Η επισήμανση πως «η λύση στην κρίση της Κύπρου είναι μία και είναι ευρωπαϊκή», η παρατήρηση πως «η πρόσφατη συνάντηση Κορυφής με την Τουρκία προσέφερε θετικά αποτελέσματα, εγκαθιστώντας στις διμερείς σχέσεις μιαν έντιμη διπλωματία» κι η αναφορά στην κρίση με όρους πολέμου – «είναι μια μορφή πολέμου, δολοφονεί όνειρα και κατακτήσεις» – ήταν τα κύρια σημεία των δηλώσεων που έκανε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Αβραμόπουλος μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του Φρανς Τίμμερμανς.

Από πλευράς του, ο κ.Τίμμερμανς υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή λύση στο θέμα της Κύπρου «δεν αποτελεί ένα μοντέλο», αφού «η κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαίτερες συνθήκες» και παρατήρησε πως «στην Κύπρο, όπως και στην Ελλάδα, μιλάνε ελληνικά, η περίπτωση της Ελλάδας, όμως, είναι τελείως διαφορετική από την Κυπριακή».

Αναλυτικότερα, στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως ενημέρωσε τον Ολλανδό συνάδελφό του για τις «μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού», για την προετοιμασία της ελληνικής προεδρίας (α’ εξάμηνο 2014) στην Ε.Ε. και για το θέμα της Κύπρου, καθώς επείγει η άμεση αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας. «Η Κύπρος δεν είναι μόνη της, διότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ενιαίο και υπαγορεύει την εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης», σημείωσε σχετικά ο κ.Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος συναρτάται με το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τη συμμόρφωση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπογράμμισε δε πως «όποιος επενδύει στην κρίση διαπράττει στρατηγικό λάθος», καθώς πρόκειται για ένα «πανδημικό» φαινόμενο που «δεν γνωρίζει σύνορα και μπορεί να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις».

«Συζητήσαμε ακόμη το θέμα του εθνικισμού, που αποτελεί μια πραγματική απειλή, η οποία δεν έχει θέση στην Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, «όπως και το θέμα της παράνομης μετανάστευσης, που χρειάζεται μια συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση», αλλά και το θέμα της Συρίας «όπου, όσο καθυστερεί η έναρξη διαλόγου, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο κ. Τίμμερμανς παραπέμποντας στις εκτιμήσεις που προβλέπουν ότι φέτος το καλοκαίρι οι Ολλανδοί τουρίστες που θα έρθουν στη χώρα μας θα είναι κατά 20% αυξημένοι, σημείωσε πως αυτή η εξέλιξη θα επιτρέψει «την καλύτερη γνωριμία των δύο λαών μας».

«Όσο περισσότεροι Ολλανδοί έρχονται στην Ελλάδα, τόσο περισσότερο καταλαβαίνουν την ελληνική πραγματικότητα και καταρρέουν τα στερεότυπα», παρατήρησε, προσθέτοντας πως ανάλογα αποτελέσματα γεννά η αλληλεπίδραση των ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στην Ολλανδία.

Συγχαίροντας εξ άλλου την ελληνική κυβέρνηση «για τα θαρραλέα της βήματα», ο κ.Τίμμερμανς τόνισε πως στην κρίση «υπάρχει μόνον η ευρωπαϊκή, όχι η ολλανδική ή ελληνική, λύση. Κάθε περίπτωση απαιτεί τη δική της λύση. Στην περίπτωση της Κύπρου υπάρχουν ειδικές συνθήκες, που υπάρχουν στην Κύπρο και μόνο στην Κύπρο».

Τέλος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησής του για την «εποικοδομητική συνεργασία» που οικοδομείται στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.