«Η στόχευση της κυβέρνησης είναι να κλείσει τα ζητήματα» υποστήριξε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9Fm», ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης παρά το γεγονός, όπως είπε ο ίδιος, ότι μένουν ανοιχτά σοβαρά θέματα όπως τα εργασιακά, η φορολογία και το ασφαλιστικό. «Κουτσά στραβά το πράγμα θα προχωρήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ερωτηθείς για τα αντίμετρα, υποστήριξε ότι αυτό θα ήταν η ιδανική εξέλιξη, την οποία πάντως απέκλεισε. «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλα αδιέξοδα, είναι αποφασισμένη να υπογράψει ότι της ζητούν για να παραμείνει στη θέση της (…). Για να ισχύσουν τα αντίμετρα θα πρέπει να συντελεστούν πολλά πράγματα, όπως το να πιαστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η πραγματικότητα είναι σκληρή. Θα μπουν τα πράγματα στη σειρά τους (θα κλείσει η αξιολόγηση) με ασφυκτική πίεση της κοινωνίας».

Ο βουλευτής του Ποταμιού χαρακτήρισε κουρασμένη και απογοητευμένη την κοινωνία, η οποία, όπως εκτίμησε, έχει πειστεί για μια εξέλιξη σε βάρος της.

Ο κ. Λυκούδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει «μαζικό δημοκρατικό κίνημα» και εξέφρασε την ευχή «να υπάρξει μια αφύπνιση της κοινωνίας πάντα μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια για να δούμε πως μπορεί να διορθωθούν τα πράγματα».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Ευρώπη, χαρακτήρισε αρνητική κάθε συζήτηση περί πολλών ταχυτήτων. «Εάν αρχίσουμε να συζητάμε για δυο ή τρεις ταχύτητες δεν κάνει καλό. Ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως το προσχέδιο -βάση του οποίου θα διεξαχθούν οι συζητήσεις- δεν θέτει σενάρια για κράτη πολλών ταχυτήτων (…) η ΕΕ επιχειρεί να σταθεί στα πόδια της μετά το Brexit. Όλα εξαρτώνται από το ποια είναι η πολιτική αντίληψη της ηγεσίας της Ευρώπης» ανέφερε ο κ Λυκούδης. Πάντως, πρόσθεσε ότι εάν συνεχίσει να ανοίγει η ψαλίδα των διαφορών ανάμεσα σε Βορρά και Νότο δεν μπορεί να είναι κάποιος αισιόδοξος.

Για το μέλλον της κεντροαριστεράς και τη στάση του Ποταμιού, ο κ. Λυκούδης, σημείωσε: «Το Ποτάμι, με την είσοδο του στην πολιτική, έφερε έναν αέρα τόλμης και φρεσκάδας. Θα επιθυμούσα να επανέλθει αυτή η νέα αντίληψη για τα πράγματα». Παραδέχτηκε όμως ότι δεν κατάφερε να αποτυπώσει συγκεκριμένο σχέδιο και έτσι δημιουργήθηκε πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματος. «Εάν τα κόμματα δεν έχουν σαφήνεια στην πολιτική και στρατηγική τους ταυτότητα έχουν πρόβλημα» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη δημιουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς. «Οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς έχουν τρόπο και σε σύντομο χρονικό διάστημα να βρεθούν μαζί. Δεν είναι οι πολιτικές που τις χωρίζουν. Χρειάζονται υπερβάσεις σε επίπεδο οργανωτικό και προσωπικό ηγετικό» υπογράμμισε ο κ. Λυκούδης.