Χρειάστηκαν περισσότερες από οκτώ ώρες για να καταλήξουν οι πολιτικοί αρχηγοί σε μια μίνιμουμ συναίνεση για το κρίσιμο προσφυγικό ζήτημα, χωρίς πάντως να λείψουν οι έντονες διαφωνίες και η κριτική προς τις κυβερνητικές επιλογές και ενέργειες. Το κοινό ανακοινωθέν που προέκυψε από τη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν υπογράφηκε από τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος αποχώρησε σχετικά νωρίς, καταθέτοντας υπόμνημα με τις θέσεις του ΚΚΕ. Αλλά ούτε από τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος επέμεινε στη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης. Ο κ. Λεβέντης αρνήθηκε να υπογράψει το ανακοινωθέν, ζητώντας να γίνει συζήτηση και για άλλα θέματα εκτός του προσφυγικού, όπως για οικουμενική κυβέρνηση, δίχως να βρίσκει όμως συμμάχους μεταξύ των υπολοίπων αρχηγών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το αίτημα του κ. Λεβέντη σε ψηφοφορία και όλα τα κόμματα διαφώνησαν. «Έπειτα από αυτό δήλωσα ότι δεν θα υπογράψω το κοινό ανακοινωθέν και θεωρώ τη συνάντηση φιάσκο», ανέφερε ο κ. Λεβέντης. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε να συμπεριληφθεί στην ανακοίνωση αναφορά για τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης αλλά και πως οι αποφάσεις του συμβουλίου μπορούν να επιτευχθούν μόνο με κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η κ. Γεννηματά τελικά υποχώρησε μετά την επιμονή των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών. Κυριάκος Μητσοτάκης, Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης υπέγραψαν μεν την ανακοίνωση, άσκησαν ωστόσο σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό για τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για ανεπάρκεια και αυτοσχεδιασμούς. Πηγές της ΝΔ επισήμαναν μετά τη σύσκεψη πως «ο Αλέξης Τσίπρας για περίπου 8 ώρες δέχθηκε σκληρή κριτική, κυρίως, αλλά όχι μόνο, για τη σημερινή κατάσταση» ενώ υπενθύμιζαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που από την αρχή επεδίωξε την πραγματοποίηση της σύσκεψης αυτής πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως «ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση οδηγήθηκαν να δεχθούν τις περισσότερες προτάσεις της ΝΔ στο μεταναστευτικό».

Τα κλειστά κέντρα και η Τασία Χριστοδουλοπούλου

Στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών έγινε συζήτηση και για τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και την κράτηση των τελευταίων σε κλειστά κέντρα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ζήτημα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως στην Ελλάδα ήδη λειτουργούν κλειστά κέντρα. Δεν υπήρξε διαφωνία για τα κλειστά κέντρα, αναφέρουν, επισημαίνοντας ότι ήδη λειτουργούν και σημειώνοντας ότι άλλωστε ένα θέμα διαλόγου με την Τουρκία είναι η συμφωνία επανεισδοχής. Σχετικά με κριτική που διατυπώθηκε σε βάρος της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι αιτιάσεις αυτές απαντήθηκαν όπως και στη Βουλή, δηλαδή ότι λένε τα ίδια με όσα λέει η ακροδεξιά στη Γερμανία σε βάρος της Άγκελα Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε διαφωνία επειδή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να υπάρξει καμπάνια αποτροπής και η απάντηση που έλαβε ήταν ότι αυτό θα συνιστούσε «γραμμή Βίσεγκραντ».

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Πάντως, από την κυβέρνηση εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του πρωθυπουργού. «Θεωρούμε θετικό ότι εν μέσω μιας πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη, έξι πολιτικές δυνάμεις παρά τις επί μέρους διαφωνίες τους συμφώνησαν σε μία ενιαία εθνική στρατηγική σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Σημειώνεται επιπλέον ότι στόχος της Ελλάδας τόσο στην Σύνοδο Ε.Ε.-Τουρκίας όσο και στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, με μείωση των ροών στην Τουρκία, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, δίκαιη κατανομή βαρών και ευθυνών εντός της Ε.Ε., και συνέπειες για όσους δεν τηρούν τις κοινές αποφάσεις.