Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου αναμένεται να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική κυβέρνηση και προσωπικά προς τον πρόεδρό της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί τις διεθνείς συμβάσεις και τους κανόνες του δικαίου, ώστε να μπορέσει να υπάρξει κατόπιν ένας από κοινού διάλογος.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Η Κύπρος θα έχει τη συμπαράσταση της Ελλάδα και της ΕΕ σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των προκλήσεων για τα ενεργειακά θέματα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, από τη Λευκωσία, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ν. Αναστασιάδη.

Από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως τάσσεται υπέρ των τριμερών σχημάτων που έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή, σημειώνοντας πως είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά και συνεχίστηκαν και από την επόμενη.

«Η επίσκεψή σας καταδεικνύει τους διαχρονικά ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών και την προσωπική σας βούληση για τον συντονισμό των δράσεων» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, σημειώνοντας πως στη διάρκεια «των ιδιαιτέρως δημιουργικών διαβουλεύσεων» ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εκ μέρους του κυπριακού ελληνισμού και της κυπριακής κυβέρνησης εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη διαχρονική στήριξη και συμπαράστασης της Ελλάδος.