Την πρώτη του δημόσια παρέμβαση, μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Εξωτερικών πραγματοποιεί στο Ηράκλειο Κρήτης, ο Νίκος Κοτζιάς. Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη «Η Κρήτη δεν είναι μόνο λεβεντομάνα αλλά οι άνθρωποί της είναι έντιμοι και θαρραλέοι και είναι μια εποχή που η εντιμότητα και το θάρρος το σθένος και η παρρησία είναι απαραίτητα όσο ποτέ». Με αυτή την παρατήρηση ξεκίνησε την ομιλία του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του «Πράττω», Νίκος Κοτζιάς από το Ηράκλειο, όπου πραγματοποιεί ομιλία με θέμα «Η Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει». Πρόκειται κατ’ ουσίαν για την πρώτη του δημόσια παρέμβαση μετά την παραίτησή του. Μάλιστα κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Ηρακλείου άφησε να εννοηθεί ότι θα κάνει απόψε τοποθέτηση για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς από το βήμα:

«Πάμε σε έναν κόσμο διπολικό – το G2 με ΗΠΑ και Κίνα»

«Είμαστε μπροστά σε έναν κόσμο που αλλάζει και σε αυτόν πρέπει να απαντήσουμε ποια είναι η θέση της χώρας και με τι θέλουμε να ασχολείται. Είμαστε σε έναν κόσμο που η Δύση δεν παίζει πια αυτόν τον μονοπωλιακό ρόλο που έπαιζε τα τελευταία 250 χρόνια. Βρίσκεται σε μια τάση μικρή, αλλά φαίνεται, παρακμής. Η χώρα που αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς είναι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Είναι μια χώρα που διαφέρει ιστορικά από τις ΗΠΑ, που είναι η πιο νέα μεγάλη δύναμη στην ιστορία. Η Κίνα είναι η πιο παλιά δύναμη στον κόσμο, με ηγεσία που έχει διάθεση υπομονής. Δεν έχει τον δυναμισμό ακόμα της Αμερικής, αλλά η ιστορία της δεν είναι βάρος της είναι διδασκαλία για το πώς να αντιμετωπίσει καινούρια προβλήματα. Πάμε σε έναν κόσμο που μπορεί να είναι διπολικός. Το G2 που λέμε, δηλαδή ΗΠΑ και Κίνα. Μπορεί να είναι και τριπολικός, πιθανόν όμως όχι με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τρίτο πόλο αλλά η Ινδία. Σε αυτόν τον κόσμο ο τρόπος για να έχει η χώρα μας μια παρουσία, είναι μέσω του πολιτισμού. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε το GC10, που είναι όλοι οι αρχαίοι μεγάλοι πολιτισμοί. Σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων που αλλάζει προκαλώντας αναταραχή και ανασφάλεια, που είναι ορατή στην περιοχή μας, χρειάζεται νηφαλιότητα και στρατηγικό σχέδιο και πάνω από όλα να είμαστε παθητικοί στην εξωτερική πολιτική αλλά ενεργητικοί. Αυτό σημαίνει ότι στον κόσμο που αλλάζει ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι η αδράνεια».

«Η επόμενη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό θα ξεκινά από καλύτερους όρους»

«Σε αυτόν τον κόσμο που αλλάζει μεγάλο ρόλο παίζει για εμάς το Κυπριακό. Είναι μια ιστορία στην οποία μετά από κάθε διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή και της Ελλάδας χάνονταν θέσεις και η επόμενη διαπραγμάτευση ξεκινούσε με χειρότερους όρους από πριν. Για πρώτη φορά μετά το 1974, η επόμενη διαπραγμάτευση που θα αρχίσει θα ξεκινά από καλύτερες θέσεις και αυτό γιατί για πρώτη φορά μπήκε στο τραπέζι το ουσιαστικό ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και ταυτόχρονα η Κύπρος έχει αλλάξει γεωπολιτική θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

«Οι οπαδοί της αδράνειας σκούζουν από προχθές»

«Στην ίδια κατεύθυνση δουλέψαμε για την Αλβανία. Δεν μπορούμε να έχουμε σε έναν κόσμο που η δυναμική ισχύος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία έχει αλλάξει σημαντικά να έχουμε για λόγους αδράνειας όλα τα προβλήματα ανοιχτά. Έχουμε προχωρήσει σε μια συνεννόηση πακέτο για την Αλβανία. Έχουν τις εσωτερικές τους δυσκολίες αλλά ελπίζω να τις ξεπεράσουν. Στη συνεννόηση για τη συμφωνία πακέτο, βρήκαμε και ενταφιάσαμε μετά από 77 χρόνια τα λείψανα στην Αλβανία. Επίσης πήραμε απόφαση και δουλέψαμε για δυο χρόνια με ειδικούς, για τον προσδιορισμό της αιγιαλίτιδας ζώνης. Είναι η επέκταση από τα 6 ν.μ. που είναι τώρα στα 12. Αυτό έχει διαφορά με την ΑΟΖ. Στην ΑΟΖ έχεις δικαιώματα, στην αιγιαλίτιδα ζώνη ασκείς κυριαρχία όπως στο έδαφός σου. Το να επεκτείνεις την αιγιαλίτιδα ζώνη είναι σαν να επεκτείνεις τα “εδάφη” της. Επεκτείνεται το “έδαφος” της χώρας και η κυριαρχία μας πρώτη φορά μετά το 1948. Θα περίμενε κανείς να μας επιβραβεύσουν, αντ’ αυτού σκούζουν από προχθές γιατί είναι οπαδοί της αδράνειας», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.