Η κυβέρνηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γιώργου Πεταλωτή, αποφάσισε πρόσθετα μέτρα άνω των 6 δισ. ευρώ για φέτος που αντιστοιχούν «σε περισσότερο από 7,5% του ΑΕΠ ώστε», όπως είπε, «να δημιουργήσουμε ταχύτερα πρωτογενή πλεονάσματα στην οικονομία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε παρεμβάσεις 22 περίπου δισ. ευρώ για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015.

Όπως τόνισε οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν άμεσα στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου σχεδίου και πρόσθεσε ότι συγκροτείται ταμείο δημόσιας περιουσίας με ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου.

Στόχος, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι το έλλειμμα να περιοριστεί στο 1% το 2015 και να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 6% που θα βοηθήσουν στη δραστική μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Το σημερινό υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, μεταξύ άλλων, συγχώνευση και κατάργηση φορέων, διεύρυνση φορολογικής βάσης, μείωση αμυντικών δαπανών, μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο τομέα, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, κατάργηση Οργανισμών και άμεσες αποκρατικοποιήσεις.

Όπως ανέφερε, ήδη προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις και τα σχέδια αξιοποίησης για τις εταιρίες για τις οποίες έχουν επιλεγεί σύμβουλοι : ΔΕΠΑ, ΕΑΣ, ΔΑΑ, ΤΠΔ, Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ανανέωση αδειών κινητής τηλεφωνίας, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ, Κοίτασμα Αερίου «Νότια Καβάλα», Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επιλογή συμβούλων για τη ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ, Καζίνα, τους Περιφερειακούς Αερολιμένες, τα Περιφερειακά Λιμάνια.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τέλος Ιουνίου θα αποφασιστούν οι σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων ώστε να προχωρήσει ταχύτατα το πρόγραμμα.

Παράλληλα το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία ειδικού φορέα («Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας») στον οποίο θα δημιουργηθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου θα επεκταθεί και θα ανακοινωθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.

Σχετικά με το μεσοπρόθεσμο σχέδιο, όπως ειπώθηκε στο υπουργικό συμβούλιο στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή αρχές Ιουνίου και να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Ξεκαθαρίστηκε δε ότι η ψήφιση θα γίνει με την απλή πλειοψηφία των 151 ψήφων και όχι με την αυξημένη των 180 ψήφων.

Τέλος, άφησε ανοιχτό ένα «παραθυράκι» για στήριξη των ασθενέστερων τάξεων, ενώ ζήτησε συμπαράταξη και συμφωνία απ’ όλους, τονίζοντας τις αυριανές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.