«Είναι λάθος ότι έχουν περάσει δύο τρεις ημέρες, ότι έχουν βγει οι εκθέσεις – και από τη Βουλή και από την ΕΛΑΣ – και δεν υπάρχει, από όλες τις πλευρές, μια σαφής καταδίκη του σχεδίου για επίθεση στη Βουλή» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

«Ήταν ένα σχέδιο με πρωτοφανείς μεθόδους, από μερικές εκατοντάδες ακροδεξιών φιλοφασιστικών, απόλυτα οργανωμένων ομάδων!» είπε ο Νίκος Βούτσης, που κάλεσε τα κόμματα να δουν τις εκθέσεις της αστυνομίας.

Η αναφορά του προέδρου της Βουλής, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προκάλεσε αντιδράσεις από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Έλεος! Αυτό που έγινε την Κυριακή συνάντησε την απολύτως αμυντική στάση της αστυνομίας σε πέντε διαφορετικά σημεία, ώστε να αποτραπεί χτύπημα στο Κοινοβούλιο. Ήταν κάτι συνταρακτικό και ιστορικά χωρίς προηγούμενο!», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε: «Μην προσπαθείτε να αποκρύψετε αυτό το πρόβλημα. Διότι είναι πρόβλημα που έρχεται και επανέρχεται στην Ευρώπη. Έρχονται μπροστά μας τέρατα και φαντάσματα του παρελθόντος αλλά η δημοκρατία πρέπει να μείνει όρθια!».

Ο πρόεδρος της Βουλής σχολίασε και την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών εργαλειοποιήθηκε από την κυβέρνηση, για τον διεμβολισμό άλλων πολιτικών δυνάμεων. «Εδώ και ένα χρόνο μιλούσαμε για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού. Έχει δοθεί μια εντελώς ανόητη ερμηνεία, πως όλο αυτό ήταν δήθεν μια συνωμοσία για να διεμβολίσουμε άλλες δυνάμεις. Όμως πρέπει να είναι κανείς μικρόνους για να βλέπει και να μην καταλαβαίνει, πως ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα, μια ιστορική συμφωνία, θα έφερνε μια τομή που θα οδηγούσε σε ανακατατάξεις, σε απόψεις, σε ιδεολογίες, εκτιμήσεις, κόμματα, συγκροτήσεις, συσχετισμούς, σε διεθνείς αναφορές. Ποιος δεν το έβλεπε αυτό; Αλίμονο αν όλη αυτή ιστορία έγινε για το ανόητο αφήγημα που ακούμε εδώ και μέρες».

Η Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο Νίκος Βούτσης, «είναι μια ιστορική συμφωνία για τα Βαλκάνια, για την ΕΕ, που ψάχνει το ρόλο της και τη σχέση της με τα Βαλκάνια τρεκλίζοντας. Είναι μια ιστορική συμφωνία για τη σταθερότητα της περιοχής. Είναι μια ιστορική συμφωνία, όχι μόνο για τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά για χίλιες δύο πλευρές».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στο 2008. «Όσοι ασκούν κριτική, δεν απαντούν γιατί το 2008 δεν υπήρξε συμφωνία και υπάρχει συμφωνία σήμερα. Στη συζήτηση που γίνεται, παραλείπεται πως τότε η κυβέρνηση άλλαξε, άλλαξαν οι συσχετισμοί, και ήταν μια ιστορική ευκαιρία διότι υπήρχαν ευήκοα ώτα, υπήρχαν συνομιλητές που ήταν διατεθειμένοι να μπουν σε μια εθνική γραμμή. Δεν τολμώ να πιστέψω ότι ήταν κόλπο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Την αντιπαράθεση που εκτυλίσσεται ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρόεδρος της Βουλής την προσδιόρισε ως εξής: «Εδώ, τώρα, υπάρχει μια αντιπαράθεση. Είναι μια αντιπαράθεση ανάμεσα σε μια τολμηρή, εθνικά σωστή πολιτική, για να λήξει μια εκκρεμότητα και να δημιουργηθεί το έδαφος για διευθετήσεις και άνοιγμα δρόμων για όλα τα Βαλκάνια, και από την άλλη πλευρά βρίσκεται η αδράνεια, βρίσκονται εκείνοι που θέλουν να μείνουν όλα τα σοβαρά εθνικά θέματα σε εκκρεμότητα».

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Προέδρου της Βουλής για εκείνους που θέλουν να μείνει σε εκκρεμότητα και το μακεδονικό ζήτημα, και να μείνει και το Κυπριακό «μέχρι να σαπίσει» .

«Είναι λάθος αυτή η τακτική. Στην ιστορική διαδρομή δεν υπάρχει στασιμότητα. Όλα κινούνται. Το να μείνει σε εκκρεμότητα ένα εθνικό θέμα, συνιστά υποκρισία και οδηγεί σε μια επίλυση de facto, σε βάρος της χώρας μας», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση, όλους αυτούς τους μήνες κατέφυγε σε διάφορα τρικ, και το ίδιο έπραξε και το ΠΑΣΟΚ», διότι δεν έκαναν τίποτε για να διαχωρίσουν την άποψη υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes και με επιπλέον δεσμεύσεις μάλιστα εκ μέρους της πΓΔΜ, από την κάθετη άποψη του «ποτέ και πουθενά χρήση του όρου ‘Μακεδονία’», από την άποψη δηλαδή, του «η Μακεδονία είναι μια και ελληνική».

«Το ‘η Μακεδονία είναι μία και ελληνική’, είναι ένα αλυτρωτικό σύνθημα. Και δεν έγινε καμία προσπάθεια από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Τα συλλαλητήρια αυτό το σύνθημα είχαν. Να μην υπάρχει η χρήση του όρου ‘Μακεδονία’ στο όνομα. Αυτό είναι ένα τρικ πολύ επικίνδυνο. Διότι αυτό έγινε το θερμοκήπιο μέσα στο οποίο βλάστησαν επικίνδυνες απόψεις», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και κάλεσε τη ΝΔ να απαντήσει: «Πείτε μας εσείς, ποιους συμβιβασμούς είχατε προτείνει; Είναι προφανές πως όταν γίνεται μια διακρατική συμφωνία, υπάρχει και το στοιχείο των συμβιβασμών…».

Η φράση αυτή του προέδρου της Βουλής, προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη.

«Κύριε Σταμάτη, σας παρακαλώ! Εσείς έχετε λύσει τις απορίες σας από το 1991 ως προς αυτό το ζήτημα… Από το 1991! Οδηγώντας την παράταξή σας εκεί που την οδηγήσατε!», είπε ο Ν. Βούτσης και επέμεινε απευθυνόμενος στη ΝΔ: «Πείτε μας εσείς τι διεκδικήσατε τότε; δεν λέτε τίποτα επί της ουσίας. Κρύβεστε πίσω από την αχλή του συνθήματος, ‘η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική’ και ότι υπάρχουν κάποιοι μειοδότες και προδότες!».

«Βγαίνουμε από μια 10ετή κρίση. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να απορρίψουμε μια συμβιβαστική μεν, θετική δε πρόταση, για τα εθνικά μας συμφέροντα, για τα συμφέροντα της περιοχής, τα συμφέροντα της Ευρώπης και να οδηγηθούμε σε μια πατρίδα ξενοφοβική, μίζερη, περίκλειστη, με εκβλαστάνοντες αλυτρωτισμούς. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα. Ο πατριωτισμός σημαίνει να λύνεις τέτοια θέματα, σημαίνει ότι δεν έχεις μίσος για τους άλλους λαούς! Ο πατριωτισμός δεν είναι μίσος! Δεν είναι η περίκλειστη Ελλάδα» είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.