Αχτσιόγλου: Θα εξετάσουμε τα περιθώρια, προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους

Τι δήλωσε η υπουργός Εργασίας για την πτώση της ανεργίας


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:40
10/08/2018
Αχτσιόγλου: Θα εξετάσουμε τα περιθώρια, προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους
14
loading

Την καθοδική πορεία της ανεργίας επιβεβαιώνει η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σύμφωνα με την οποία οι δείκτες έπεσαν κάτω από το 20% και το ποσοστό της διαμορφώθηκε στο 19,5%, τον Μάιο του 2018, όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1.

Τόνισε δε ότι, κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταγράφεται μία σημαντική πτώση της ανεργίας, περίπου στις επτά ποσοστιαίες μονάδες. Γεγονός που, όπως είπε, αποδεικνύει ότι η προσπάθεια που γίνεται στα τρία μέτωπα, που είναι η ανάταξη της οικονομίας, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων απασχόλησης τα οποία είναι αρκετά στοχευμένα, αποδίδει καρπούς. «Ως συνολική εικόνα, παρατηρείται διαρκής αποκλιμάκωση της ανεργίας» διαπίστωσε η αρμόδια υπουργός.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου υπενθύμισε ότι, με σχετική υπουργική απόφαση, ενεργοποιήθηκε ο νόμος που άλλαξε την αρχιτεκτονική του προστίμου για την αδήλωτη εργασία. «Με αυτόν τον τρόπο, αποδίδεται δικαιοσύνη στον εργαζόμενο που ήταν αδήλωτος» διευκρίνισε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφορικά με τις συντάξεις, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι, στις 20 Αυγούστου, «ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα και, εν συνεχεία, θα εξετάσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να μην υπάρξουν περαιτέρω επιβαρύνσεις στους συνταξιούχους». «Εκτιμώ ότι υπάρχει το περιθώριο να το ξαναδούμε αυτό το ζήτημα. Έχουμε πια το δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά και σε επίπεδο πολιτικής, μπορούμε να επιδιώξουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα θα φανεί στον προϋπολογισμό για το 2019» συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας.

Στο σημείο αυτό, αποσαφήνισε ότι, όταν οι Ευρωπαίοι επισημαίνουν ότι τα συμφωνηθέντα θα πρέπει να τηρούνται, αναφέρονται στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων και όχι των μέτρων.

Σε ερώτηση σχετικά με το μήνυμα που θα σταλεί από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι πλέον ολοκληρώνεται το πλαίσιο των μνημονίων, καταγράφεται ήδη μία σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας και μπορούμε να μιλήσουμε για την επόμενη μέρα, όπως έχει αποτυπωθεί και στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου ανέλυσε και τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους δουλεύει το υπουργείο Εργασίας και οι οποίοι είναι:

1) Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία ξεκλειδώνει, μετά τις 20 Αυγούστου.

2) «Ο δεύτερος άξονας είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία κρίνεται αναγκαία, για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων».

3)  «Ο τρίτος άξονας είναι η καταπολέμηση της παραβατικότητας στους χώρους εργασίας» σημείωσε η υπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της, υποστήριξε ότι έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει το επιχείρημα των δανειστών ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εργασία. «Να αυξηθεί, δηλαδή, η ανεργία, επειδή αυξάνεται ο κατώτατος μισθός. Δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο ούτε από τις μελέτες της Κομισιόν» είπε η κ. Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει εντός της θητείας αυτής της κυβέρνησης και, στη συνέχεια, κάθε χρόνο, θα εξετάζονται, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, βασικά μεγέθη της οικονομίας και θα γίνεται εκ νέου εισήγηση για το αν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω.

Τέλος, δήλωσε ότι η έξοδος από το πρόγραμμα συνεπάγεται και μία σειρά θετικών μέτρων κοινωνικής πολιτικής, που θα βοηθήσουν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, έχει ήδη προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για το 2019 ότι θα υπάρχει ένα σημαντικό δημοσιονομικό περιθώριο. «Αυτό σημαίνει ότι, με δεδομένη την επίτευξη του 3,5%, διαμορφώνεται ένας δημοσιονομικός χώρος άνω των 700 εκατ. ευρώ τον οποίο θα τον αξιοποιήσουμε με ένα μείγμα πολιτικής φοροελαφρύνσεων και κοινωνικών δαπανών» διευκρίνισε η κ. Αχτσιόγλου, ενώ έκανε λόγο για ένα πλέγμα κοινωνικού κράτους που είναι αναγκαίο να υπάρχει, καθώς αυτό είναι και το νόημα μίας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Σχετικά με τις πυρκαγιές, η υπουργός Εργασίας είπε ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που σημαίνει την υλοποίηση άμεσα μέτρων υποστήριξης των πληγέντων και τη λήψη μέτρων, ώστε να μην επαναληφθεί μία παρόμοια τραγωδία στη χώρα. «Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται οι δύο κορυφαίες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού τόσο για το χωροταξικό σχεδιασμό και την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων, όσο και για την πολιτική προστασία» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Kasanio

  εύχομαι να μη συμβεί αλλά πολύ φοβάμαι ότι εάν περικοπών οι συντάξεις πολλοί συνταξιούχοι θα μεταναστευσουν στη γειτονική Βουλγαρία προκειμένου να επιβιώσουν με τις συντάξεις επιδόματα που θα παίρνουν. ήδη το εθνικο σύστημα υγείας το έχουν καταργήσει με τη θέσπιση του οικογενειακό γιατρου αφού γιατρό δεν βρίσκεις με τίποτε και έτσι επί πλέον οι συνταξιούχοι θα πρέπει να πληρώνουν τους ανένταχτοι στο σύστημα γιατρούς από την τσέπη τους.καλή μας νύχτα.

 2. avatar ΔΗΛΑΔΉ ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΚΌΜΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

  ΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΈΚΑΝΑΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ???? ΜΑ ΤΙ ΛΈΤΕ ΤΏΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΉΡΧΑΝ ΚΑΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΆΝΟΥΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ, ΕΔΏ ΆΦΗΣΑΝ ΆΔΕΙΑ ΤΑΜΕΊΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΆ ΠΟΥ ΕΊΧΑΝ ΠΆΡΕΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΌΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΧΤΩΣ!!!!!!

 3. avatar ΤΙ ΛΕΣ ΤΩΡΑ

  ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΕΎΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

 4. avatar Stateless

  Αχ Αχ Αχ Αχτσιόγλου.
  Τη παντρεύομαι και ας είναι συριζεα.
  Κι αν τη παντρευτώ σας υπόσχομαι ότι δεν θα πειραχτουν οι κάτω των 1000 ευρώ συντάξεις

 5. avatar Τιναφτορε

  Έφη κόψε τα παραμύθια και προχώρα σε πράξεις. Οι μαγκουρες των συνταξιούχων καραδοκούν.

 6. avatar Κωστης567.

  Επαναφερετε το ΕΚΑΣ που κοψατε απο τα φτωχα γεροντια..Διαφορετικα κλειστε το και μην κοροιδευετε

 7. avatar ´Ιο

  Σε λιγο μετα τις εκλογες θα εισαι και εσυ ενεργη .

 8. avatar Α.Λ.

  Προσωπικά δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος, εύχομαι όμως να μην υπάρξουν περικοπές στις συντάξεις.

 9. avatar καταργείστε

  τους νόμους 4387, 4472 για να πιστέψουν οι συνταξιούχοι τα λεγόμενά σας.
  Αν δεν το κάνετε είστε άλλη μια φορά πολιτικοί [...]

 10. avatar ydfgter

  εξετάσαμε τα περιθώρια, και είδαμε ότι πρέπει να ξεσκίσουμε τους συνταξιούχους. να τα λες σωστά τα Ελληνικά.

 11. avatar κρησσα

  κοριτσακι...εσυ λες εσυ ακους.....εμεις ζουμε μια αλλη πραγματικοτητα.....μιλας για ανεργια οταν οι νεοι συνεχιζουν να φευγουν εξω???οταν οι νεοι δουλευουν 10.. 12 ωρες για 400 ε????μας αυξησατε το φορο.....μας μειωσατε τη συνταξη...μας αυξησατε τον ενφια...ποιος θα ζησει πια σε αυτη τη χωρα??

 12. avatar Poulos

  Πουλάει ψευδαισθήσεις η βοσκοπούλα... σε ποιους άραγε, στους παππούδες της και τις γιαγιάδες της; ξέρει από πού κρατάν τη γκλίτσα;;;;

 13. avatar Ντ!νος

  μοιράζει σανό και η βοσκοπούλα. Λογικό

 14. avatar ΠΕΜΙ

  Αμα ο νεαρόκοσμος φευγει στο εξωτερικό για να βρεί δουλεια, κι αμα αναγκάζονται πολλοί να δουλευουν για 400 ευρω τον μήνα...ε λογικά πέφτει η ανεργία. Είναι όμως επιτυχία;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει