Ένα σχόλιο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην έναρξη της κοινής συνέντευξης Τύπου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ, έκλεψε την παράσταση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κοιτώντας την κ. Μέρκελ ανέφερε με νόημα ότι: «Υπήρξαν δύσκολες στιγμές, που με πολλή προσπάθεια και αποφασιστικότητα αφήσαμε πίσω μας».

Και εξήγησε ότι τι εννοεί λέγοντας: «Τα στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα σφράγισαν τον δημόσιο λόγο. Και παράλληλα, διανύσαμε μια σκληρή περίοδο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς- αλλά και με την Γερμανία, με έντονες συγκρούσεις, εντατικές διαβουλεύσεις, δύσκολους συμβιβασμούς. Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε ότι τότε – όπως και σήμερα – μας χώριζαν και μας χωρίζουν σημαντικές διαφορές σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο».

Ενώ επεσήμανε ότι «μπορέσαμε να ξεπεράσουμε αυτήν την μεγάλη δοκιμασία και τα στερεότυπα μεταξύ μας, και να βρούμε κοινό τόπο, διότι αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης»