Την εισβολή μελών της αναρχικής οργάνωσης «Ρουβίκωνας» στο χώρο του βιβλιοπωλείου Ιανός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου της Μαργαρίτας Παπανδρέου, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Θόδωρου Πάγκαλου, σχολίασε ο τελευταίος με σημερινές του δηλώσεις στον Βήμα FM.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στα γεγονότα στην παρουσίαση του βιβλίου, ο κ. Πάγκαλος σημείωσε: «Ήταν καμιά 15αριά μεσήλικες, είναι γνωστοί εξάλλου και έχουν φωτογραφηθεί. Ποια είναι η απορία μου και το ερωτηματικό μου για τους αρμόδιους υπουργούς; Αυτοί κατά καιρούς εισβάλλουν σε μέρη, όπως στη Βουλή, όπου τους κάλυψε η κυρία Κωνσταντοπούλου, και πετάνε αυγά και λένε ότι είναι ο Ρουβίκωνας και κάνουν την πλάκα τους. Το θέμα είναι εάν η χώρα έχει την πολυτέλεια στις σημερινές συνθήκες να έχει τύπους να κάνουν την πλάκα τους ενοχλώντας τους άλλους σε μια ιδιωτική εκδήλωση, όπως χθες, που εκδότης και συγγραφέας παρουσίαζαν το βιβλίο τους. Αυτή την εντύπωση έδωσαν τα «Νέα» (σ.σ.: ότι τα μέλη του Ρουβίκωνα πήγαν για τον ίδιο). Ήμουν ο δεύτερος ομιλητής, πρώτος ήταν ο κ. Μουσούρης, γιατί κράτησε πέντε λεπτά η ομιλία του, και αυτοί άργησαν, ήρθαν καθυστερημένα. Έκαναν πέντε λεπτά για να μαζευτούν απ’ έξω και ήρθαν καθυστερημένα στην ομιλία μου.

Συνέβη το εξής: οι αστυνομικοί είχαν την πρόνοια να κατεβάσουν αμέσως το ασανσέρ και αυτοί στάθηκαν στη σκάλα, μια μικρή γυριστή από μέταλλο, η οποία αφήνει κάθε φορά ένα άτομο. Και κάθε φορά που εμφανίζονταν, οι αστυνομικοί – που δεν ήταν δικοί μου, μπορεί να ήταν της Μαργαρίτας ή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ήταν εκεί – τον ξυλοκοπούσαν και τον πέταγαν κάτω από τη σκάλα. Πέταξαν κάποια αυγά στον αέρα, για να πετύχουν κάποιον και να τον γελοιοποιήσουν, αλλά επειδή δεν μπορούσαν να ανέβουν πάνω και ήταν πάνω και κάτω από τη σκάλα, τα αυγά έπεσαν πάνω στα κεφάλια τους και τους έλουσαν! Γελοιοποιήθηκαν μόνοι τους! Αισχρό ήταν… Πραγματικά τους λυπάμαι για την αξιοθρήνητη θέση, στην οποία περιήλθαν».

Ο κ. Πάγκαλος συνέχισε λέγοντας πως «κανείς δεν κατάλαβε γιατί το έκαναν. Έριξαν κάτι προκηρύξεις, οι οποίες ήταν εναντίον του κ. Τσίπρα. Μίλαγαν για “αριστερή κωλοτούμπα” και κάτι τέτοια, γιατί τις διάβασα τις προκηρύξεις και ήταν τυπωμένες και από τις δύο μεριές. Η μία ήταν εναντίον της Ευρώπης και όλων των θεσμών και του ευρώ και η άλλη εναντίον του κ. Τσίπρα. Τώρα, τι σχέση είχε αυτό με το βιβλίο που έγραψε η Μαργαρίτα; Η προσωπική της ζωή και οι περιπέτειές της που πράγματι είχαν απασχολήσει το πανελλήνιο τότε, επειδή αφορούσαν τον πρωθυπουργό, έχουν αξία και πρέπει να εξηγηθούν από την πλευρά της και σας αφήνω αυτό να το καταλάβετε μόνοι σας. Λοιπόν, είναι άθλιοι αυτοί που έκαναν αυτήν την εκδήλωση, είναι ακόμη αθλιότεροι γιατί αυτογελοιοποιήθηκαν και διακόπηκε η εκδήλωση για τρία-τέσσερα λεπτά και μετά συνεχίστηκε κανονικά, μέσα σε γενικότερη συγκίνηση, διότι πολλοί άνθρωποι που άκουγαν τα γεγονότα της εποχής συγκινήθηκαν, και σε γενικό ενδιαφέρον, γιατί μετά η Μαργαρίτα υπέγραψε δεκάδες – αν όχι εκατοντάδες – βιβλία».

Για το βιβλίο της Μαργαρίτας Παπανδρέου

«Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας και θέλει να μάθει για το ρόλο της Μαργαρίτας Παπανδρέου ως φεμινίστριας και αγωνίστριας για την παγκόσμια ειρήνη, με πρωτοβουλίες για τη Μέση Ανατολή, ναι (θα σας απαντήσω). Αν κάποιος θέλει να μάθει ποια είναι τα αισθήματα μιας απατηθείσας συζύγου, την οποία ο άνδρας της την εγκατέλειψε για μια νεότερη γυναίκα, τι να σας απαντήσω εγώ; Αυτό είναι προσωπικό, άλλοι ενδιαφέρονται και άλλοι όχι. Γιατί έχει ενδιαφέρον;

Αν σας ενδιαφέρει εσάς, ναι… Αν εγώ έγραφα κάτι γι’ αυτήν την ιστορία; Θα το έγραψε ο Σταντάλ. Δεν χρειάζεται να πας παρακάτω, διότι έχω διαβάσει μεγάλα λογοτεχνήματα, όπως την Άννα Καρένινα, τη Μαντάμ ντε Μποβαρύ, δεν με ενδιαφέρει να διαβάσω κάτι που έχει γράψει η Μαργαρίτα για τα προσωπικά της ζητήματα. Την έχω ζήσει από κοντά εξάλλου και τα θυμάμαι. Αλλά γι’ αυτούς που δεν ξέρουν την ιστορία εκείνης της εποχής και θέλουν να μάθουν πώς ήταν οι γυναίκες πριν το 1981 και πώς εξελίχθηκαν και το ρόλο που έπαιξε το φεμινιστικό κίνημα σ’ αυτήν την εξέλιξη και πώς επηρέασε και ανάγκασε πολλές φορές τον πρωθυπουργό της εποχής εκείνης…

Ξέρετε ότι η Ελληνίδα, για να βγει στο εξωτερικό, έπρεπε να έχει την άδεια του συζύγου της για να εκδώσει διαβατήριο; Υπήρχε ο θεσμός της προικός, υπήρχε ο θεσμός της μοιχείας ως ποινικό αδίκημα, φοβεροί θεσμοί. Και όλοι ανατράπηκαν μέσα σε τρία χρόνια και σήμερα είμαστε μια από τις πιο προχωρημένες χώρες σ’ αυτά τα θέματα σε όλη την Ευρώπη. Χάρη στη Μαργαρίτα και το οργανωμένο κίνημα που δημιούργησε. Αυτό είναι έργο της και καλά κάνει που το θυμίζει».