Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνάντησαν στη Βουλή οι προωθούμενες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Ζήτημα αντισυνταγματικότητας άφησε ανοιχτό η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής – και πρώην του ΠΑΣΟΚ- Σοφία Σακοράφα, η οποία εκτίμησε πως η οδός του νομοσχεδίου επελέγη προκειμένου να προσπελασθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, «κάτι που σημαίνει ότι ενδεχομένως υπάρχει και ζήτημα αντισυνταγματικότητας».

«Ερωτηματικά» διέκρινε ωστόσο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουρουμπλής, τόσο όσον αφορά την συνταγματικότητα των μέτρων, όσο και την αποτελεσματικότητά τους. Προέβλεψε πως τα μέτρα θα οδηγήσουν πολλούς εργαζόμενους στην «εξαθλίωση» και προειδοποίησε πως «η παράταξή μας δεν είναι λόχος».
Ρύθμιση για τα θέματα διαιτησίας «σε περίπτωση που κάποια από τις δύο πλευρές στυλώσει τα πόδια» ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

Τα μέτρα δικαιολόγησε ο Πυθαγόρας Βαρδίκος σημειώνοντας πως «όταν υπάρχει ισχυρό καθεστώς προστασίας της εργασίας θα επενδύσει εδώ ο επιχειρηματίας, ή θα πάει αλλού;» θέτοντας παράλληλα τον όρο τα μέτρα να είναι προσωρινά.

Δικαίωση της ΝΔ «είδε» ο Γ. Βρούτσης σχετικά με την καταψήφιση του Μνημονίου, «η σκοτεινή πλευρά του οποίου αποκαλύπτεται σήμερα», όπως είπε.

«Αυτά που εξαγγείλατε σήμερα, είναι απαιτήσεις του ΣΕΒ και των εργοδοτών για δεκαετίες ολόκληρες» παρατήρησε ο Δ. Μαυρίκος του ΚΚΕ.

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ η Ουρανία Παπανδρέου τόνισε πως έχει προκληθεί «σοκ και δέος στον ελληνικό λαό, ακριβώς γιατί έχουμε καθημερινές αλλαγές στο εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς».

«Πρωτοφανή αντιλαϊκά και αναποτελεσματικά» χαρακτήρισε τα μέτρα ο Μ. Κριτσωτάκης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «το ΔΝΤ έκανε παντού πάγωμα μισθών, αλλά πουθενά πλην της Ελλάδας, δεν έκανε μείωση μισθών».