Η πιο σκληρή τοποθέτηση κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή της Βάσως Παπανδρέου, η οποία είπε από την αρχή ότι θα γίνει δυσάρεστη λέγοντας την αλήθεια. «Απορώ που τα στελέχη μας δεν βρήκαν το θάρρος να μιλήσουν με ειλικρίνεια λόγω προσωπικών στρατηγικών. Η ειλικρίνεια εδώ που φτάσαμε είναι λυτρωτική»0, σημείωσε. «Θέλουν κάποιοι να γίνουν πρόεδροι αλλά ποιανού κόμματος;», έθεσε το ερώτημα και μίλησε για τα λάθη και τις παραλήψεις της διακυβέρνησης Παπανδρέου που «έκαναν το ΠΑΣΟΚ κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τη ΝΔ».

Η κυρία Παπανδρέου, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει αυτοκριτική γιατί το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έκανε «σημαντικές αλλαγές αλλά είχε και τεράστιες αποτυχίες που γύρισαν τη χώρα χρόνια πίσω». Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Παπανδρέου να κάνει σκληρότερη αυτοκριτική, «για τις μεθόδους διακυβέρνησης που επέλεξε και επέβαλε,για την κάλυψη που έδωσε σε μη εκλεγμένους συνεργάτες του που έκαναν αντικοινοβουλευτική προπαγάνδα, για τα τραγελαφικά γεγονότα του περασμένου Ιουνίου που παραιτήθηκε στον κ. Σαμαρά, για το δημοψήφισμα – έκπληξη που ανακοίνωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το οποίο είχε συζητήσει με 4-5 συνεργάτες του, για τον τρόπο που χειρίστηκε όπως χειρίστηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ευθύνης. Αυτή η αυτοκριτική θα είναι λυτρωτική και θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξαναμιλήσουμε με τους πολίτες».

«Θα πρέπει να διαβούμε την έρημο. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και μαγικοί υποψήφιοι. Η αλλαγή ηγεσίας έπρεπε να γίνει χθες πρέπει να γίνει άμεσα. Οι μεγάλες ανατροπές δεν μπορούν να γίνουν προεκλογικά, αν δεν γίνουν θα προχωρήσουμε όλοι μοιραίοι και άβουλοι στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ».