Βούτσης: Ως το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει στη Βουλή το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις

«Τότε θα ψηφιστεί η στρατηγική διεκδίκησης, σε νομικό, διακρατικό, διακοινοβουλευτικό επίπεδο»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
7:30
18/01/2019
Βούτσης: Ως το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει στη Βουλή το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις
10
loading

Με την παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου Σελίδες Κατοχής του Σπύρου Κουζινόπουλου. Ύστερα από πολυετή έρευνα, ο συγγραφέας παρουσιάζει συγκλονιστικές μαρτυρίες, αδημοσίευτα στοιχεία αλλά και ένα σπάνιο, ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, προκειμένου να φωτίσει πτυχές της σκοτεινής περιόδου της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.

«Διατρέχοντας το πόνημα του Κουζινόπουλου, μπορεί κανείς να αισθανθεί δέος για τις ψηφίδες που αφορούν συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία υπέστησαν απίστευτα δεινά. Είναι μια σημαντική προσφορά στον αγώνα του σήμερα και είναι οργανικά δεμένο με την προσπάθεια που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα αυτά που έζησε στην κατοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ότι «η συζήτηση που γίνεται και θα ολοκληρωθεί την άλλη εβδομάδα σε σχέση και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αφορά και στο ρόλο της Θεσσαλονίκης στην περιοχή και το ρόλο των Βαλκανίων στην ΕΕ. Άρα η Θεσσαλονίκη, για να μπορέσει να διαδραματίσει έναν τέτοιο ρόλο, είναι σημαντικό να ξέρει την ιστορία της όλο και καλύτερα. Μόνο αν κανείς στέκεται στα πόδια του ως χώρα, ως λαός, ως κράτος, ως πόλη και έχει την αυτογνωσία της διαδρομής μπορεί πραγματικά να επιχειρήσει ή να διεκδικήσει να διαδραματίσει έναν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή».

Ο Νίκος Βούτσης αποκάλυψε ότι «ως το τέλος Ιανουαρίου θα έρθει στην ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της εξεταστικής για τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων και ταυτόχρονα θα ψηφιστεί η στρατηγική διεκδίκησης, σε νομικό, διακρατικό, διακοινοβουλευτικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκή κλίμακα» και κατέθεσε φωτοτυπία μεγάλης αφίσας, που έχει στο γραφείο του στη Βουλή, την οποία είχαν ξεκολλήσει αντιστασιακοί και απλοί άνθρωποι από κολώνα της ΔΕΗ: είναι η διαταγή για τον τουφεκισμό των 37, στις 23 Φεβρουαρίου 1943, με εντολή του Γερμανού στρατιωτικού διοικητή.

Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ), Ηλίας Νικολακόπουλος τόνισε ότι «η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα ήταν κυρίως επικεντρωμένη στο αντάρτικο στα βουνά. Αργήσαμε αρκετά να ασχοληθούμε με την αντίσταση στις πόλεις. Οι περισσότερες μελέτες αφορούν στην Αθήνα και στον Πειραιά. Για τη Θεσσαλονίκη, είναι μια κατάκτηση της τελευταίας δεκαετίας η ενασχόληση με την αντίσταση και την κατοχή. Ο Σπύρος Κουζινόπουλος έχει κάνει μια εξαιρετική αξιοποίηση των διαθέσιμων πηγών από επιστημονικές εργασίες, αλλά και από αφηγήσεις για εκείνη την περίοδο».

«Ο συγγραφέας, με γλαφυρή και κατανοητή, σαφή και τεκμηριωμένη γραφή, μας παραθέτει ένα συγκλονιστικό βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη της Κατοχής. Ένα βιβλίο που στον τρόπο παρουσίασής του μας δείχνει τα πλεονεκτήματα της σύζευξης δημοσιογραφίας και ιστορίας. Ένα βιβλίο που δεν διστάζει να γράψει ονόματα, παρά τα προσκόμματα που θέτουν στην ιστορική έρευνα οι υπερβολές της εφαρμογής της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων» σημείωσε η ιστορικός Βασιλική Λάζου και πρόσθεσε: «λέει τα πράγματα ξεκάθαρα που διακρίνει, χωρίς "ναι μεν, αλλά", όσους αντιστάθηκαν από όσους συνεργάστηκαν. Πράγμα που δυστυχώς δεν είναι πια αυτονόητο με τον ιστορικό αναθεωρητισμό και τους εκπροσώπους του να διεισδύουν ανεπαίσθητα ακόμη και σε παραδοσιακούς δημοκρατικούς χώρους. Που απαντά σε όσους, αποθρασυμένοι από την άνοδο της Ακροδεξιάς, νομίζουν ότι μπορούν να αποκαθάρουν εκ νέου από το άγος του δοσιλογισμού συνεργάτες των κατακτητών και να κάνουν μηνύσεις ενάντια σε όσους κατόρθωσαν, με αγώνες χρόνων, να αποκαταστήσουν την ιστορική αλήθεια».

Στο βιβλίο καταγράφονται δύο άγνωστα στο ευρύ κοινό τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, που γράφτηκαν το 1944 για να υμνήσουν την Εθνική Αντίσταση. Όπως αναφέρει ο Σπύρος Κουζινόπουλος, οι δύο ύμνοι στην Εθνική Αντίσταση γράφτηκαν στην περιοχή της Επανομής, με την οποία ο δημιουργός ήταν στενά δεμένος, καθώς κατέφυγε εκεί μετά την κατάρρευση του μετώπου και αφού είδε το σπίτι του στα Τρίκαλα μισογκρεμισμένο.

Τέλος ο συγγραφέας Σπύρος Κουζινόπουλος υπογράμμισε ότι «μέσα από το βιβλίο βγαίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι οφείλουμε όλοι να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στη δημοκρατία και την ελευθερία. Να προσπαθήσουμε όσο γίνεται ο καθένας από τη δική του σκοπιά να βάλουμε φρένο σε αυτούς που νοσταλγούν τις άσχημες στιγμές, τις εφιαλτικές στιγμές που γνώρισε η χώρα μας στα τρεισήμισι χρόνια της ναζιστικής Κατοχής». Στην παρουσίαση του βιβλίου, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Ντροπή σου ανήθικο ον Θορπ.

  Και στις 30 - 31 -2 - 2019 θα φθάσουν τα βαγόνια απο Γερμανία με σανό γεμάτα στην νότια Μακεδονία !
  Πρόεδρε είπαμε να μας δουλέψεις αλλά εσύ το παρακανες το μόνο που μένει να μας πεις πόσες πετρελαιοπηγές και ποσά αδαμαντωρυχεία προβλέπει η συμφωνία των βαρκαριδων οτι θα πάρουμε μετα το πέρας της ψήφισης απο την ολιγομελιας της βουλής ?
  (Και ο νοων νοητω) όπως ορίζει το σύνταγμα που ειπες !
  Δλδ του Καράμπελα τα π@@@@@ια !.

 2. avatar Προεκλογικος σανος

  μπας και μασησουν τα προβατα. Αυτο δειχνει ξεκαθαρα για ποσο ηλιθιους εχουν οι πολιτικοι τους ψηφοφορους τους. Το τραγικο ειναι πως δεν εχουν αδικο

 3. avatar gnm

  θα [...] στο μαρκο δηλαδη????

 4. avatar ΘΥΘΥΕ

  ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΙΤΣΟ ΚΟΥΚΙΑ ΣΠΕΡΝΩ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. avatar ntsou

  Βουτση κατεβασε τον μπερτε του θεατρου Σκιων και σταματα να παιζης τον Καραγκιοζη.
  Πριν γινετε κυβερνηση ενα απο τα σλογκαν του συριζα ηταν οι πολεμικες αποζημιωσεις.
  Τεσσερα χρονια κυβερνατε, τωρα που τελειωσε η Επσικεψη του αφεντικου σας την Φροιλαιν
  τωρα θυμηθηκες παλι για τις αποζημειωσεις?
  Ρωτα τον Χατζιαβατη τι αλλο θα πεις.

 6. avatar Β.Π.Π

  Αυτα συμφωνησατε με την Κουμπάρα μερκελ , τετοια αρχισατε παλι
  οταν εχετε τα ζορικα
  Γιατι δεν γαζετε παλι τα φιλν στο Μετρό οπως στην αρχη εκεινα
  απο τον Β.Π.πόλεμο

 7. avatar Α.Λ.

  Είδες οι μεγάλοι κομμουνιστές πώς θα τις διεκδικήσουν? Εμπρός, πηγαίνετε ζητήστε τα, και αν σας κάνουν τους δύσκολους, χτυπήστε και το χέρι σας στο τραπέζι.

 8. avatar papmi

  Η συντρόφισσα Μέρκελ τί σας είπε ;

 9. avatar Τα ιδια

  Τα ιδια μας ελεγε περισυ τετοιον καιρο, μετα ειπανε οτι χαθηκαν τα εγγραφα που δειχνουν ακριβως ποσα και απο που κλεψανε οι Γερμανοι (χαθηκαν απο μεσα απο το υπουργειο....). Στο τελος θα μας πουν για την συνθηκη Μαρσαλ και οτι δεν θα δουμε δεκαρα τσακιστη. Αυτα λυνονται αμεσα, οχι μετα απο 100 χρονια.

 10. avatar SER 30

  ΚΡΑΤΟΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΕ ΜΥΑΛΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ 1 9 6 0 . ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΚΑΜΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΜΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΡΕΥΣΗ . ΣΤΟΥΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟ 1 9 6 0 . ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟ 2 0 1 9 ΣΑΣ ΦΕΡΝΩ ΤΙ ΣΑΣ ΦΕΡΝΩ ? '' ΤΟ πόρισμα της εξεταστικής για τις διεκδικήσεις των γερμανικών αποζημιώσεων και ταυτόχρονα θα ψηφιστεί η στρατηγική διεκδίκησης, σε νομικό, διακρατικό, διακοινοβουλευτικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκή κλίμακα '' ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ '' ΠΛΑΚΩΝΕΙ '' ΟΥΔΕΙΣ .ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ , ΕΜΕΙΣ ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει