Ευθύνες στις «κυβερνήσεις που τα εμπνεύστηκαν» επιρρίπτει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου για την «υπονόμευση» των Συμβουλίων των πανεπιστημίων απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος νωρίτερα δεσμεύθηκε για την πλήρη επαναφορά τους στα ανώτατα ιδρύματα.

«Πρώτα τα προίκισαν με ένα νομοθετικό πλαίσιο που δεν τους επέτρεψε να λειτουργήσουν. Στη συνέχεια, οι ίδιοι οι υπουργοί των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ξεκίνησαν να ξηλώνουν το νόμο Διαμαντοπούλου, ένα μόλις χρόνο μετά την ψήφισή του» σημειώνει η Σία Αναγνωστοπούλου για να χαρακτηρίσει το ρόλο των Συμβουλίων αντιδημοκρατικό, γεγονός που τα απονομιμοποίησε τελικά στην ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρει ως παράδειγμα την προεπιλογή πρυτάνεων και κοσμητόρων και προσθέτει: «Με σοβαρό έλλειμμα αντιπροσώπευσης, με ασαφές πλαίσιο λειτουργίας και με αρμοδιότητες που παρέμειναν επί χρόνια κενό γράμμα, τα Συμβούλια Ιδρύματος από την ίδρυσή τους έως σήμερα λαθροβιούσαν. Είναι ώρα για μια ψύχραιμη αποτίμηση του θεσμού, μακριά όμως από το βολικό μύθο ότι ήταν η κυβέρνηση της Αριστεράς αυτή που τα υπονόμευσε».

«Ο κ. Μητσοτάκης βλέπει αποδυνάμωση και υποβάθμιση εκεί όπου εμείς μιλάμε για στήριξη της συνταγματικά προβλεπόμενης αυτοδιοίκησης και για λήψη αποφάσεων με δημοκρατική νομιμοποίηση, από τα αντιπροσωπευτικά συλλογικά όργανα των πανεπιστημίων. Αυτά διασφαλίζουν την ανάπτυξη και εξωστρέφεια στα ανώτατα ιδρύματά μας και όχι όργανα επιβολής και ελέγχου, τη λογική των οποίων ο κ. Μητσοτάκης ενθέρμως δείχνει να ασπάζεται» καταλήγει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας.