Μπροστά στον κίνδυνο να μείνει εκτός της όποιας συνολικής λύσης αποφασιστεί για την κρίση στην Ευρωζώνη βρίσκεται η χώρα μας.

Το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel είναι ξεκάθαρο. Το Βερολίνο λέει «Ναι» στη δόση, αλλά με πολύ συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ποιοι είναι αυτοί ;

Προκειμένου να διατηρηθεί η πίεση προς την Αθήνα και να συνεχίσει στις μεταρρυθμίσεις, τα χρήματα της δόσης θα μπουν σε ειδικό κλειστό λογαριασμό, στον οποίο δεν θα έχει πρόσβαση η ελληνική κυβέρνηση.

Στόχος του Βερολίνου είναι να παραμείνει η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση στην ευρωζώνη, ενώ ταυτόχρονα να διατηρηθεί το κίνητρο για μεταρρυθμίσεις και περικοπές δημοσίων δαπανών.

Δηλαδή, σύμφωνα πάντα με το γερμανικό περιοδικό, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, πρέπει να μείνει πιστός στις υποχρεώσεις του απέναντι στους πιστωτές της χώρας, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να κλείσει μόνος του τις όποιες δημοσιονομικές τρύπες υπάρξουν, μέσω και της περαιτέρω ενίσχυσης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του…

Σημειώνεται ακόμα ότι σε αυτό το σχέδιο συμφωνεί και το Παρίσι και πως αυτά τα χρήματα θα αποπληρώνουν τόκους και δόσεις δανείων.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Ότι, αν υλοποιηθεί το σενάριο του δημοσιεύματος, τότε η Ελλάδα κινδυνεύει να πάρει τη δόση τμηματικά -ανάλογα με την πρόοδο εκτέλεσης των μεταρρυθμίσεων και εφαρμογής των μέτρων-, να μείνει εκτός της όποιας συνολικής λύσης αποφασιστεί για την ευρωζώνη, και να μην μπορεί να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες, δεδομένου ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος καθυστερεί ακόμα.

Οι πιθανότητες να συμβούν αυτά τα ενδεχόμενα ενισχύονται και από τις πληροφορίες από τις ίδιες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, αφού ουδείς εγγυάται πως υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία στο Βερολίνο για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Παράλληλα, Γερμανία και Γαλλία επιδιώκουν να βελτιώσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς στην Αθήνα. Μεταξύ άλλων αναφέρεται η ενίσχυση του ρόλου του υπουργού Οικονομικών έναντι των υπόλοιπων μελών του υπουργικού συμβουλίου αλλά και η αποστολή περισσότερων υπαλλήλων από άλλα κράτη για να προσφέρουν βοήθεια.

Το Spiegel συμπληρώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει ένα τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο να εγκριθεί ένα τέτοιο πακέτο από το γερμανικό κοινοβούλιο.