«Επιβεβαιώνουμε στην πράξη τις κοινές μας πολιτιστικές αξίες, ανανεώνουμε και ενισχύουμε τους ιστορικούς δεσμούς μας με τη Ρωσία, εδραιώνουμε τις διμερείς μας σχέσεις και σε άλλα πεδία και μεταλαμπαδεύουμε την κοινή μας κουλτούρα και στις νέες γενιές». Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης εγκαινιάζοντας στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη την έκθεση «Το Βυζάντιο στο Πέρασμα των Αιώνων» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

Μία έκθεση με σκοπό την παρουσίαση στο ρωσικό κοινό εξαίρετων έργων της βυζαντινής περιόδου, από τον 4ο μέχρι τον 15ο αιώνα, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερα σημαντικές εικόνες της πρώιμης κρητικής σχολής, που περιλαμβάνονται στα 120 περίπου έργα από ελληνικά μουσεία και συλλογές: φορητές εικόνες, γλυπτά, τμήματα ψηφιδωτών δαπέδων και τοιχογραφιών, χειρόγραφοι κώδικες καθώς και πολυτελή χρυσά κοσμήματα.

Στην έκθεση, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, εξετάζονται θέματα όπως η μετάβαση από την ύστερη αρχαιότητα στο πρώιμο Βυζάντιο και η ιδέα της βυζαντινής οικουμενικότητας, προβάλλονται πλευρές της πνευματικής ζωής και της χριστιανικής λατρείας, ενώ αναδεικνύονται όψεις της πολυτελούς ζωής των Βυζαντινών, αλλά και οι σχέσεις τους με τους γειτονικούς λαούς, σε Ανατολή και Δύση. Ενώ η σύνδεση μεταξύ Βυζαντίου και Αναγέννησης και η σπουδαία κληρονομιά της βυζαντινής πνευματικής και καλλιτεχνικής παράδοσης στην παγκόσμια τέχνη και τον πολιτισμό καταδεικνύεται, όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, στον επίλογο με την παρουσίαση ενός εξαιρετικού πίνακα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού και ως «El Greco».

«Το πανόραμα του Βυζαντίου στο Ερμιτάζ» υπογράμμισε ο κ. Αμανατιδης «αποτελεί σταθμό για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας, καθώς υπενθυμίζει τις κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές καταβολές των δύο λαών», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ρωσικό κοινό θα βρει στα βυζαντινά εκθέματα αντανακλάσεις της ταυτότητάς του.

Με βασικό όχημα τον πολιτισμό και με περισσότερες από 100 εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Ρωσία στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους, η επιδίωξη των δύο χωρών, όπως σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, είναι «να ανανεώσουμε τους διαχρονικούς, ιστορικούς μας δεσμούς και να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες συνεργασίας μας σε τομείς, όπως η παιδεία, η επιστήμη, ο τουρισμός και η οικονομία».

Για το σκοπό αυτό, στο υπουργείο Εξωτερικών, εξήγησε ο υφυπουργός, «υποστηρίζουμε το Πρόγραμμα ΙΑΣΩΝ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που εδώ και 22 χρόνια προωθεί τις ελληνικές σπουδές σε πανεπιστήμια των παρευξείνιων χωρών, έχοντας προσφέρει εκατοντάδες υποτροφίες, όπως και ερευνητικές επισκέψεις και διαπανεπιστημιακές συμφωνίες. Εξετάζουμε, επίσης, μια σειρά από δράσεις που θα εμπεδώσουν τη συνεργασία μεταξύ των ελληνικών και των ρωσικών πανεπιστημίων, καθώς η βούληση για παραγωγή επιστημονικού έργου καταγράφηκε και από τις δύο πλευρές, με την ευκαιρία της έκθεσης ρωσικών πανεπιστημίων στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Μάρτιο».

Τέλος ο κ. Αμανατίδης εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, «μια επίσκεψη που θα αναβαθμίσει τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο “αδελφών” πόλεων».