Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών κ. Christophe Regnard, την Πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Βασιλική Θάνου- Χριστοφίλου καθώς και αντιπροσωπεία Δικαστών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών στη χώρα μας, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

« Οι τρεις εξουσίες διέπονται από πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης, το οποίο ωστόσο, πολλές φορές τυχαίνει να διαταράσσεται όταν η μια εξουσία δεν ανταποκρίνεται σε κάποιες υποχρεώσεις που επιβάλλονται για την αυτόνομη και αυτοτελή λειτουργία των άλλων δύο» τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία των Δικαστών και υπογράμμισε: «Για τον λόγιο αυτό γίνονται ειλικρινείς προσπάθειες ώστε να διασφαλίσουμε τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας της ανεξάρτητης δικαιοσύνης».

«Λόγω ειδικών συνθηκών, αυτή την περίοδο, στην Ελλάδα αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη, η εκτελεστική εξουσία με πόνο και θλίψη αναγκάζεται να προσχωρήσει σε περικοπές οι οποίες από πολλούς θεωρούνται υπερβολικές και άδικες. Και παρά το περιβάλλον έντασης που μπορεί να προκαλείται ενίοτε, πιστεύω πως με συνεννόηση και συνεργασία, με το ήθος αλλά και την αξιοπρέπεια όλων ημών που υπηρετούμε μια εκ των εξουσιών, σεβόμενοι πάντα τις άλλες δύο, ομαλοποιείται η κατάσταση. Προς αυτή την κατεύθυνση, καθοριστική είναι η προσπάθεια της Εκτελεστικής εξουσίας να διασφαλίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα στο δύσκολο περιβάλλον που επικρατεί, τις συνθήκες εργασίας των Δικαστών και της λειτουργίας της Δικαιοσύνης» ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Christophe Regnard, από την πλευρά του, τόνισε πως: «σε τέτοιες δύσκολες εποχές, οπότε η παραβατικότητα αυξάνεται, οι Δικαστές θα πρέπει να ασκούν το λειτούργημα τους υπέρ των πολιτών. Πρέπει να προστατευθούν οι εξουσίες με τρόπο τέτοιο που ο πολίτης να μπορεί να ταυτίζεται και με την Κυβέρνηση τους και με το Κοινοβούλιο τους αλλά και με το σύστημα δικαιοσύνης που ασκείται στη χώρα τους. Οι δικαστές έχουν ανάγκη τη Δημοκρατία όσο η Δημοκρατία έχει ανάγκη από εκείνους και σε αυτό το πλαίσιο το Κράτος δεν θα πρέπει να τους απελπίζει» ανέφερε, εκπροσωπώντας και τους Έλληνες Δικαστές.