«Η Ελλάδα έχει μεταναστευτική πολιτική, που δίνει νόμιμες άδειες εργασίας σε συγκεκριμένους μετανάστες. Η μαύρη εργασία δεν προστατεύεται από συμβάσεις του Δημοσίου. Αντιθέτως, για να πληρωθεί ένας εργολάβος, θα πρέπει να καταθέσει τα ονόματα των εργαζομένων και να αποδείξει πως έχουν χαρτιά για να δουλέψουν», δήλωσε, στη Βουλή, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μυταράκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Γερμενή.

Στην ερώτησή του, ο κ. Γερμενής έθεσε το ζήτημα της απασχόλησης αλλοδαπών εργαζομένων σε δημόσια έργα, συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα κ.λ.π.

«Εγώ ο ίδιος έγινα μάρτυρας ενός αντίστοιχου γεγονότος, καθώς διέσχιζα έναν πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας. Αντίκρισα οκταμελές πλήρωμα εργολαβίας, με τουρμπάνια, σαρίκια, κελεμπίες και αυτός που τους κουμάνταρε ήταν αλβανικής καταγωγής, την ίδια ώρα που ο δείκτης ανεργίας των Ελλήνων έχει φτάσει στα ύψη. Την ίδια ώρα, οι αιτήσεις στον ΟΑΕΔ, στις συγκεκριμένες ειδικότητες, είναι χιλιάδες» ανέφερε.

Ο κ. Γερμενής υπενθύμισε πως το Σύνταγμα προβλέπει τη μέριμνα του κράτους για την απασχόληση των πολιτών του και αναρωτήθηκε «πώς επιτρέπεται η απασχόληση αλλοδαπών, ενώ υπάρχουν πάνω από 1 εκατομμύριο Έλληνες άνεργοι». Ζήτησε δε, να εισαχθεί ως ρήτρα σε δημόσιες συμβάσεις, να αποκλείονται οι εργολάβοι που δεν θα απασχολούν Έλληνες εργαζόμενους.

Απαντώντας, ο κ. Μυταράκης επισήμανε πως στις εργασιακές σχέσεις που διέπουν τις συμβάσεις, «εφαρμόζουμε το Σύνταγμα, το κοινοτικό δίκαιο και τους κανόνες του κράτους και δεν δείχνουμε καμία ανοχή στην παράνομη εργασία». Προσέθεσε, επίσης, ότι ρήτρα αποκλεισμού εργολάβων που δεν απασχολούν Έλληνες εργαζόμενους δεν υπάρχει, «υπάρχει, ωστόσο, πρόβλεψη να απασχολούνται εργαζόμενοι που δεν έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα, κλοπές και απάτες και έχουν άδεια εργασίας. Στο νόμο περί δημοσίων συμβάσεων, δεν προβλέπεται να αναγράφεται η εθνικότητα των εργαζομένων, γιατί αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις», αναφέρει το ΑΜΠΕ.

«Εντός του κράτους, υπάρχουν νόμοι για το ποιος έχει το δικαίωμα εργασίας», συνέχισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, «για τη συνταγματικότητα των οποίων δεν είμαι αρμόδιος για να αποφανθώ». Από κει και πέρα, για τους μεν Ευρωπαίους πολίτες, ισχύει η αμοιβαιότητα στο δικαίωμα εργασίας, που βασίζεται στις συνθήκες ένταξης που έχουν συνταγματική ισχύ, η δε εργασία των μη Ευρωπαίων αλλοδαπών, ρυθμίζεται στο πλαίσιο της γενικότερης μεταναστευτικής πολιτικής, διευκρίνισε.

«Για τους παράνομους μετανάστες, η κυβέρνηση εφαρμόζει το σχέδιο “Ξένιος Ζευς”, για απέλασή τους και πρέπει όλοι να το στηρίξουμε» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης.