Σήμα στους υπουργούς του αλλά και στην κοινωνία έδωσε ο Α. Σαμαράς με την αιφνιδιαστική επίσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ότι η Αθήνα πρέπει να αφήσει πίσω την υπόθεση της κυπριακής κρίσης και να ασχοληθεί με την επίσκεψη της τρόικας στα μέσα της εβδομάδας.

«Όσο και να πονάμε για την Κύπρο, εμάς δεν θα μας λυπηθεί κανείς στην Ευρώπη εάν πάλι δεν είμαστε έτοιμοι» είπε στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά σε κορυφαίο υπουργό που είχε μείνει ενεός από τις επιπτώσεις που θα έχει στην Κυπριακή οικονομία που θα φέρει το «κούρεμα» των καταθέσεων.

«Για να μην έχουμε νέα δράματα, πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα» σχολίαζε κορυφαίος υπουργός που διαπίστωσε ότι απομένουν πολλά που δεν έχουν κλείσει στη διαπραγμάτευση με τα τεχνικά κλιμάκια.

«Οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν το πολιτικό περιβάλλον που θα διεξαχθεί ο νέος έλεγχος της τρόικας αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει μεταξύ των τεχνοκρατών της ανά χώρα τρόικας για το ποιος θα πετύχει περισσότερα στην αποστολή του» υπογράμμισε με έμφαση σε κλειστή σύσκεψη παράγοντας της ΝΔ.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης είχαν συνάντηση προχθές το μεσημέρι για να σταθμίσουν τις επιπτώσεις από την κυπριακή κρίση και να επανακαθορίσουν τη γραμμή τους ενόψει πιθανής νέας συνάντησης των αρχηγών αλλά και για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Παρά το γεγονός ότι και οι δυο πλευρές διαψεύδουν ότι συζήτησαν και το ενδεχόμενο ανασχηματισμού και της στάσης που θα τηρήσουν, αν δηλαδή θα μπουν στην κυβέρνηση ή όχι, εντούτοις θεωρείται βέβαιο ότι μπήκε στο τραπέζι. Μεγάλο θέμα εξακολουθεί να είναι το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο αν και όλοι στην τρικομματική κυβέρνηση πιστεύουν ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος.

Είναι όμως όπως όλοι παραδέχονται κρίσιμο να μην υπάρξουν νέες αμφισβητήσεις από την πλευρά των δανειστών καθώς τότε θα φανεί ότι η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει και εξακολουθεί να συντηρεί το πελατειακό κράτος. Μείζον θέμα είναι η πορεία των εσόδων καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως οι πολίτες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και πως μόνον μέσα από μια γενναία αλλά δεσμευτική ρύθμιση θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν οι οφειλές σε εφορία και ταμεία.

Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Σαμαράς πήγε στο Υπουργείο Οικονομικών και κάλεσε και τον κ. Βρούτση ώστε να συζητήσουν αναλυτικά και με βάση τα νέα στοιχεία που υπάρχουν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το θέμα των δόεων. Πάντως, η εκτίμηση που διατυπώνεται στην κυβέρνηση είναι ότι η τρόικα δεν θα χαριστεί και θα σκληρύνει κι άλλο τη στάση της απέναντι στις χώρες που εκτελούν μνημόνια.