«Η επιχείρηση απαξίωσης του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με fakenews έχει γίνει εμμονή του κ. Βρούτση», τονίζει η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Επικρατείας, Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι «οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας περί μη επανυπολογισμού 223.000 συντάξεων είναι απολύτως αναληθείς, καθώς ο επανυπολογισμός έχει γίνει για όλες τις συντάξεις, στη βάση του ν. 4387/2016».

«Ακόμα και σε όσα ταμεία δεν υπήρχαν στοιχεία -αφού ο κ. Βρούτσης παρέδωσε το 2015 ανύπαρκτα μητρώα και ασφαλιστικά αρχεία- ο επανυπολογισμός έγινε με τεκμηριωμένες επιστημονικές παραδοχές, με αποτέλεσμα οι συντάξεις όλων των συνταξιούχων να καταβάλλονται επανυπολογισμένες από 1/1/2019», αναφέρει η κ. Αχτσιόγλου.

Επίσης, αναφέρει ότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων «είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους από 1/1/2019, οι οποίες θα συνεχιστούν σε βάθος 5ετίας» και ήταν οι πρώτες αυξήσεις «μετά τις αλλεπάλληλες οριζόντιες περικοπές που είχε επιβάλει ο κ. Βρούτσης».

Η κ. Αχτσιόγλου κατηγορεί τον κ. Βρούτση ότι διακινεί ψεύδη για τον αριθμό των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και σημειώνει ότι «τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία έδωσαν στοιχεία για 107.000 εκκρεμότητες στα τέλη Ιουνίου 2019». Και, καταλήγοντας, τονίζει: «Η πραγματικότητα είναι ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και εφάπαξ μειώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ κατά 73% από τις 400.000 που άφησε πίσω της η ΝΔ το 2015, γεγονός που γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Βρούτσης και συνειδητά αποκρύπτει. Σε κάθε περίπτωση, χαιρετίζουμε τη σημερινή συνέντευξη του υπουργού διότι είναι σαφώς προτιμότερο να αξιοποιεί έτσι τον ελεύθερό του χρόνο από το να καταργεί εργασιακά δικαιώματα».