγει το 2019 τα έχετε φάει, όπως κάνατε πολλάκις στο παρελθόν, τότε πράγματι πάμε για πτώχευση και νέο μνημόνιο!

  1. avatar @ Ελληνικά

   Τα 37 δις προήλθαν από δανεισμό από τον ESM και από σάρωμα ταμείων κρατικών φορέων. Δεν είναι από ανάπτυξη ή παραγωγή πλούτου οπότε είναι δανεικά που τα χρωστάμε.

  2. avatar θα σας ξαναφερομε πισω να μας κατσετε ανηλεεις φορους

   για να εχεις πλεονασμα για τους μεταναστες λαθρονια

 11. avatar criskalts

  Πολλοί αγωνιούντες αριστερόστροφοι διδάκτορες επί των οικονομικών τώρα τελευταία στο σάιτ....

 12. avatar ψιτ κουλη

  μαζευε ο Σιμηταρας, σκορπαγε ο Βουδας, νατα τα μνημονια!!! Μαζευε ο Συριζας τι θα κανει ο κουλης???

  1. avatar επινε αιμα ο στυριζα

   και ο λαος αυτοκτονουσε

 13. avatar ωραία!!

  Αυτά είναι με 14 χιλιάρικα οικογενειακό εισόδημα,αναβαθμιστηκα σε μεσαία τάξη.

 14. avatar writer

  Ισως κατι δεν καταλαβαινω, εφοσον «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη χώρα με δημοσιονομικό κενό για το 2019» που βρισκεται χρηματα και συνεχιζεται τις παροχες που εδινε ο ΣΥΡΙΖΑ, μεΙωνεται τον ΕΝΦΙΑ και σχεδον διπλασιαζεται τις φοροαπαλλαγες απο αυτες που ειχε προαναγγειλει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ολες τις φορολογικες κλιμακες;

  1. avatar ο συριζα ειχε παραγγειλει τις παροχες στο τζαγκαρη

   γι αυτο καθυστερουσανε......

  2. avatar τι λες βρε σαχλαμαρα????παροχες συριζα?????που τις ειδες ????

   στα συριζοανοητα μυαλα της κομαντατουρ??????ειχε κατα νουν ο συριζα...θα εκανε...θα σχεδιαζε...θα θα θα θα παραμυθαδες

 15. avatar καζαμιας

  για φετος κανετε τον γκουβαρντα για να φερετε λιγοτετο πλεονασμα!! απο του χρονου θα κριθειτε!

  1. avatar η τσεπη σου αλαφρωσε

   η βαρυνε???????

  2. avatar πλεονασματακιας εισαι και τουλογου σου????

   σου πηραν και τα [...] αλλα μυαλο δε βαζεις.....για να μοιραζεις ....ψιχουλα σε ρομα μεταναστες και καφενοβιους τεμπελοσκυκλους.....απο δουλειες???υπαναπυξη και αποεπενδυση....

 16. avatar Άντε να δούμε !

  Τα αίσχη του ΣΥΡΙΖΑ τα είδαμε ! Πως θα ξελασπώσουμε είναι το θέμα ! Και μη τρελαίνεσαι Μητσοτάκη ! Τα αριστερά απολιθώματα του εμφύλιου και τα παράγωγα τους , μόνο μίσος τρέφουν για σένα και όλη τη δεξιά παράταξη ! Μην τους γλύφεις όπως οι προκάτοχοι σου , χάνεις το σάλιο σου !

  1. avatar Τι λές

   ρε προβατάκι
   Τα μνημόνια του Σαμαρα τα ξέχασες;
   Απο τα σκουπίδια έτρωγε ο κοσμάκης.
   Είδες επί Συριζα ουρές για λίγες πατάτες ή ντομάτες στο σύνταγμα η αλλού;
   Το έφαγες και εσύ το παραμύθι ή πουλάς τρέλα;
   52 δις έλλειμμα παρέδωσε η δεξιά σου 36 δις πλεόνασμα παρέλαβε από τους αριστερούς.
   Άντε γιατί αυτά δεν έγιναν το 1945 έγιναν το 2012 - 15.
   Αν εσύ βοσκάς δεν βοσκάμε όλοι.

   1. avatar ποια αριστερα ρε κακομοιρη συριζοψευτη

    ασε τη λεξη ησυχη και μη τη μαγαριζεις....

   2. avatar κοζανη,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,το 15 αρχισε η απολυτη καταστροφη της χωρας

    απο 15-19 εκλεισες ματια και αυτια......επαθες αμνησια......εβαλες φορους φπα.....διοριζες τη σια τασια ασπασια

   3. avatar ναι ρε προβατινα του πολακη

    τα δικα σου μνημονια μην ξεχνας......μαθατε στο κοσμο ναμην πληρωνει φορους ενφια φπα δεη νερο οτε.....καταχρεοκοπησατε και το λαο και τη χωρα...με τις ιδεοληψιες σας.....

   4. avatar εσυ βοσκας και βοσκαριζεις στους καμπους του βερολινου…..

    τα ελλειμματα τα προκαλεσε ο βαρουφης το 15....κοψατε και τον αερα απο το λαο...ξεπουλησατε και τη χωρα....χασατε τις εκλογες...αλλα ο νους σας κολλημενος στη μερκελ στο τραμπ στο σορος σνφια διοδια φπα εκας περικοπες ασυλα ανοιχτα συνορα μεταναστε ς,,τεμπεληδες αναρχικους

   5. avatar Social Distortion.

    Τσιπρας για πλεονασματα στο 2ο μνημονιο: Πρόκειται για πλεόνασμα δυστυχίας, τραγωδίας ακόμη και αίματος αλλά και για πλεόνασμα θράσους και απάτης, ναι καλά ακούσατε απάτης.

    Να υποθέσω οτι το 3ο μνημόνιο των 24 δις φόρων, δεν βγήκε με αίμα. Βγήκε επειδή πέταγε η οικονομία!!!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει