Περίπου δυόμιση ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Σε κοινές τους δηλώσεις μετά την κρίσιμη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «αγωνιζόμαστε να φέρουμε στο προσκήνιο αυτά που ενώνουν τους λαούς μας για να βρούμε λύση σε αυτά που μας χωρίζουν».

«Χρειάζεται να προωθήσουμε μια ατζέντα συνεργασίας και συνανάπτυξης για να προχωρήσει η περιοχή των Βαλκανίων μπροστά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα, και να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών σε στέρεα θεμέλια» διαμήνυσε ο κ. Τσίπρας, παρατηρώντας πως τα Βαλκάνια έχουν ταλαιπωρηθεί από εθνικισμούς και εντάσεις.

«Γνωρίζω ότι σήμερα μα παρακολουθούν πολλοί και από τις δυο χώρες, άλλοι με αγωνία και σκεπτικισμό, άλλοι με ελπίδα», παρατήρησε και εξέφρασε την επιθυμία των δύο πλευρών «να αντιμετωπίσουμε τις υπαρκτές διαφορές μας με ρεαλισμό και υπευθυνότητα».

«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος αλλά να θέσουμε τις σχέσεις των χωρών μας σε στέρεα θεμέλια», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, για να διευκρινίσει πως «πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

«Ο Ζόραν κατά τη διάρκεια της συνάντησης με ενημέρωσε ότι είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση», συνέχισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοιχτών θεμάτων. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων. Ανταλλάξαμε ιδέες και συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε τις διαβουλεύσεις που διεξάγοντα ήδη στα πλαίσια των ΗΕ».

Ο κ. Τσίπρας έστειλε επίσης το μήνυμα ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί η γειτονική χώρα, πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast.gr. Ακολουθήστε το Newsbeast.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.