Συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενώ στη βελγική πρωτεύουσα μεταβαίνει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δήλωσε από το Βουκουρέστι, όπου συνήλθε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πως η Ελλάδα είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα ώστε να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση του δανείου και η χώρα να κινηθεί προς την ανάκαμψη.

«Τα στελέχη της ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ διεξήγαγαν διεξοδικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με τις αρχές σχετικά με τις πολιτικές που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών με κοινωνικά ισορροπημένο τρόπο, καθώς και την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι αρχές και τα στελέχη των προαναφερόμενων οργανισμών συμφώνησαν στα περισσότερα εκ των βασικών μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση του ρυθμού υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και για να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της επανεξέτασης», αναφέρεται στο κείμενο που βγήκε από κοινού από το ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Σύνοδο Κορυφής πάντως, που αρχίζει σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένεται καμία εξέλιξη σχετικά με την Ελλάδα ή την Ισπανία, σύμφωνα με εκπρόσωπό της, Ολιβιέ Μπαγί. Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες δεν θα είναι στην ατζέντα των θεμάτων. Σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος να συζητηθεί η οικονομική τους κατάσταση προς το παρόν.

«Μην περιμένετε αποφάσεις από τη Σύνοδο Κορυφής» είναι το μήνυμα και του Βερολίνου για τη Σύνοδο Κορυφής. Σαφώς και θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο, «αλλά μόνον εν παρόδω», δήλωσαν κυβερνητικοί κύκλοι στην γερμανική πρωτεύουσα.

Μιλώντας στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε οτι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να λυθούν τα εναπομείναντα ζητήματα στον τομέα των εργασιακών μεταρρυθμίσεων και του περιορισμού του δημοσίου τομέα, ώστε να κλείσει το πακέτο των μέτρων. Όπως ο κ. Στουρνάρας, φέρεται να είπε ότι η επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα την επόμενη εβδομάδα, θα καταστήσει εφικτή την εκπόνηση θετικής έκθεσης για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ έως τα μέσα Νοεμβρίου.