Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Ζανιάς, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κ. Πέτρος Χριστοδούλου και ο αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ. Θάνος Κατσάμπας ενημέρωσαν παρουσία του κ. Πολ Τόμσεν το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για την εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών, των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών και επικέντρωσαν στην παρουσίαση των ευρωπαϊκών θέσεων για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).

Από την έγκαιρη ολοκλήρωση του PSI εξαρτάται τόσο η αποφυγή μιας ελληνικής χρεοκοπίας από «σπόντα» καθώς στις 20 Μαρτίου λήγει το ομολογο των 14,4 δισ. ευρώ το μεγαλύτερο που έχει να εξυπηρετήσει το ελληνικό δημόσιο για τα επόμενα χρόνια, όσο και η συνέχιση της χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος από το ΔΝΤ.

Στην χθεσινή συνάντηση αναλύθηκαν όλες οι οικονομικές και νομικές παράμετροι του PSI με το ΔΝΤ να εμμένει στη θέση του για «κούρεμα» που θα απομειώνει κατά 70% το υφιστάμενο χρέος που διακρατούν οι ιδιώτες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείσθηκε κα η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, ώστε να δεσμευθεί η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των ιδιωτών.

Οι κ.κ. Ζανιάς, Χριστοδούλου και Τόμσεν επιστρέφουν σήμερα στην Αθήνα, καθώς ξεκινά η έκτη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος της; Ελλάδας από τους επικεφαλής της τρόικα.