Η δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ» που θα αποτελείται από μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αντιπροσωπευτικές του μείγματος καυσίμων που έχει σήμερα η επιχείρηση, και θα διατεθεί προς πώληση, είναι η νέα επιλογή που εξετάζει η κυβέρνηση για την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης και ταυτόχρονα το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ανέφερε ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα αυτό, υποψήφιες για πώληση μονάδες της ΔΕΗ είναι αυτές του Αμύνταιου και της Μεγαλόπολης.

Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω Χρηματιστηρίου ενώ ανέφερε ότι οι άλλες δύο εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται για την επιχείρηση, πέρα από τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» είναι:

-Η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην επιχείρηση με πώληση πακέτου μετοχών έως 17%.

-Η πώληση μεριδίων θυγατρικών, όπως των εταιριών μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν απόλυτες δεσμεύσεις για το προσωπικό των μονάδων που θα ιδιωτικοποιηθούν, τόνισε ωστόσο ότι στην παραγωγή υπάρχει έλλειψη προσωπικού, καθώς και ότι έχει ζητήσει από τη διοίκηση της επιχείρησης συγκεκριμένη εισήγηση για τα κενά στην παραγωγή, τα ορυχεία και τα πλεονάσματα στις διοικητικές υπηρεσίες και τον τρόπο κάλυψής τους με στόχο τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης της ΔΕΗ.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων περιλαμβάνει ακόμη την πώληση μετοχών της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και των ΕΛΠΕ μέσα στο 2012.

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ο υπουργός είπε ότι εντός των ημερών θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τους φορείς της αγοράς για να συζητηθεί το ύψος του τέλους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ καθώς και οι εγγυημένες τιμές απορρόφησης της «πράσινης» ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Τέλος ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι:

-Το ΙΓΜΕ μαζί με το ΚΑΠΕ και το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης θα συγχωνευθούν σε νέο φορέα με την ονομασία Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης Ανάπτυξης. Το προσωπικό του ΙΓΜΕ θα μειωθεί κατά 50 %.

-Με την αναθεώρηση του ΓΟΚ εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση φωτοβολταϊκών σε ορισμένες κατηγορίες νέων κτιρίων.

-Οι αποφάσεις για την απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες.

-Το σχέδιο «Ήλιος» για την παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά θα συζητηθεί κατά την αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στο Βερολίνο. Το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξεύρεση των εκτάσεων (έως 200.000 στρέμματα) που θα μισθωθούν για την εγκατάσταση των μονάδων.