Να συμβάλουν στην προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που χρειάζεται η χώρα για να βγει από τη κρίση και να στηρίξουν τις γενικές κατευθύνσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ανοίγοντας τη χθεσινή τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Ζητούμε απ’ όλους να συμβάλουν, πάντα μέσα από σοβαρό διάλογο, στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, στις μεγάλες θεσμικές και συστηματικές αλλαγές, ώστε να εδραιωθεί μια ισχυρή Δημοκρατία, μια Πολιτεία ευνομίας και Δικαίου, μια Πολιτεία που δεν αιχμαλωτίζει, αλλά απελευθερώνει τον άνθρωπο, τον πολίτη, τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Καλούμε όλους στην ουσιαστική συμμετοχή και στη διαμόρφωση του Οδικού Χάρτη, για να σταθεί η χώρα στα πόδια της, χωρίς χρέος, αλλά με ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Η άρνηση του διαλόγου δείχνει φόβο και έλλειψη ευθύνης. Και οι καιροί έχουν αλλάξει, οι κοινωνίες έχουν ωριμάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος και προς τους υπουργούς και τα κυβερνητικά στελέχη έστειλε μήνυα προς κάθε κατεύθυνση, τονίζοντας: «πορευόμαστε με κριτήριο το εθνικό συμφέρον. Γι’ αυτό προσωπικά ακούω όλες τις προτάσεις και ιδέες, χωρίς προκαταλήψεις και δογματισμούς, από όπου κι αν προέρχονται, εντός ή και εκτός Ελλάδας. Καμία ιδέα δεν περισσεύει, καμία πρόταση δεν είναι εκ προοιμίου απορριπτέα, αλλά αξιολογείται, αν είναι χρήσιμη, αν είναι υπεύθυνη, αν δεν είναι απλά καιροσκοπική, αν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι την ιδιοτέλεια.

Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ανταποκρινόμενοι στο καθήκον μας να βγάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χώρα από αυτή τη μεγάλη κρίση. Αυτό είναι εξάλλου και το νόημα της εθνικής συστράτευσης, στην οποία καλούμε όλη την κοινωνία, όλες τις δυνάμεις της».

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να πορεύεται στη γραμμή που έχει χαράξει με υπευθυνότητα. «Θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε το συμφέρον της χώρας, ανταποκρινόμενοι στο καθολικό αίτημα των πολιτών, που ζητούν από εμάς αποφάσεις και συνεχή πορεία, για δύο σαφή ζητήματα:

Πρώτον, να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια σωτηρίας της χώρας, δηλαδή να διαχειριστούμε ένα περιβάλλον, με το βάρος του χρέους και των ελλειμμάτων, και να τραβήξουμε μια γραμμή με το παρελθόν, αυτό το οποίο κληρονομήσαμε.

Και δεύτερον, να προωθήσουμε τις ριζικές αλλαγές, που μας οδηγούν σε μια διαφορετική χώρα. Αυτό ζητούν από εμάς οι πολίτες, ό,τι κι αν ψήφισαν, και αυτό κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε».

Ο πρωθυπουργός καταδίκασε το τραγικό περιστατικό με την συγκλονιστική δολοφονία του 44χρονου στο κέντρο της Αθήνας και ανακοίνωσε ότι την προσεχή Δευτέρα θα ανακοινώσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο κέντρο της Αθήνας.