Την εκτίμηση ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, ο τύμβος Καστά θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, έκανε ο νυν και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το μνημείο στην Αμφίπολη Σερρών.

Ο κ. Τζιτζικώστας ενημερώθηκε για την πορεία των έργων που υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού, με ευρωπαϊκούς πόρους που διασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια, οι εργασίες στον Τύμβο Καστά είχαν σταματήσει, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμη και το ίδιο το μνημείο. Μετά την πίεση που ασκήσαμε στο υπουργείο Πολιτισμού ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και αφού είχαμε εξασφαλίσει τους απαιτούμενους ευρωπαϊκούς πόρους 1,5 εκ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η μεγάλη παρέμβαση στο χώρο, άρχισαν επιτέλους εκ νέου οι εργασίες» είπε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο περιφερειάρχης σημείωσε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη που πίστεψε σε αυτή την ανασκαφή και εκταμίευσε τα πρώτα χρήματα, για να ξεκινήσουν οι εργασίες. «Εκτός από το ότι σ’ αυτό το μνημείο αναδεικνύεται η ιστορική αλήθεια για την ελληνικότητα και τη μοναδικότητα της Μακεδονίας, θα μπορέσουμε να πετύχουμε και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή, να δημιουργήσουμε χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης και των Σερρών. Δεσμεύομαι γι’ ακόμη μία φορά, πως όσο είμαι περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, οι εργασίες δεν πρόκειται να σταματήσουν ξανά και ότι το μνημείο αυτό θα γίνει σύντομα επισκέψιμο» πρόσθεσε.

Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δήμητρα Μαλαμίδου, που ενημέρωσε τον περιφερειάρχη για την πορεία των εργασιών, επισήμανε: «Υπάρχει ένας μεγάλος όγκος μελετών που έχουν καλυφθεί και ετοιμαστεί τα τελευταία χρόνια. Ήδη έχουμε μπει σε φάση υλοποίησης. Έχουν ωριμάσει συνθήκες για να υλοποιήσουμε το έργο και ήδη οι εργασίες έχουν αρχίσει. Η πορεία των εργασιών θα είναι προοδευτική».