Η «επιτυχής ολοκλήρωση» από την Ελλάδα του μνημονίου, που θα συζητηθεί παρουσία του προέδρου του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, η παρουσίαση των προτεραιοτήτων της νέας αυστριακής προεδρίας από τον Σεμπάστιαν Κουρτς, το αφήγημα για το μέλλον της Ευρώπης από τον Πολωνό πρωθυπουργό, Ματέους Μοραβιέτσκι, καθώς και η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διάφορες πτυχές της θα απασχολήσουν την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο που αρχίζει σήμερα.

Ως προς το μεταναστευτικό θα γίνει αξιολόγηση των σχετικών συμπερασμάτων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής, θα ληφθούν αποφάσεις για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., την προώθηση της συνεργασίας της Europol με χώρες της Μέσης Ανατολής, τη χορήγηση 500 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπαίδευση παιδιών-προσφύγων στην Τουρκία και για την ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν επίσης για τη δημιουργία του πρώτου ευρωπαϊκού ταμείου αμυντικής βιομηχανίας που θα οδηγήσει στη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε.

Η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν στην ολομέλεια του Ε.Κ. την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, την Τετάρτη στις 15:00 (ώρα Γαλλίας).

Η αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, συζητά την Τρίτη (03/07) με τους ευρωβουλευτές και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για τις προτεραιότητες που θέτει η χώρα του κατά την προεδρία της από την 1η Ιουλίου ως την 31η Δεκεμβρίου και δίνει κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Ομιλία Μοραβιέτσκι για το μέλλον της Ευρώπης

Ο Ματέους Μοραβιέτσκι θα είναι ο όγδοος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης με τους ευρωβουλευτές και τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γιούνκερ, την Τετάρτη (04/07) το πρωί στις 10:00 (ώρα Γαλλίας).

Αξιολόγηση της συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 28-29 Ιουνίου, στην οποία στόχος των ηγετών ήταν να καταλήξουν σε συμφωνία όσον αφορά την πολιτική της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο, θα βρεθούν στο επίκεντρο συζήτησης στην ολομέλεια αύριο, Τρίτη, παρουσία του προέδρου του Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, και του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το πρώτο ευρωπαϊκό ταμείο άμυνας

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν σήμερα το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ανάπτυξη καινοτόμας ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία την Τρίτη (03/07).

Η ασφάλεια των συνόρων

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών (εκτός Ε.Ε.) που δεν υποχρεούνται να διαθέτουν θεώρηση (βίζα) θα πρέπει να λάβουν άδεια προτού ταξιδέψουν εντός της Ένωσης, σύμφωνα με νέους κανόνες που θα τεθούν σε ψηφοφορία την ερχόμενη Πέμπτη (05/07). Οι ταξιδιώτες που μπορεί να θεωρηθεί ότι ενέχουν κίνδυνο παράτυπης μετανάστευσης, συνιστούν απειλή για την ασφάλεια ή ενέχουν υψηλό επιδημικό κίνδυνο δεν θα λαμβάνουν τη σχετική άδεια ταξιδιού.

Επιχορήγηση σε παιδιά πρόσφυγες στην Τουρκία

Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνέχιση της πληρωμής των μισθών σε 5.000 και πλέον εκπαιδευτικούς που διδάσκουν 300.000 και πλέον παιδιά πρόσφυγες στην Τουρκία θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ε.Κ. την Τετάρτη.

Ενίσχυση της συνεργασίας της Europol με τη Μέση Ανατολή

Οι ευρωβουλευτές θα τοποθετηθούν επί των επερχόμενων διαπραγματεύσεων με οκτώ χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής για την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Europol.

Ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες

Η παροχή βοήθειας για ανθρωπιστικούς λόγους δεν θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα. Αυτό υποστηρίζει σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί αύριο στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και θα ψηφισθεί την Πέμπτη (05/07). Ζητείται επίσης από τα κράτη-μέλη να θεσπίσουν εξαιρέσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία που να προβλέπουν την αποφυγή ποινικών διώξεων σε ανθρώπους και ΜΚΟ που παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Αναμόρφωση των κανόνων οδικής μεταφοράς εμπορευμάτων

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν την Τετάρτη (04/07) νέους κανόνες για τη βελτίωση της νομοθεσίας και την αντιμετώπιση παράνομων πρακτικών στις οδικές μεταφορές, καθώς και για τους αποσπασμένους οδηγούς και τις περιόδους ανάπαυσής τους.

Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

Τέλος, σήμερα, η επιτροπή νομικών θεμάτων αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση της για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τα κράτη-μέλη για την οδηγία σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Αν πάνω από το 10% των βουλευτών (76) εναντιωθούν κατά της απόφασης μέχρι το τέλος της Τρίτης (03/07), θα πραγματοποιηθεί δύο ημέρες αργότερα ψηφοφορία για την επιβεβαίωση ή την απόρριψη της απόφασης της Επιτροπής.