Τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται, ιδιαίτερα στους νέους ενήλικες κάτω των 50 ετών, γεγονός που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα για τους αιτιακούς παράγοντες, και ταυτόχρονα ενισχύει τη σημασία της ατομικής φροντίδας για την υγεία του εντέρου μας.
Ένας από τους σημαντικότερους άξονες είναι η διατροφή. Ο γαστρεντερολόγος Dr. Joseph Salhab, με εκατομμύρια ακολούθους του στα social media, αναδεικνύει σε ανάρτησή του τις τροφές που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
«Το να μειώσουμε τον κίνδυνο δεν σημαίνει ότι τον εξαλείφουμε. Η διατροφή δεν αντικαθιστά την ιατρική θεραπεία, αλλά πρέπει πάντα να συζητείται, γιατί γνωρίζουμε πως οι άνθρωποι με πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων», τονίζει.
Αυτό που κάνει ακόμη πιο σημαντικές τις προτάσεις του είναι ότι οι περισσότερες είναι απλά, υγιεινά σνακ που μπορούμε να εντάξουμε εύκολα στην καθημερινότητά μας…
1. Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι πηγή πολλαπλών ωφελειών για την υγεία των οστών, της καρδιάς, αλλά και του εντέρου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού σχετίζεται με 7% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Απολαύστε το με φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης.
2. Εσπεριδοειδή
Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα μανταρίνια είναι γεμάτα φυτικές ίνες και νερό, κάτι που τα καθιστά εξαιρετικά για την υγεία του εντέρου. Σύμφωνα με έρευνες, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου στο πεπτικό, αλλά και στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Καταναλώστε μόνα τους, προσθέστε τα σε smoothies ή σε δροσερές σαλάτες, με άλλα φρούτα ή λαχανικά, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς.
3. Ξηροί καρποί
Τα αμύγδαλα, τα κάσιους τα βραζιλιάνικα φιστίκια και άλλοι ξηροί καρποί δεν είναι απλώς χορταστικοί λόγω των πρωτεϊνών τους – μπορεί να συμβάλουν σημαντικά και στην πρόληψη. Μελέτη έχει δείξει ότι δύο μερίδες ξηρών καρπών την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του παχέος εντέρου (σε προχωρημένο στάδιο) κατά 42%. Μπορείτε να τους καταναλώνετε σκέτους, ανάλατους, ως σνακ, ή να τους προσθέσετε στο γιαούρτι και τις σαλάτες για έξτρα ενίσχυση του εντέρου.
4. Μήλα
Ένα μήλο την ημέρα… μπορεί τελικά όντως «να κάνει τον γιατρό πέρα». Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν υψηλή διατροφική αξία. Μια μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση μήλων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 47%. Συνδυάστε τα με βούτυρο ξηρών καρπών ή λίγο τυρί για ένα χορταστικό σνακ με πρωτεΐνη και φυτικές ίνες.
5. Καρπούζι
Το καρπούζι είναι σχεδόν κατά 92% νερό — και η ενυδάτωση είναι κρίσιμη για την ομαλή λειτουργία του πεπτικού. Η κατανάλωση φρούτων πλούσιων σε νερό βοηθά στην καλή κινητικότητα του εντέρου.
6. Σάλτσα ντομάτας και γουακαμόλε
Οι ντομάτες και το αβοκάντο έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, χάρη στις φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά τους. Η σάλτσα ντομάτας και το γουακαμόλε είναι από τους πιο νόστιμους και υγιεινούς τρόπους να τα καταναλώσετε – ειδικά αν είναι σπιτικά.
Η πρόληψη ξεκινά από το πιάτο μας
Με μικρές, εύκολες αλλαγές και προσθήκες στη διατροφή μας μπορούμε να ενισχύσουμε τη λειτουργία του εντέρου και να μειώσουμε τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών. Αν και καμία διατροφή δεν αντικαθιστά την ιατρική θεραπεία, αυτά τα γευστικά και υγιεινά σνακ είναι αναμφίβολα σπουδαίοι σύμμαχοι και ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την υγεία του εντέρου.