Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται το θέμα της συμφωνίας για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή για την επταετία 2014 – 2022, ύψους σχεδόν 1 τρισ. ευρώ που θα συζητηθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με το Μάριο Μόντι ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύκολες.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, oι διαπραγματεύσεις των 27 ηγετών τον περασμένο Νοέμβριο κατέληξαν σε ναυάγιο, καθώς χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία αρνήθηκαν να υποκύψουν στις πιέσεις της Βρετανίας για περικοπές 30 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, ενώ επέμειναν στη διατήρηση των πόρων για την αγροτική πολιτική.

Ο Μόντι ζήτησε αλλαγές, δεδομένου ότι η Ιταλία είναι από τους μεγάλους χρηματοδότες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα, άλλες χώρες όπως η Δανία και η Αυστρία προσπαθούν να διατηρήσουν τις εκπτώσεις που απολαμβάνουν, ενώ αξίζει να σημειωθεί η άκαμπτη στάση της Βρετανίας, με τον Κάμερον να έχει βάλει στο τραπέζι, ακόμη και τη μακρινή προοπτική εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, θα δώσει νέο σχέδιο προϋπολογισμού την τελευταία στιγμή, δηλαδή την Πέμπτη πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.