Την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση της ΕΕ, χαιρέτισε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου.

«Συμφωνήσαμε ότι ήταν πολύ θετικό και χαιρετίζουμε ότι το διευρυνσιακό πακέτο και για τις υποψήφιες και στη διαδικασία να είναι υποψήφιες χώρες κατατέθηκε τώρα και έχει τις υποδείξεις που πρέπει να γίνουν, αλλά και το ότι πρέπει να δοθεί άμεσα σήμα κυρίως στη Βόρεια Μακεδονία να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαδικασίες», ανέφερε σε δηλώσεις της η κ. Αναγνωστοπούλου, μετά τη συνάντησή της με τον Εσθονό υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μάτι Μαασίκας.

Ειδικότερα για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την πρόσφατη σχετική διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ξεκαθάρισε: «Είμαστε ειλικρινά και σταθερά υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όμως, τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει τα βήματα που έπρεπε να έχουν γίνει και υπάρχει φόβος ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή προοπτική». Εξίσου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη «διαπίστωση στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, και στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή της Κύπρου, θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια στην περιοχή τη δική μας, αλλά και της Ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά την Αλβανία, κατέστη εκ νέου σαφές πως η Ελλάδα είναι υπέρ της ευρωπαϊκής της προοπτικής «υπό την αίρεση ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα πέντε σημεία τα οποία πρέπει να ολοκληρώσει για να μπορέσει να έχει ενταξιακή ημερομηνία». Διαμήνυσε, μάλιστα, πως το μειονοτικό, το περιουσιακό είναι μέσα σε αυτά τα σημεία στα οποία η Ελλάδα δίνει τεράστια σημασία.

Εκτός από τα ζητήματα της διεύρυνσης της ΕΕ, τόσο την κατ ιδίαν συνάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Εσθονίας όσο και στις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν, συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το μεταναστευτικό, καθώς και διμερή θέματα. Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Αναγνωστοπούλου με τον κ. Μαασίκας συζήτησαν πώς αυτή η Ευρώπη μπορεί να γίνει πιο δυνατή, πιο κοινωνική και πιο αλληλέγγυα.

Εστιάζοντας στο μεταναστευτικό, κοινή πεποίθηση, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, είναι η πολιτική και της αλληλεγγύης και της δίκαιας κατανομής που πρέπει να πρυτανεύσει στην ΕΕ.