Το σενάριο της δημιουργίας νέου κόμματος και το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού ήταν τα δύο νέα θέματα που μπήκαν τις τελευταίες ώρες στην ατζέντα πολιτικών αναλυτών κατά την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη Σύνοδο Κορυφής.

Το ενδεχόμενο αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος τέθηκε ευθέως στον πρωθυπουργό, ωστόσο εκείνος με την απάντηση του το παρέπεμψε στο προσεχές μέλλον.

Όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, συνομιλητές του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι η συζήτηση είναι πρόωρη για πιθανά νέα βήματα, ωστόσο στέκονται σε δύο παραδοχές του ίδιου. Ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσης έχει κλείσει και ότι το πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει.

Άλλοι βουλευτές, στο άκουσμα των λέξεων «νέο κόμμα» αντιδρούν άμεσα σημειώνοντας ότι η ΝΔ ήταν το κόμμα με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και δεν πρέπει να το διαγράψουμε από την ιστορία μας.

Η συζήτηση πάντως για την προοπτική ενός νέου κόμματος αντιμετωπίζονται θετικά στο χώρο που δεν ελέγχουν και δεν εκφράζουν σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά για δύο λόγους.

– Πρώτον επειδή δίνει κίνητρα σε στελέχη που εδώ και καιρό κινούνται χωρίς πυξίδα εντός – εκτός του ΠΑΣΟΚ και θεωρούν ότι η Ιπποκράτους δεν μπορεί πλέον να διαδραματίσει το ρόλο της ως αναγεννητικού πόλου στην κεντροαριστερά.

– Δεύτερον, επειδή εκτιμάται ότι έτσι θα δημιουργηθεί ανάχωμα στην ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού στην Ελλάδα που εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες ως το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.

«Αμυντικές» αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.

Στην Ιπποκράτους θεωρούν βέβαιο ότι ο Α. Λοβέρδος θα φτιάξει νέο κόμμα και ως επικεφαλής θα επιχειρήσει να συμμετάσχει σε κινήσεις αναδιαμόρφωσης του πολιτικού συστήματος. «Τα σενάρια αυτά στερούνται ηθικής και πολιτικής βάσης» λένε συνεργάτες του Βενιζέλου σχολιάζοντας τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στο Μαξίμου, σκέπτονται να προσεγγίσουν τον Α. Λοβέρδο, τον Μ. Χρυσοχοϊδη, την Α. Διαμαντοπούλου και τον Τ. Γιαννίτση για συμμετοχή τους στην κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού.

Αντίστοιχη είναι η υποδοχή από την Αγίου Κωνσταντίνου, καθώς στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ λένε ότι η επιδίωξη υλοποίησης τέτοιων σεναρίων θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια την τρικομματική κυβέρνηση.