Την πολιτική λύση στο γόρδιο δεσμό των κόκκινων δανείων, που παραμένει το μεγαλύτερο αγκάθι για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αναζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου, με το βλέμμα στραμμένο στη διήμερη επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Έχοντας ήδη στη φαρέτρα του την στήριξη του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος κατά την επίσκεψη στην Αθήνα «είδε» με κατανόηση το θέμα που όπως είπε «θίγει θεμελιώδη δικαιώματα της ελληνικής οικογένειας», ο Αλέξης Τσίπρας αποσκοπεί σε ένα νέο ηχηρό μήνυμα υπέρ της «έντιμης λύσης» που προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια διά στόματος του κ. Μοσκοβισί, με φόντο το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εδώ και καιρό «βλέπουν» το αγκάθι των μη εξυπηρετούμενων δανείων ως θέμα που μπορεί να τεθεί μόνο σε καθαρά κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, ως εκ τούτου σημειώνουν πως ακόμα και σε περίπτωση αδιεξόδου στο Eurogroup, που ως επί το πλείστον «ελέγχεται» από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους δορυφόρους του, θα επιχειρήσουν να το μεταφέρουν στη Σύνοδο Κορυφής, σε επίπεδο ηγετών.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι τελικά θα κάμψει τις αντιρρήσεις των εταίρων και θα εξασφαλίσει μια δίκαιη πολιτική λύση

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν εξάλλου και οι διαρροές του Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή που κατά πολλούς εκλήφθησαν ως τελεσίγραφο προς τους εκπροσώπους των πιστωτών. Σύμφωνα με τα όσα φέρεται αν είπε ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του, δεν είναι διατιθέμενος να δεχτεί μια «άδικη και απάνθρωπη λύση, για τα κόκκινα δάνεια.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία μιας «ομπρέλας» προστασίας για τους δανειολήπτες οι οποίοι δικαιολογημένα καθυστερούν την καταβολή των δόσεων για τα στεγαστικά τους δάνεια.

«Καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο- για πρώτη φορά- να ικανοποιήσουμε 46 από τα 48 προαπαιτούμενα, παρά τις προφανείς δυσκολίες», δηλώνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνεχίζει, ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε μια άδικη και απάνθρωπη λύση για τα «κόκκινα δάνεια», στην οποία επιμένουν οι τεχνοκράτες».

Όπως αποσαφήνισε σε συνεργάτες του, το πρόβλημα θα λυθεί «με πολιτικό τρόπο για αν επικρατήσει κλίμα σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής».

Το μήνυμα που περνάνε προς πάσα κατεύθυνση, τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί, είναι ότι για την κυβέρνηση η «μητέρα των μαχών» είναι η πολιτική αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και για τους χιλιάδες πολίτες που ζουν με τον φόβο πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας τους.

Σύμφωνα με τις διαρροές προς τους συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός δεν θα δώσει μάχη μόνο για την προστασία των κατοικιών που βρίσκονται στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, αλλά και για τους δανειολήπτες που ζουν σε αστικές περιοχές.

Πάντως, κατά τη διήμερη επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν και οι τελικές αποφάσεις για τα άλλα ανοιχτά θέματα του ελληνικού προγράμματος, όπως το χρέος, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, που είναι το άλλο μεγάλο εμπόδιο για να υπάρξει η εκταμίευση της δόσης των δύο δις ευρώ από τα δανειακό πρόγραμμα.