Αχτσιόγλου: Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς

Με «αμείωτη ένταση» συνεχίζεται η αποκλιμάκωση της ανεργίας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
8:51
20/04/2019
Αχτσιόγλου: Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς
20
loading

«Εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα» καταγράφηκε τον Μάρτιο σε ό,τι αφορά την πορεία της απασχόλησης, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, παρουσιάζοντας θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 43.373 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2019, καταγράφηκε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων–αποχωρήσεων κατά 43.373 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Μαρτίου 2019, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 202.157, ενώ οι αποχωρήσεις σε 158.784.

Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση, από το 2001 έως σήμερα, κατέγραψε το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων για το τρίμηνο «Ιανουάριος-Μάρτιος 2019», το οποίο είναι θετικό κατά 48.880 νέες θέσεις εργασίας. Αθροιστικά, για την περίοδο Ιανουαρίου–Μαρτίου 2019, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 524.408 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 475.528.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σημείωσε ότι τα στοιχεία μαρτυρούν ότι η πορεία της αποκλιμάκωσης της ανεργίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, «καθώς κάθε μήνας που περνάει είναι ένας μήνας ρεκόρ στις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται».

Με τη δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στη θετική επίδραση της αύξησης του κατώτατου μισθού στην αγορά εργασίας. «Τον Φεβρουάριο, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό. Τότε, υπήρξε μία έντονη φιλολογία ότι η αύξησή του μπορεί να οδηγήσει σε απολύσεις, επειδή θεωρήθηκε ότι είναι αρκετά μεγάλη» είπε η κ. Αχτσιόγλου, υποστηρίζοντας ότι τόσο τον Φεβρουάριο, όσο και τον Μάρτιο του 2019, καταγράφεται η δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν έγιναν απολύσεις, αλλά, αντίθετα, οι προσλήψεις πολλαπλασιάστηκαν.

«Επομένως, αυτό που παρατηρείται είναι ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς, καθώς, με την αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, ενισχύεται η κατανάλωση, η εσωτερική ζήτηση και, τελικά, μπορούν να πολλαπλασιαστούν οι δημιουργούμενες θέσεις εργασίας» σχολίασε η κ. Αχτσιόγλου. «Συνολικά, λοιπόν, είναι φανερό και από τα διαθέσιμα δεδομένα ότι μπορούμε να έχουμε μία αγορά εργασίας στην οποία και νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται, αλλά και οι θέσεις αυτές να συνοδεύονται από αξιοπρεπείς αμοιβές και αξιοπρεπείς όρους εργασίας» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.

Από την πλευρά της, η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Μαρία Καραμεσίνη, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον Μάρτιο του 2019 επιβεβαιώνουν τη θετική πορεία όσον αφορά την απασχόληση και τις νέες θέσεις εργασίας που είχε ήδη εκδηλωθεί από τον Φεβρουάριο του 2019, που ήταν ο μήνας που σημειώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού. «Αυτό το γεγονός υποδηλώνει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είχε καμία αρνητική επίπτωση στην απασχόληση, όπως κάποιοι φοβούνταν. Ταυτόχρονα, έρχεται να επιβεβαιώσει και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό ανεργίας, τον Ιανουάριο του 2019, ήταν περίπου κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το ποσοστό του Ιανουαρίου του προηγούμενου έτους. Οι εξελίξεις αυτές ουσιαστικά μας δείχνουν ότι συνεχίζεται και εδραιώνεται η τάση των θετικών επιδόσεων που καταγράφονται στην αγορά εργασίας, τα τελευταία έτη» τόνισε η κ. Καραμεσίνη.

Όσον αφορά τον Μάρτιο του 2019, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ ανέφερε ότι παρουσιάζεται αύξηση της απασχόλησης, που οφείλεται και στην εποχικότητα. Όπως εξήγησε, ο Μάρτιος είναι η περίοδος που ξεκινούν οι προσλήψεις στον κλάδο του τουρισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη, θετικές εξελίξεις καταγράφονται και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι κατασκευές, οι επαγγελματικές και επιστημονικές δραστηριότητες, η εκπαίδευση και η γεωργία, οι οποίοι με τη σειρά τους ενισχύουν την απασχόληση. «Δεν πρόκειται, λοιπόν, για μία μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, η οποία σύρει προς τα πάνω την απασχόληση, αλλά υπάρχουν και άλλοι τομείς της οικονομίας οι οποίοι συμβάλλουν στη θετική εξέλιξη» υποστήριξε η κ. Καραμεσίνη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar Ellraiser

  Οι ανθρωποι αυτοι δεν εχουν ορια. ! Ειναι στιγνοι ψευτες και μανουλες στην παραπληροφορηση αποκρυπτοντας επιμελως τις λεπτομερειες.
  ...Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2019, καταγράφηκε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, καθώς προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων–αποχωρήσεων κατά 43.373 θέσεις εργασίας....
  Αφου ειναι η περιοδος προσληψης των εποχιακων ειδικα στον τουριστικο τομεα.!!!
  Ενα κομματι εαυτο που ειναι αρκετο μην ψαξω για αλλα........αϊ σ.....

 2. avatar Συγγνώμη κιόλας

  Αλλά εγώ που ως ελεύθερος επαγγελματίας έχω καθαρό εισόδημα 6500€ γιατί θα πρέπει να πληρώσω 20€ περισσότερα το μήνα στο ταμείο μου για την αύξηση του κατώτατου μισθού; Ας έρθει ένας μισθωτός από αυτούς που ωρυονται περί φορολογικής δικαιοσύνης να μου εξηγήσει πως γίνεται με εισόδημα μικρότερο από τον κατώτατο μισθό, να υποχρεωνομαι να \"βάλω πλάτη\" και σ\' αυτό!

 3. avatar Αλέξανδρος κουρτης

  Εγώ δουλεύω σε εταιρία σεκιουριτι κ ακόμα δεν έχω δει αύξηση μισθού.. Τι ισχύει τελικά θα μας πείτε;

 4. avatar ???????

  Ντοκουμέντο που σοκάρει: Ο Μητσοτάκης ομολογεί πως θα κόψει το δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα
  https://youtu.be/2abNHpKUI40
  \"Οι νέοι Έλληνες δε θα έπρεπε να περιμένουν το δώρο των Χριστουγέννων στο τέλος της χρονιάς...\". Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ομολόγησε με κυνικό τρόπο τι θα κάνει αν γίνει πρωθυπουργός. Η αναφορά Μητσοτάκη αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς στο Δημόσιο τομέα τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας έχουν κοπεί ήδη από το πρώτο μνημόνιο.

 5. avatar Με έχετε μπερδέψει ρε τρολλιά

  Οι μισοί λέτε ότι είναι ελάχιστα τα λεφτά που δώθηκαν, οι άλλοι μισοί ότι είναι υπερβολικά και συνιστούν καταστροφή για την οικονομία. Θέλετε να αποφασίσετε τι πιστεύετε;

 6. avatar Περταλιας

  Στην τόνωση αγοράς τσιχλοφουσκων. Βασικά μόνο εδώ γίνεται αυτό αυτο, το να σε τρολαρει πολιτικός στη μάπα σου

 7. avatar Ξιφιας

  Κόψε τα ψέμματα. Σας πήραμε χαμπάρι.

 8. avatar η γλαστρα της μερκελ

  ψευδεται ως συνηθως πρωι πρωι.....

 9. avatar φοιτητής οικονομικών

  Που εχεις διαβάσει τις οικονομικές θεωρίες...και που εφαρμόζονται;

 10. avatar Κάτι

  Για τόνωση του makeup διαθέτουμε;

 11. avatar Pavlos007

  Δεν έχω καταλάβει αν ειναι τόσο απατεώνες η τόσο αστοιχείωτοι.Που την βλέπουν την ανάπτυξη οι άχρηστοι; Υπάρχει ανάπτυξη όταν προσλαμβάνεις δημόσιους υπαλλήλους; Και πως τους πληρώνεις, με δανεικά; Με κάτι τέτοιες οικονομικές πολιτικές χτίστηκε και η Βόρειος Κορέα. Αυτά που σας αραδιάζουν ειναι σαχλαμάρες. Μόνο η καρέκλα τους νοιάζει, οποίος δεν το έχει καταλάβει ας το δει με κανένα γιατρό.

 12. avatar Να δω..

  δεν αυξησαν ολοι οι εργοδοτες τον κατωτατο μισθο,θα πιαστει κανενας απο την επιθεωρηση εργασιας????οι θα λεμε παχια λογια.....

 13. avatar AsDs

  Ποια αύξηση? Που ζεις?

 14. avatar Sark

  Το θεατρο του παραλογου απλα.

 15. avatar jasmine

  Ο ΟΑΕΔ δίνει δουλειά σε άνεργο όπου έχει ήδη συνεννοηθεί με τον εργοδότη, τον κρατούν ένα μήνα και μετά τον απολυουν

 16. avatar iojik

  Η αυξηση του κατώτατου μισθού χωρις αύξηση της ανάπτυξης και της παραγωγής, συμβαλλει στην καταστροφή της ελλαδας, οπως όλα που εχετε κάνει.

  1. avatar βασικά

   50 ευρώ το μηνα στη τσέπη του πλέον χαμηλόμισθου, δεν σημαίνει αποταμίευση, αλλά μεγαλύτερη κατανάλωση. Αν έχετε γνώση περί των πολλαπλασιαστών στην οικονομία, αντιλαμβάνεστε ότι το όφελος είναι πολλαπλάσιο. Δυστυχώς ο κάθε εργοδότης το κοιτάει μεμονομένα, \"θα δίνω 50-100 ευρώ το μήνα παραπάνω για τους υπαλλήλους μου; πως θα βγαίνω;\" αγνοώντας ότι ο τσίρος του θα αυξηθεί, επειδή ακριβώς αυξήθηκε το εισόδημα των υπόλοιπων υπαλλήλων

 17. avatar ΔΑΜΩΝ

  Για να μη νομιζουν οτι μας δουλευουν και για να μαθουν οσοι δεν γνωριζουν , αυξησαν (εκλεψαν) την κατωτερη κατηγορια του ΕΦΚΑ κατα 18ευρω για να κανουν τους γαλαντομους και φιλολαικους. Δηλ. μνημοσυνο με ξενα κολυβα.

 18. avatar johhny bee

  ποια αύξηση ρε ζώα όρθια που μετά τις αλχημείες σας παίρνω 50 ευρώ λιγότερα παλιόβοδα κοιμισμένα...

 19. avatar Κοκαλιαρης,???

  Μάλλον η κοκαλιαρα μας κάνει ΠΛΆΚΑ ...ΡΕ {...}ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ....από την αύξηση που λες ότι πήραμε η διαφορά που έρχεται στα χέρια μας είναι 40 Ευρώ τον μήνα ....και που να τα δώσω πρώτα ρε άχρηστη ....όταν το 2015 επερναν 300 ευρώ παραπάνω ....{...}ΠΡΩΙ...ΠΡΩΙ..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει