«Για μας δεν υπάρχουν ανοιχτά σύνορα. Υπάρχουν ελεγχόμενα σύνορα, όπου το πρώτιστο είναι η προστασία των Ελλήνων πολιτών. Φροντίζουμε έτσι ώστε να είμαστε σύμφωνοι και με το Σύνταγμα και με το Διεθνές Δίκαιο και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και σε κάθε περίπτωση για μας οι Έλληνες πολίτες θα αποτελούν πάντοτε προτεραιότητα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστηρίζοντας την τροπολογία για το άσυλο.
Απαντώντας στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, που ζήτησαν απόσυρση της τροπολογίας, και στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αναμένεται να καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας της διάταξης, ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι δεν υφίσταται θέμα παραβίασης του Συντάγματος, ούτε του Διεθνούς Δικαίου. Εξάλλου, ανέφερε ότι το περιεχόμενο της τροπολογίας είναι ακριβώς αντίστοιχο με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2020, όταν υπήρξε άμεση υβριδική απειλή εναντίον της χώρας μας, και άρα πρόκειται για εφαρμογή συγκεκριμένης διάταξης, η οποία ήδη υφίσταται.
«Είμαστε στο Κοινοβούλιο και τοποθετείται η ελληνική κυβέρνηση. Λέει λοιπόν: Για συγκεκριμένο περιορισμένο χρονικό διάστημα αναστολή των αιτήσεων ασύλου, μόνο από κείνους που προέρχονται από τον νότιο διάδρομο ως σήμα αποθάρρυνσης και κυρίως για να μην υπάρξει κίνδυνος ζωής στη θάλασσα. Αυτή είναι η θέση μας. Πήραμε αυτή την απόφαση το 2020 και λειτούργησε, την ξαναπαίρνουμε τώρα κι ελπίζουμε να λειτουργήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά. Απευθυνόμενος δε προς τα έδρανα της Αντιπολίτευσης, έθεσε το ερώτημα: «Η δική σας θέση ποιά είναι όμως; Η δική σας θέση είναι ανοιχτά σύνορα, να έρθουν όλοι, να αξιολογηθούν αν συντρέχει ανθρωπιστική κρίση;».
«Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής, δεν είναι Λουξεμβούργο και Νορβηγία. Εάν θεωρείτε ότι εμείς στερούμαστε ανθρωπισμού, επειδή θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους διακινητές να σταματήσουν την εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου, ενώ εσείς είστε ανθρωπιστές, επειδή θεωρείτε ότι πρέπει να περνάμε το μήνυμα να έρχονται κατά χιλιάδες, να αξιολογούμε τότε και να επωμιστούμε ως Ελλάδα το σύνολο της ανθρωπιστικής κρίσης παγκοσμίως, έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Να το πείτε ευθέως όμως: Να έχουμε ανοιχτά σύνορα, έτσι ώστε να έρχεται ο καθένας και να αξιολογείται κατά πόσο συντρέχουν οι συνθήκες για ανθρωπιστική προστασία», συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Αφού ξεκαθάρισε ότι εκείνοι οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα δεν είναι εκείνοι που χρήζουν ανθρωπιστικής προστασίας, παρά κατά τα δύο τρίτα είναι μη χρήζοντες ανθρωπιστική προστασία, είπε ότι αυτό το οποίο μας λέει η Αντιπολίτευση είναι να αφήσουμε μία κατάσταση «που ούτως ή άλλως έχει εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία και κινδύνους στη θάλασσα, έτσι ώστε να βρούμε τους χρήζοντες ανθρωπιστική προστασία».
«Υπάρχει εν δυνάμει απειλή. Αν θεωρείτε ότι πρέπει να περιμένουμε, έτσι ώστε να υλοποιηθεί η απειλή αυτή και να έχουμε τεράστιο αριθμό μεταναστών και μετά να έχουμε την καταγραφή και την εκκαθάριση, έτσι ώστε να δούμε ποιοί χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, αυτό δεν είναι πολιτική. Αυτό είναι ένα υψηλού κινδύνου μείζον ατόπημα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και διερωτήθηκε θα θέλαμε να δούμε ξανά εικόνες του 2015, οπότε ήρθαν στη χώρα μας 1.200.000 αλλοδαποί.
Εξήγησε εξάλλου, πως η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάζεται για ότι συμβαίνει, δεν σημαίνει όμως αυτό ότι δεν θα αντιδράσει κι αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση κρίνει ότι συντρέχει λόγος αντίδρασης, διότι αναπτύσσεται ένα φαινόμενο, το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να βγει εκτός ελέγχου.
Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να ομονοήσουν ότι: Πρώτον, η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί δυσανάλογο βάρος σε σχέση με τις μεταναστευτικές ροές, δεύτερον ότι πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα προς τους διακινητές να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και τρίτον ότι σε μια τόσο ρευστή κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο, η Ελλάδα οφείλει να είναι θωρακισμένη.
Θάνος Πλεύρης: «Φυλακή ή έξοδος»
«Φυλακή ή έξοδος» θα είναι από εδώ και πέρα ο δρόμος των μεταναστών που έρχονται παράνομα στη χώρα, σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη.
«Όταν δεν έχουμε ως Ευρώπη διαδικασία για την διαχείριση του μεταναστευτικού, την απαιτούμε. Ερχόμαστε λοιπόν με μια δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Η χώρα έχει σύνορα και δεν θα επιτρέψουμε να έρχονται καραβιές στο όνομα κανενός ψευδό-ανθρωπισμού», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης, Θάνος Πλεύρης, παρουσιάζοντας την τροπολογία για την αναστολή αιτήσεων παροχής ασύλου στη Βουλή.
«Τα μέτρα στηρίζονται σε ένα γεωγραφικό πλαίσιο που υποχρεωτικά έχει χρονική διάρκεια και θα επανεξετάζονται βάσει των συνθηκών που υπάρχουν. Αυτός που απορρίπτεται και δεν φεύγει, περνάει ποινικό δικαστήριο και ο μόνος δρόμος είναι να συνεργαστεί και να φύγει. Όσοι παραμένουν στην χώρα ενώ το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί θα μπαίνουν φυλακή. Ο δρόμος από εδώ και πέρα των λαθρομεταναστών θα είναι φυλακή ή έξοδος. Είτε η φυλακή, είτε έξοδος. Το 52% είναι πρόσφυγες, το 48% έρχεται και εκμεταλλεύεται και τους πρόσφυγες και εκβιάζει μια χώρα να μείνει μέσα», τόνισε ο κ. Πλεύρης.
«Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι στο μέτρο της πληρέστερης φύλαξης αλλά όσο και να φυλάς την περίμετρο θα υπάρξει κόσμος που θα προσέλθει. Η τροπολογία είναι στο πλαίσιο του Έβρου. Τα μέτρα έχουν ληφθεί σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε και, απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ, είπε: «Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τοποθετηθεί, στηρίζει ή όχι τη νομοθετική ρύθμιση για τον Έβρο. Το ΠΑΣΟΚ ήθελε να μην στείλουμε αστυνομία στον Έβρο το 2020 για να σταματήσουμε όλο αυτόν τον κόσμο να μην μπει μέσα».
«Πρέπει να καταστεί σαφές πως η Ελληνική πολιτεία οφείλει να προστατεύσει το κράτος της και την επικράτεια της και δεν μπορεί να δεχθεί αυτή την εισβολή που επιχειρείται. Στην επίσκεψη που κάναμε στη Δυτική Λιβύη παρουσίασαν ένα σχέδιο για 3 εκατομμύρια μετανάστες. Αν πιστέψετε ότι θα επιτρέψουμε αυτός ο πληθυσμός να έρθει σε στην Ευρώπη τότε θα μιλάμε γι αντικατάσταση πληθυσμού», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης. «Δεν είναι μια ομαλή μεταναστευτική ροή από τη Βόρεια Αφρική αλλά μια εισβολή προς την Ευρώπη».
Ο κ. Πλεύρης υπενθύμισε ότι η έχει κριθεί συνταγματική η νομοθετική ρύθμιση για τον Έβρο που δεν είχε και γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρέπει να υπάρξει δομή στην Κρήτη, για να μπορούν να κρατούνται. Καθίστε εκεί που είστε, δεν είστε ευπρόσδεκτοι εδώ πέρα, αυτή θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, τόνισε και κάλεσε τα κόμματα να στηρίξουν την τροπολογία. «Η εναλλακτική είναι να δεχόμαστε καθημερινά 1000 με 1500 άτομα, να κάνουν αίτηση ασύλου. Και τότε τι θα πείτε στις τυπικές σας κοινωνίες; Ότι έρχονται καραβιές και θα πρέπει να ανέχονται την κατάσταση;», ανέφερε.
Την Παρασκευή η σύσκεψη με Αρναουτάκη
Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή η συνάντηση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρνουτάκη με τον υπουργό Θάνο Πλεύρη και την υφυπουργό Σέβη Βολουδάκη για τη διαχείριση της αύξησης των μεταναστευτικών ροών στη νότια Κρήτη.
Σύμφωνα με το Cretalive, ο περιφερειάρχης θα επαναφέρει το αίτημα για τη δημιουργία δύο δομών δομών προσωρινής φιλοξενίας στο νησί. Το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής τη δημιουργία τουλάχιστον μίας κλειστής δομής κράτησης στην Κρήτη.