Με τον Γεράσιμο Αρσένη να επισημαίνει τους κινδύνους που συνιστά για τον ευρωπαικό νότο το «δόγμα Μέρκελ» και τον Γιάννη Δραγασάκη να προβλέπει «ξεσηκωμό των λαών ενάντια στη λιτότητα και τη γερμανική ηγεμονία», ξεκίνησαν σήμερα, σε πολυχώρο στον Κεραμεικό, οι εργασίες τις διημερίδας με θέμα τα αίτια, τις επιπτώσεις και την έξοδο από την κρίση, την οποία συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) και το Levy Economics Institute της Νέας Υόρκης.

Ο πρώην υπουργός και πρόεδρος του ΙΝΕΡΠΟΣΤ Γεράσιμος Αρσένης σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό όραμα έχει θολώσει και ότι πρέπει η Ευρώπη να ξαναγίνει χώρος αλληλεγγύης και ισότιμης συνεργασίας των μελών της, με το βάρος, για να επιτευχθεί αυτό, να πέφτει στους ώμους των προοδευτικών δυνάμεων.

«Η λύση που μηχανεύονται οι αρχιτέκτονες του δόγματος Μέρκελ», είπε ο κ. Αρσένης, «αναφέρεται σ’ένα σχέδιο νέου καταμερισμού εργασίας μέσα στην Ευρώπη, όπου η Ελλάδα κι άλλες χώρες του Νότου θα αποτελέσουν το φθηνό εργατικό περίγυρο του Βορρά, κυρίως της Γερμανίας και όπου ξένες επιχειρήσεις θα λειτουργούν επικερδώς, αφού πρώτα εξαγοράσουν τον ελληνικό πλούτο σε εξευτελιστικές τιμές».

Ο κ. Αρσένης τόνισε πως «πρέπει να αποβάλλουμε το φοβικό σύνδρομο, στο οποίο μας έχει υποβάλει η μνημονιακή προπαγάνδα, να αναπτύξουμε συμμαχίες μέσα στην Ευρώπη και να δημιουργήσουμε ένα αρραγές κοινωνικό μέτωπο, αποφασισμένο να δώσει τη μάχη για μια καλύτερη πατρίδα».

Επιπλέον,ο κ. Αρσένης επεσήμανε ότι η «συστημική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη θα έχει αναπόφευκτα και γεωπολιτικές συνέπειες, γι’ αυτο και δεν μπορούμε να αμελήσουμε το ρόλο μας στη διεθνή σκακιέρα».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως υπάρχουν δύο ορατοί κίνδυνοι: Ο πρώτος, όπως είπε, είναι «η οικονομική παράλυση που υπάρχει και η κοινωνική καταστροφή που συντελείται να πάρουν μεγαλύτερες και τελικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις» και ο δεύτερος είναι «η σημερινή – έκτακτη υποτίθεται – κατάσταση να μετεξελιχθεί σε μια διαρθρωτική κρίση διαρκείας, πολλών ετών και δεκαετιών».

Στη συνέχεια, ο Γ. Δραγασάκης επεσήμανε πως είναι αναγκαία η αλλαγή πορείας, η ρήξη με τη στρατηγική των μνημονίων και εφαρμογή μιας νέας πολιτικής. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η δραματικότητα των συνθηκών, μας επιβάλλει να αναζητήσουμε “κοινούς τόπους”, με κριτήριο τις ανάγκες του σήμερα και αύριο και όχι τις διαφορές ή τις προκαταλήψεις του παρελθόντος», για να συμπληρώσει πως η υπεράσπιση της δημοκρατίας αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για δημοκρατική έξοδο από τη κρίση, καθώς δεν είναι αυτονόητη.

Επίσης, ανέφερε πως χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας, το οποίο θα βάλει τέλος στην ύφεση, θα περιλαμβάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη και την επεξεργασία ενός προγράμματος μακράς πνοής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως «ο ξεσηκωμός των λαών της Ευρώπης ενάντια στη λιτότητα και τη γερμανική ηγεμονία, είναι μια διαδικασία που είναι ακόμη στην αρχή, ήταν φαντασίωση όταν την διατυπώσαμε αρχικά, αλλά, πλέον, είναι αμετάκλητη δυναμική, μέρος της οποίας είμαστε και εμείς».

Ο πρόεδρος του Levy Economics Institute Δημήτρης Παπαδημητρίου τόνισε την ανάγκη «επιθετικής αναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου», σημειώνοντας πως «μόνο ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την ύφεση», εκτιμώντας πως το κόστος τέτοιας δράσης θα πρέπει να ανέρχεται στα 40 με 50 δισ. ευρώ.