Την ικανοποίησή του για την «τιμή» προς τη χώρα του εξέφρασε ο πρόεδρος της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ λίγες ώρες μετά την προσχώρηση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. «Σήμερα έχουμε έδρα στα κεντρικά του ΝΑΤΟ, πολύ σύντομα θα έχουμε δικαίωμα ψήφου. Μία ψήφος για μας, μία για τη Βρετανία, μία για τις ΗΠΑ, μία για τη Γερμανία… Θα είμαστε ίσοι εκεί, είναι μεγάλη τιμή για εμάς» δηλώνει στους Financial Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα των FT, με την ένταξη της πΓΔΜ στους δυτικούς θεσμούς, ο Ζάεφ ελπίζει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και να σταθεροποιήσει τη δημοκρατία στη χώρα του.

Ο 44χρονος Ζάεφ είναι ένας μεταρρυθμιστής, γράφουν οι FT.

Μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991, συνεχίζουν, η Ελλάδα επισήμανε εδαφικές διεκδικήσεις στο όνομα της πΓΔΜ. Όμως ο Ζάεφ και ο Έλληνας ομόλογός του Αλέξης Τσίπρας κατέληξαν σε συμβιβασμό για να τερματίσουν τη διαμάχη, ο οποίος έχει επικυρωθεί και από τις δύο χώρες. Όπως λέει στους FT ο Ζόραν Ζάεφ, ο ίδιος και ο Τσίπρας φοβούνταν πως η συμφωνία μπορεί να τους κάνει «πολιτικά νεκρούς» αλλά, όπως σημειώνει, η υποστήριξη αυξάνεται και οι πολίτες «ακολουθούν ηγέτες που παίρνουν σκληρές αποφάσεις».

«Όταν υπογράψαμε τη συμφωνία, μόνο το 17% του λαού μας υποστήριζε το νέο όνομα. Τώρα είναι το 60% που υποστηρίζει τη λύση» τονίζει, επικαλούμενος δημοσκοπήσεις που έγιναν κατόπιν αιτήματός του.

Όπως λέει, μέσα σε έναν χρόνο το εμπόριο με την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 20%, με την Αυστρία κατά 60% και με άλλες γειτονικές χώρες κατά τουλάχιστον 10%.

«Η πίστη μας στις ευρωπαϊκές αξίες μπορεί να είναι πολύ καλή για την ΕΕ, επειδή κάποιες χώρες-μέλη έχουν ξεχάσει τι είναι» προσθέτει. «Για μας είναι ιερός σκοπός να επιτύχουμε ευρωπαϊκές αξίες όπως πλήρη ελευθερία, τάξη του νόμου, ελευθερία λόγου και επαγγελματικούς θεσμούς ασφαλείας χωρίς πολιτικοποίηση. Αυτή είναι η κοινωνία που θέλουμε να πετύχουμε. Πρέπει να κάνουμε πολλές μεταρρυθμίσεις αλλά οι μεγαλύτερες πρέπει να γίνουν στο κεφάλι μας» καταλήγει.