Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, στο συνέδριο του Economist, καθώς παρά το γεγονός ότι εξαπέλυσε βολές στις Βρυξέλλες για πολιτικές παρεμβάσεις στην Ελλάδα, παράλληλα άνοιξε και την «πόρτα» της συναίνεση, τουλάχιστον σε επιμέρους θέματα που αφορούν στην οικονομική πολιτική.

Ο κ. Σαμαράς, ήδη έκανε μια πρώτη –σημαντική κατά τους συνεργάτες του- κίνηση χθες μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, καθώς ανέφερε ότι συμφωνεί με τους στόχους της Ε.Ε. για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, λέγοντας ότι εκτός από ευρωπαϊκοί, είναι και ελληνικοί στόχοι.

Εξάλλου και ο ίδιος στο Ζάππειο ΙΙ πριν μια εβδομάδα έθεσε ένα πιο φιλόδοξο στόχο, για να μειωθεί το έλλειμμα στο 1% στα τρία έτη και στον τέταρτο να υπάρχουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί.

Σε ό,τι αφορά στη στάση του για το «Μεσοπρόθεσμο», αν και η θέση του είναι ότι «δεν δίνει λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση και δεν πρόκειται η Ν.Δ. να ψηφίσει στο σύνολό του το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, άνοιξε ένα «παράθυρο στη συναίνεση», δείχνοντας ότι είναι έτοιμος να στηρίξει επιμέρους διατάξεις, όπως π.χ. μέτρα για τη μείωση της δημόσιας σπατάλης, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεις.