Καρανίκας: Εμείς διαβάζαμε Τολστόι και Βάρναλη, εσείς «4 τροχούς» και «Marie Claire»

Άρθρο του συμβούλου του πρωθυπουργού για την ιδεολογική διαφορά Δεξιάς και Αριστεράς


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:10
06/02/2017
Καρανίκας: Εμείς διαβάζαμε Τολστόι και Βάρναλη, εσείς «4 τροχούς» και «Marie Claire»
97
loading

Την ιδεολογική διαφορά μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς επιχειρεί να αναλύσει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Νίκος Καρανίκας.

«Αποδεικνύεται τώρα, στην κρίση, και με κυβέρνηση κορμού την Αριστερά, ότι η δεξιά νοοτροπία, που θέλει λαμογιές, διαπλοκή και κατάχρηση, είναι ακόμα εδώ κυρίαρχη, εμποδίζει κάθε αλλαγή και διεκδικεί να επανέλθει στην κυβέρνηση για να συνεχίσει την καταχρηστική πολιτική της, δίχως τον κίνδυνο των δικαστηρίων, της εφορίας και των κελιών», λέει χαρακτηριστικά στο άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ».

Στο άρθρο του με τίτλο «Απέναντί μας η Δεξιά και ως νοοτροπία», αναφέρει, μεταξύ άλλων «Εμείς διαβάζαμε Τολστόι, Βάρναλη, Ρίτσο, Λένιν, Μαρξ, Μπακούνιν. Αγαπούσαμε τον Ντοστογιέφσκι, προτιμούσαμε να ανιχνεύσουμε τον Διαφωτισμό από τον Ρουσσώ ή τον υλιστή και άθεο Ντιντερό», ενώ επισημαίνει πως «εκείνοι διαβάζανε “4 τροχούς”, “Moto” και “Marie Claire”, όταν εμείς διαβάζαμε φιλοσοφία. Τους κοροϊδεύαμε ως αντιδραστικούς και αυτοί με τη σειρά τους μας κορόιδευαν ως γραφικούς και κουλτουριάρηδες».

Διαβάστε το άρθρο όπως δημοσιεύτηκε στο avgi.gr:

Δεν θέλω να ασχοληθώ με την πολιτική αντιπαράθεση αλλά με την καθημερινότητά μας τότε. Όλα περίπου είναι ίδια σ’ αυτήν την ηλικία και μάλιστα στην επαρχία. Σχολείο ίδιο, γειτονιά ίδια, καφετέριες ίδιες· παρ’ όλα αυτά διαφέραμε. Αυτό συνέβαινε σε όλη την Ελλάδα, στην επαρχία, αλλά και στην πόλη, στο κέντρο των εξελίξεων.

Δεν είναι δύσκολο να θυμηθώ ότι όταν πήγαινα σχολείο, στο γυμνάσιο και λύκειο, υπήρχαν κομματικές νεολαίες και ήμασταν πολιτικοποιημένοι. Με τον σύντροφο φίλο Διονύση ήμασταν στην ΚΝΕ (“Μαθητική Ενότητα”), ο Μήτσος στην ΟΝΝΕΔ (ΜΑ.ΚΙ), ο ξάδερφος μου ο Νίκος στην ν. ΠΑΣΟΚ - ΠΑ.Μ.Κ., ο Γιάννης, ο κολλητός, αναρχικός και πάει λέγοντας... Μπορεί να κάναμε όλοι παρέα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, αλλά όταν άναβε η πολιτική κουβέντα άναβαν και τα αίματα.

Δεν θέλω να ασχοληθώ με την πολιτική αντιπαράθεση αλλά με την καθημερινότητά μας τότε. Όλα περίπου είναι ίδια σ’ αυτήν την ηλικία και μάλιστα στην επαρχία. Σχολείο ίδιο, γειτονιά ίδια, καφετέριες ίδιες· παρ’ όλα αυτά διαφέραμε. Αυτό συνέβαινε σε όλη την Ελλάδα, στην επαρχία, αλλά και στην πόλη, στο κέντρο των εξελίξεων.

Αργότερα, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι παρατάξεις είχαν γίνει οι νέες οικογένειές μας. Οι διαφορές μας ήταν πολύ σημαντικές και επηρέαζαν τον τρόπο ερμηνείας του κόσμου. Δίχως να το γνωρίζουμε, μέσα από τις κουβέντες και τα διαβάσματα για τη φαινομενικότητα μπαίναμε στον κόσμο του Καντ. Και σιγά-σιγά καταλαβαίναμε την διαφορά μας από τον κόσμο της Δεξιάς.

Εμείς διαβάζαμε Τολστόι, Βάρναλη, Ρίτσο, Λένιν, Μαρξ, Μπακούνιν. Αγαπούσαμε τον Ντοστογιέφσκι, προτιμούσαμε να ανιχνεύσουμε τον Διαφωτισμό από τον Ρουσσώ ή τον υλιστή και άθεο Ντιντερό. Δυσκολευόμασταν με την ευρωπαϊκή διανόηση και τα φιλοσοφικά ρεύματα, αλλά επιμέναμε. Κουβεντιάζαμε τα αναγνώσματά μας, μιλάγαμε για φιλοσόφους και τις απόψεις τους, πηγαίναμε να δούμε Ταρκόφσκι, Βισκόντι και Αγγελόπουλο, ενώ μετά βγαίναμε να αναλύσουμε τι είδαμε και, καθώς μιλάγαμε για τον ιταλικό νεορεαλισμό, μαλώναμε για τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό και κοροϊδεύαμε το Χόλιγουντ.

Κάναμε κουβέντες τα διαβάσματά μας και βγάζαμε συμπεράσματα από τον Πασκάλ και τον Μπρικνέρ γιατί δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές και φασίστες. Ήμασταν μαζί με τα κορίτσια φεμινιστές, γιατί μας άρεσε το κομμάτι της ιστορίας για τις σουφραζέτες αλλά και την Σιμόν ντε Μποβουάρ. Καταλαβαίναμε και αγαπούσαμε τα κορίτσια διαφορετικά από τους φαλλοκράτες. Όλες αυτές οι κουβέντες ήταν που μας έκαναν να διαφέρουμε από τους δεξιούς, τους δαπίτες και τις δαπίτισσες.

Εκείνοι διαβάζανε “4 τροχούς”, “Moto” και “Marie Claire”, όταν εμείς διαβάζαμε φιλοσοφία. Τους κοροϊδεύαμε ως αντιδραστικούς και αυτοί με τη σειρά τους μας κορόιδευαν ως γραφικούς και κουλτουριάρηδες. Αυτές οι κουβέντες ήταν για εμάς γεμάτες ιδέες, αυτές μας άλλαζαν τα μυαλά, την οπτική, τον τρόπο που θα συμπεριφερόμασταν στους πιο αδύναμους. Αυτές οι κουβέντες, αυτά τα διαβάσματα, μας έμαθαν να αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό, μας έμαθαν να ζούμε με αξιοπρέπεια, να φροντίζουμε να δημιουργούμε περιβάλλοντα που δεν καταστέλλουν τις δυνατότητες των άλλων· μάθαμε τι είναι η ισότητα, η ισοτιμία και η αλληλεγγύη. Κοροϊδεύαμε τον δεξιό τρόπο ζωής. Είχαμε μια εικόνα δυο διαφορετικών κόσμων, με αξίες και ιδανικά διαφορετικά.

Εξακολουθούν ακόμη και τώρα να εκφράζουν δημόσια ό,τι πιο αναχρονιστικό και ευτελές, θυμίζοντας μια παράταξη που δεν γνώρισε τον Διαφωτισμό, και στέκονται με βλέμμα επιφανειακό, στρεβλά τυπικό και ανούσιο σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα που έχουν σχέση με την ισότητα. Τις περισσότερες φορές η συντηρητική κοινωνικότητα αντιμετωπιζόταν από τους ίδιους με υποκριτικό τρόπο. Από την οικογενειακή σχέση, που όλα καταλήγουν στην πατριαρχία, στις ερωτικές σχέσεις, που είναι φαλλοκρατικές, μέχρι το μέλλον του πλανήτη, που καταλήγει σε κάποια επένδυση. Ακόμα και στην κρίση, οι δεξιοί έχουν στο μυαλό τους μια κοινωνία δίχως συλλογικό βίο.

Δύο κόσμοι τόσο διαφορετικοί μέσα στην ενότητα του κοινωνικού τοπίου, που η κριτική τους γίνεται δύσκολη αν δεν έχουμε καθαρή τη στρατηγική και την κατεύθυνση αυτών των διαφορών. Η ομοιότητα των δομών, αλλά και το κράτος που μας συμπεριλαμβάνει ως κοινωνία με αντιθέσεις, γίνονται όλα την εποχή της κρίσης ένα εργαστήριο ανασημασιοδότησης των επιθυμιών, των αιτημάτων της καθημερινότητας αλλά και του μέλλοντος, για όλους μας: δεξιούς και αριστερούς.

Αποδεικνύεται τώρα, στην κρίση, και με κυβέρνηση κορμού την Αριστερά, ότι η δεξιά νοοτροπία, που θέλει λαμογιές, διαπλοκή και κατάχρηση, είναι ακόμα εδώ κυρίαρχη, εμποδίζει κάθε αλλαγή και διεκδικεί να επανέλθει στην κυβέρνηση για να συνεχίσει την καταχρηστική πολιτική της, δίχως τον κίνδυνο των δικαστηρίων, της εφορίας και των κελιών.

Αυτοί οι δυο κόσμοι σήμερα έχουν ταραχτεί. Ο δεξιός κόσμος ξεβολεύεται και βλέπει να χάνονται πλούτη που κατείχε με σκανδαλώδη και κοινωνικά άδικο τρόπο. Για την οικονομία και την κοινωνία ως σύνολο λειτούργησε καταστροφικά πολλές δεκαετίες.

Αυτήν την περίοδο λόγω κρίσης έρχεται το δίλημμα -Δεξιά ή Αριστερά- εντονότερα. Γι’ αυτό η Δεξιά στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη προσπαθεί να επικρατήσει θεσμικά ελέγχοντας τη ροή της οικονομίας, απαξιώνοντας το εργατικό κόστος και την εργασία, αλλά και το σύνολο των κοινωνικών σχέσεων, επαναφέροντας στοιχεία του σκοταδισμού που την έκαναν δυνατή, όπως η θρησκοληψία, ο εθνικισμός, ο φασισμός, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, η ζούγκλα της αγοράς.

Πρώτη φορά στην Ελλάδα ήρθε ο κόσμος του πολιτισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης να κυβερνήσει εις βάρος των προηγούμενων ισορροπιών, ενός κόσμου που αδιαφορούσε για τον συλλογικό βίο και τη δημοκρατία της καθημερινότητας, επιβαρύνοντας τις ζωές μας με οικονομικά σκάνδαλα, αρριβισμό, αμοραλισμό, ανισότητα και κοινωνική αδικία. Όμως, ο συλλογικός και ταυτόχρονα δημοκρατικός τρόπος θεώρησης της κοινωνίας κάνει τον άνθρωπο πιο δίκαιο, περισσότερο ορθολογιστή, καλύτερο, τιμιότερο απέναντι σε θεσμούς και άτομα.

Τόσα χρόνια μας κυβερνούσαν οι άνθρωποι της διαπλοκής και της κοινωνικής συντήρησης - αντίδρασης. Ο Διαφωτισμός με τον κοινωνικό φιλελευθερισμό που επικαλεί, δυστυχώς, παραμένει κάτι άγνωστο. Δεκαετίες τώρα η πλειοψηφία του λαού είδε να θυσιάζονται τα πάντα στα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα, αλλά όμως και στην ατολμία και άγνοια ενός τμήματος της Αριστεράς.

Πρέπει λοιπόν να στηρίξουμε την κυβέρνηση ώστε να κερδηθεί το πεδίο της οικονομίας με όρους δίκαιης ανάπτυξης, με αναδιανομή του πλούτου και της εξουσίας, δίχως την απαξίωση της εργασίας, αλλά παράλληλα να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις κοινωνικού φιλελευθερισμού για ζητήματα που λύθηκαν τον προηγούμενο αιώνα σε όλη την Ευρώπη και οι κυβερνήσεις που πέρασαν δεν τόλμησαν να τις υλοποιήσουν. Όλα αυτά τα αιτήματα που είναι από τη φαρέτρα των φιλελευθέρων προγόνων τους και έχουν να κάνουν με τις φυλακές, την ίση μεταχείριση των ανθρώπων από τους θεσμούς, τη σεξουαλικότητα, το φύλο, τα ναρκωτικά, τις θρησκείες, πρέπει να γίνουν υπόθεση αυτής της κυβέρνησης και να επιλυθούν ενεργοποιώντας μια κοινωνία που υποκριτικά αντιμετωπίζει την αλήθεια.

Να στηρίξουμε την κυβέρνηση ώστε να αλλάξει η νοοτροπία μέσω των μεταρρυθμίσεων και των μετασχηματισμών που χρειάζεται η χώρα μας, αλλά και όλη η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στο αδιέξοδο της λιτότητας και στα πρόθυρα της Άκρας Δεξιάς. Να συμβάλουμε ώστε η δεξιά να περάσει στην ιστορία ως αναχρονιστική δύναμη, ως η άρνηση των ανθρώπινων αναστεναγμών. Να πάρουμε μέρος στη νέα εποχή ως μέρος της λύσης, δίπλα στην κυβέρνηση, με σκοπό την ευημερία με κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

97
σχόλια
 1. avatar Guest01062016

  Όποιος βγαίνει και να φωνάζει πως είναι ανώτερος άνθρωπος, επειδή διάβασε Τολστόι και Βάρναλη, ή δεν τους διάβασε ποτέ, ή ποτέ δεν τους κατάλαβε... 🙁
  Η αμετροέπεια δεν έχει όρια. Ούτε ο ελιτισμός του κουραμπιέ. Καλά σας τα έχει ψάλλει ο Όργουελ. Αυτόν μπήκατε στον κόπο να τον διαβάσετε, ή θεωρείται έγκλημα σκέψης;

 2. avatar anτ

  Όσο διάβασες εσύ Τολστόι άλλο τόσο ήμουν κι εγώ μπαλαρίνα στα Μπολσόι.

 3. avatar Πωλ_Σ

  Το πιο τρομακτικό δεν είναι ο ραν ταν πλαν αυτός. Το πιο τρομακτικό είναι ότι κάποιος του έδωσε χώρο να γράψει σε εφημερίδα. Και αυτή η εφημερίδα είναι η επίσημη του κόμματος που κυβερνάει τον τόπο αυτό. Έχουμε τελειώσει, και φοβάμαι πολύ πως θα έχουμε ακόμα χειρότερα ξεμπερδέματα με αυτούς. Η κατάσταση έφτασε τόσο χαμηλά, που δεν είναι πλέον ούτε για γέλια. Αυτοί προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μας κάνουν Βενεζουέλα. Δεν κλείνουν καμιά αξιολόγηση, δεν ασχολούνται καν με τις δουλειές τους, και η αντιπολίτευση ζει στον κόσμο της. Ο Τσίπρας δεν θα σταματήσει εάν δεν προσπαθήσει τουλάχιστον να μας βγάλει από την Ευρωζώνη, διότι στο μυαλό του είναι στο 1949 και πρέπει να αλλάξει η ιστορία, ώστε αυτός σαν νέος Φιντέλ να κάνει ότι δεν έκανε το ΚΚΕ. Μόνο έτσι εξηγείται το τσίρκο αυτό. Ξυπνάτε, θα είναι αργά σε λίγο, εάν δεν είναι ήδη.

 4. avatar Ριρικο…

  ..μαλλον διαβαζες ¨ΖΑΚΟΥΛΑ", "ΟΡΙΜΠΙΛΕ" ΚΑΙ "ΤΕΡΡΟΡ" για να αραδιαζεις τετοιες [...] και αυθαιρετα συμπερασματα...

 5. avatar Νικόλαος άλφα

  Μακάρι να διάβαζες 4ΤΡΟΧΟΥΣ.. Θα είχες καλύτερα επιχειρήματα να καταθέσεις..!!

 6. avatar TITANIC

  Πάντως πρέπει να παραδεχθούμε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, έχει γίνει STAR!!!
  Ενας μύθος, ένας ήρωας που βγαίνει από τις σελίδες της νέας αφήγησης αυτής της απίστευτης εποχής. Τιμή θα είναι για την Μενεγάκη, να διοργανώσει μια φιλολογική βραδιά μαζί του, ένα event τέλος πάντων!!!

 7. avatar nikniknik

  "ο ανορθογραφος μπαρμαν-αιωνιος φοιτητης το παιζει μορφωμενος" ετσι επρεπε να ειναι ο τιτλος του αρθρου, ειναι αστειο να προσπαθει να το παιξει μορφωμενος και γνωστης, δεν υπαρχει αριστερα και δεξια αγαπητε, υπαρχουν ανθρωποι σαν κι εσενα που τους αρεσει το "εμεις και αυτοι" ....

 8. avatar Οταν η παρανοια περναει ως διανοια.

  Συμβουλος κυβερνητικου στρατηγικου σχεδιασμου με περιπου 2000 ευρω μικτα;;;;
  Ουτε στη Ζιμπαμπουε δε δινουν τετοιο μικρο μισθο για τετοιες θεσεις!
  Απλα κομματικο παρασιτο, που κανει αυτο που σπουδασε: Τουρισμο παρα τω Πρωθυπουργο.

 9. avatar Παμεακλαυτοι

  Αν διαβαζες και λιγο "4 ΤΡΟΧΟΥΣ" και "ΜΟΤΟ" τουλαχιστον θα ειχες γλιτωσει τις καμενες σου φλαντζες!

 10. avatar louis2

  Και επειδή διάβαζε όλα αυτά στο τέλος ασχολήθηκε με την Μενεγάκη....

 11. avatar death

  Ο smeagol από τον άρχοντα των δαχτυλιδιών?
  Με 10 κιλά σανό αντί για μυαλό και λίγα λέει ο ανεπάγγελτος.

 12. avatar ΚΑΣΤΟΡΑΣ

  Τις περισσότερες φορές η συντηρητική κοινωνικότητα αντιμετωπιζόταν από τους ίδιους με υποκριτικό τρόπο. Από την οικογενειακή σχέση, που όλα καταλήγουν στην πατριαρχία, στις ερωτικές σχέσεις, που είναι φαλλοκρατικές, μέχρι το μέλλον του πλανήτη, που καταλήγει σε κάποια επένδυση.
  ΕΙΜΑΙ 44 ΧΡΟΝΩΝ,ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ 21 ΕΤΗ ΜΕ ΔΥΟ ΚΟΡΕΣ 19 ΚΑΙ 16 ΧΡΟΝΩΝ,ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ,ΜΕ 23 ΣΥΝΑΠΤΑ ΕΤΗ Τ.Ε.Β.Ε.-Ο.Α.Ε.Ε ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΝΥΠΑΝΤΡΟ [...],ΠΟΥ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΝΕΓΑΚΗ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΝΤΙ ΡΟΥΧΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΤΙ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ!!

 13. avatar serjio

  Ναι,αλλά στο Διαφωτισμό σέβεσαι την παράδοση του τοπου σου και τον εφαρμόζεις ανάλογα με τον χρόνο και τις συνθήκες.

 14. avatar Σατανάς

  Ποιοί είσασταν ρε μεγάλε "εσείς" που διαβάζατε μια τον πασκάλ και μια τον μπρυκνέρ με λίγο Ρίτσο και Βάρναλη για επικάλυψη;
  Μήπως ο νυν πρωθυπουργός με το μαλί μπομπαντούρ (στην περίφημη συνένετευξη) ή το μεταγενέστερο μαλάκι καρέ (σήμα κατατεθέν αστόπαιδου υψηλής κοινωνικής στάθμης με ελαφρές πολιτικές ανησυχίες);;; Άσε, μην ανοίγεσαι πολύ, σας ακούνε και παλαιότεροι και εκτίθεστε ανεπανόρθωτα...
  Με το Βάρναλη που υποτιθέμενα διαβάζατε που βρίσκατε κοινό σημείο; όταν κατεβάζατε σφηνάκια στο Mercedes; Υπόγεια ταβέρνα ήταν και αυτή, με την ευρεία έννοια, κάνατε το ταξικό σας καθήκον.
  Ρίτσο και Βάρναλη είπες διαβάζατε μόνο; ακόμα και αν δεχτούμε αυτή τη μικρή ανακρίβεια, είναι ολοφάνερο από τα λεγόμενά σας ότι ποτέ σας δε διαβάσατε Σεφέρη, Ελύτη, Σικελιανό... και αυτή η έλλειψη φαίνεται έντονα όποτε ανοίγετε το στόμα σας και μας εκθέτετε το υπέροχο περιεχόμενο των εγκεφάλων σας...

 15. avatar Σατανάς

  ΠΑΣΚΑΛ και ΜΠΡΥΚΝΕΡ
  ΛΕΣΒΟΣ και ΜΥΤΙΛΗΝΗ

 16. avatar Te

  Αμφιβαλω εαν ο συγκεκριμένος μπορεί να διαβασει το αναγνωστικό της α' δημοτικου. Ειναι αραγε τυχαιο που τα τελευταια δυο χρόνια παμε απο το κακο στο χειρότερο?

 17. avatar VBata

  Καλά εσύ διάβαζες Τολστόι, Βάρναλη, Ρίτσο, Λένιν, Μαρξ, Μπακούνιν και θαυμάζεις τη Μενεγάκη!

 18. avatar Gulag

  Πσστ, Νικολάκη?
  Να σου δώσω το κινητό του Σώρρα να κάνετε παρέα?
  Ταιριάζετε..
  Χα, χα!

 19. avatar titanic

  Εκτός από τα παραπάνω που τα έχω διαβάσει όλα, έχω διαβάσει και Σταντάλ, Προύστ, Καμύ, Σάμπατο Καρπεντιέρ, Μαρσέ και άλλους. Μήπως περισσεύει καμμιά θεσούλα συμβουλάτορα και για μένα?

  1. avatar Nikath13

   τα εξωφυλλα τους διαβασες μονο οχι το μεσα

   1. avatar titanic

    Μπορείς να με εξετάσεις άμα θέλεις εφ΄ όλης τη ύλης.
    Θα την πάρω την θεσούλα με το σπαθί μου.
    Μην αμφιβάλλεις!!!!

    1. avatar Nikath13

     θα σου βαλω προχειρο διαγωνισμα εκει που δεν το περιμενεις, χωρις προσβαση στη wikipedia ομως....

     1. avatar titanic

      Περιμένω το διαγώνισμα, μην φοβάσαι την αξιοκρατία.

 20. avatar Te

  [...] Οταν δεις οτι ηταν προσωπικη επιλογή του πρωθυπουργου αντιλαμβάνεσαι το επίπεδο του ιδιου του πρωθυπουργου, και αυτο γιατι ο ηγέτης κρίνεται απο τις επιλογές των ανθρώπουν που εχει γύρω του.
  Οταν δεις τα γραπτα του ανθρωπου στο facebook περι μενεγακης και καριερας αντιλαμβάνεσαι το ποιόν του θιασου που παριστάνει την κυβερνηση της Ελλαδας.
  Και οταν λαβεις όλα τα παραπάνω υπόψη σου τοτε αντιλαμβάνεσαι οτι δεν ειναι τυχαιο που φτάσαμε στην κριση.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει