«Θέλουμε μία προσεκτική και σταδιακή απαγκίστρωση από τα μνημόνια, έτσι ώστε η έξοδος να είναι οριστική και να μην τα ξαναχρειαστούμε» ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, πριν από λίγο, στο συνέδριο που διοργανώνει το Οικονομικό Επιμελητήριο στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να το πετύχει με ικανή ηγεσία και κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, καθώς η πολιτική ανατροπή γίνεται αναπόφευκτη και ο ρους της ιστορίας αλλάζει κατεύθυνση.

Η κ. Γεννηματά εξήγησε ότι για να επιτευχθεί οριστικά η έξοδος από τα μνημόνια θα πρέπει «να στηρίξουμε όλες τις απαραίτητες αλλαγές που βοηθούν τις επενδύσεις, στηρίζουν το εισόδημα του εργαζόμενου και διασφαλίζουν τη θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, χωρίς νέες περιπέτειες». Πρότεινε τη συγκρότηση ενός μηχανισμού στήριξης των ελληνικών ομολόγων από τον ESM και την Τράπεζα της Ελλάδος, ο οποίος θα αξιοποιεί τα διαθέσιμα κεφάλαια του ESM, την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και κάθε άλλη πρόσφορη στήριξη με παράλληλη αναδιάρθρωση και ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, ώστε να οδηγήσει και στη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5%, στο 2% του ΑΕΠ, απελευθερώνοντας έτσι πρόσθετους πόρους για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής σημείωσε ότι απαιτείται συναίνεση για να τελειώσουν η πόλωση και το τοξικό κλίμα που διώχνουν και αποθαρρύνουν επενδυτές, ώστε να προκύψει προσέλκυση επενδύσεων. Σύμφωνα με την ίδια, επιβάλλεται ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στους θεσμούς, στο κράτος ώστε να μπει τέλος στις πελατειακές και κομματικές λογικές στην λειτουργία του και μετατροπή του υπερταμείου, από ταμείο εκποίησης σε ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, διασφαλίζοντας ότι μεγάλο μέρος των εσόδων θα κατευθυνθεί σε χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Η κ. Γεννηματά τόνισε την αναμόρφωση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος για τη διασφάλιση των νέων γενεών, όπως έγινε με την πρόταση νόμου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, προκειμένου να δημιουργηθεί νέο κοινωνικό κράτος για δίκαιη διανομή του νέου παραγόμενου πλούτου και μείωση των ανισοτήτων. «Οι άνθρωποι που το έχουν πραγματικά ανάγκη πρέπει να αισθάνονται ότι θα έχουν σταθερό και δίκαιο μέρισμα από την επιτυχία της νέας προσπάθειας. Με εφάπαξ επιδόματα, όπως κάνει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, δεν διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή» επισήμανε.

Όπως υπογράμμισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, «βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι:

  • Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
  • Αύξηση του κατώτερου μισθού μέσα από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Κατώτερη εγγυημένη σύνταξη 500 ευρώ.
  • Κανένα παιδί έξω από βρεφονηπιακούς σταθμούς .
  • Προστασία των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.
  • Τέλος, ριζική αλλαγή του νόμου Κατρούγκαλου. Ο νόμος αυτός υπονομεύει την κοινωνική ασφάλιση, μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα, εξοντώνει επαγγελματίες, επιστήμονες, αγρότες με τις συνεχείς αυξημένες εισφορές».

«Εμείς είμαστε εδώ παρόντες και μάχιμοι για ό,τι υπαγορεύει το συμφέρον του λαού και του τόπου. Σας θέλουμε μαζί μας. Να βάλουμε ξανά τη σφραγίδα της πολιτικής σταθερότητας και της προοδευτικής διακυβέρνησης, σε μία καλύτερη επόμενη μέρα για τις Ελληνίδες, τους Έλληνες και τη νέα γενιά» κατέληξε η κ. Γεννηματά.