Δεκατέσσερις μήνες μετά την πρώτη αποστολή στη Βουλή δικογραφίας για την υπόθεση της Novartis με πρωταγωνιστές 10 πολιτικά πρόσωπα, οι εισαγγελείς διαφθοράς επανέρχονται ζητώντας αυτή τη φορά την άρση ασυλίας του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, προκειμένου να κληθεί ως ύποπτος να δώσει εξηγήσεις για το αδίκημα της δωροδοκίας.

Για να κληθεί ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ σε ανωμοτί εξηγήσεις,  και εν συνεχεία στην άσκηση ποινικής δίωξης, οι εισαγγελείς οφείλουν να διαβιβάσουν τη δικογραφία στη Βουλή ζητώντας την άρση της ασυλίας του κ. Λοβέρδου, καθώς είναι εν ενεργεία βουλευτής.

Η υπόθεση πήρε το δρόμο για το αρχείο για τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέας Λυκουρέντζο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Παναγιώτη Πικραμμένο, ενώ παραμένει ανοικτή για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Άδωνη Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Μάριο Σαλμά.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις  για το χρονικό διάστημα Απρίλιος 2011 – Μάιος 2012 σχετικά με τέσσερα φάρμακα της Novartis, Gilenya, Tasigna (150 mg και 200 mg) και Lucentis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την επίμαχη περίοδο τα συγκεκριμένα φάρμακα φέρονται να βγήκαν στην αγορά σε χρόνο-ρεκόρ χωρίς να τιμολογηθουν με βάση τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών στην Ευρώπη.

Μάλιστα, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ο τζίρος της Novartis εμφανίζεται να αυξάνεται κατακόρυφα και στη συνέχεια να πέφτει.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς αξιολόγησε στο πλαίσιο της έρευνας της δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις, εικονικά τιμολόγια, χειρόγραφες σημειώσεις αλλά και βίντεο της Novartis.

Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται να έχει  διαφημιστική εταιρία, η οποία εμφανίζεται  να λειτουργούσε ως «πλυντήριο» στελεχών της Novartis. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από την έρευνα προέκυψε ότι η συγκεκριμένη διαφημιστική εταιρία είχε εκδώσει εικονικά τιμολόγια.

Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνες κλήθηκαν οι υπεύθυνοι τριών ραδιοφωνικών σταθμών, οι οποίοι δεν αναγνώρισαν τα τιμολόγια που είχαν εκδοθεί για λογαριασμό τους.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να κληθούν με την ιδιότητα του υπόπτου περισσότερα από 20 μη πολιτικά πρόσωπα  για τα αδικήματα, κατά περίσταση, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, έφθασε στον Άρειο Πάγο το ερώτημα από το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για το ποιος θα είναι ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς τα επόμενα χρόνια, καθώς λήγει η θητεία της Ελένης Τουλουπάκη.

Μέχρι τώρα παραμένει  άγνωστο αν η Ελένη Τουλουπάκη θα μείνει στη θέση της καθώς την σχετική απόφαση θα λάβει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που έχει κληθεί να συνεδριάσει στις 22 Απριλίου.

Τι απαντά ο Ανδρέας Λοβέρδος

Οργισμένα αντέδρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος όταν έγινε γνωστό το πόρισμα στο οποίο αναφέρονται ενδείξεις εις βάρος του για την υπόθεση Novartis. Ο κ. Λοβέρδος σε δήλωσή του κάνει λόγο για κακοποιούς, αφήνει αιχμές για κατάχρηση εξουσίας δικαστών και δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω μηνύσεις εναντίον των υπευθύνων.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Όταν αναδύθηκε στην επιφάνεια αυτή η ελεεινή και δυσώδης πλεκτάνη είχα χαρακτηρίσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς της άθλιους και με χαρακτηριστικά παλιανθρώπων. Μετά το σημερινό συμπληρώνω: πρόκειται περί κακοποιών. Και κακώς ορισμένοι μιλούν για φαρσοκωμωδία. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, μόνο για πολιτική αλητεία μιας συμμορίας κακοποιών οφείλουμε να μιλάμε.

Ακόμη κι αν χρειαστεί να γυρίσω τη γη ανάποδα, θα το κάνω, προκειμένου οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν από το εδώλιο του κατηγορουμένου. Έχω ήδη καταθέσει από τις 26 Φεβρουαρίου 2018 μηνύσεις κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων. Τώρα δηλώνω ότι θα προχωρήσω σε υποβολή μηνύσεων για τα αδικήματα που τελέστηκαν και τελούνται σε βάρος μου, συμπεριλαμβανομένου και του κακουργήματος της κατάχρησης εξουσίας, εναντίον όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων προσώπων. Προφανέστατα έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Δεν έχω όμως καμία εμπιστοσύνη στους λίγους, εκείνους και εκείνες, που καταχράστηκαν την εξουσία τους και παραβίασαν τον όρκο που έχουν δώσει.

Και κάτι απολύτως προσωπικό, αλλά συνάμα βαθύτατα πολιτικό. Είμαι ο πιο στοχοποιημένος πολιτικός μετά το 1989. Η στήριξη, όμως, του κόσμου μετατρέπει τις κατηγορίες των άθλιων κακοποιών σε τίτλο τιμής για μένα».

ΝΔ: Η μεγαλύτερη σκευωρία

«Το δήθεν “μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους”αποδεικνύεται η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ για την υπόθεση Novartis και προσθέτει: «Το δυστύχημα είναι ότι στο σκάνδαλο αυτό, ηθελημένα ή μη, φαίνεται να συμπράττουν και δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι δέχθηκαν να ανακοινώσουν σε… δόσεις το πόρισμά τους για την υπόθεση Novartis, εξυπηρετώντας έτσι τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες του Μαξίμου. Σκοπιμότητες τις οποίες άλλωστε είχαν προαναγγείλει τα δημοσιογραφικά φερέφωνα της κυβέρνησης.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι η Δικαιοσύνη στέλνει στο αρχείο τις δήθεν κατηγορίες, εκθέτει με πρωτοφανή τρόπο τους κυβερνητικούς σκευωρούς. Ας γνωρίζουν ότι θα απολογηθούν, καθώς εξακολουθούν να εργαλειοποιούν τη Δικαιοσύνη ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Όλοι οι πολίτες, άλλωστε, έχουν πια καταλάβει το φιάσκο της Novartis και τη σκευωρία που πήγε να στήσει μια κυβέρνηση η οποία έχει τα σκάνδαλα στο… πετσί-της».