Έξι χρόνια η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, έξι χρόνια βουλευτής η Χριστίνα Αλεξοπούλου. Παρόλα αυτά, η πρώην υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών σημειώνει πως «στην πολιτική πρέπει να είναι κάποιος όσο καιρό έχει κάτι να κάνει κάτι και κάτι να δώσει». Ποιο είναι το σημαντικότερο που έχει προσφέρει μέχρι σήμερα στην πολιτική; Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και ειδικά το όριο ταχύτητας 30 χιλιομέτρων μέσα στην πόλη. «Είναι απολύτως εφαρμόσιμα», δηλώνει στο Newsbeast. «Αν εφαρμοστούν τα 30 χιλιόμετρα μέσα στις πόλεις, θα μηδενίσουμε τα τροχαία δυστυχήματα», σημειώνει – και διακρίνεις την αγωνία της πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Συνάντησα την κυρία Αλεξοπούλου στην Αίγλη Ζαππείου και είχαμε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. Ξεκινήσαμε από τα εσωκομματικά, τον Αντώνη Σαμαρά, την αυτοδυναμία που κυνηγάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σενάριο της ακυβερνησίας. Κάναμε ένα πέρασμα στην Αριστερά και τον Αλέξη Τσίπρα. Μιλήσαμε για τις δυσκολίες αλλά και τα θετικά μιας πολιτικού από την περιφέρεια. Για τον ρόλο της γυναίκας και της οικογένειας.

Δείτε τη συνέντευξη της Χριστίνας Αλεξοπούλου

Τα σημαντικότερα σημεία της συζήτησης

– Για το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά: «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Θεωρώ πως δεν θα κάνει κάτι ο κύριος Σαμαράς, αλλά αυτό είναι μόνο δική μου πεποίθηση. Μένει να φανεί. Αλλά αυτό ξεπερνά τα όρια του κομματικού. Είναι πολιτικό το θέμα. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, σοβαρότητα, συνέπεια, ενσυναίσθηση. Ψυχραιμία και στρατηγικές κινήσεις. Όλο αυτό δεν βοηθάει όταν διαιρείται. Η ισχύς εν τη ενώσει. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος μπορεί, το έχει χτίσει σιγά-σιγά από το 2019. Έχουμε μια χώρα σε άνοδο. Την ίδια στιγμή υπάρχουν γειτονικές χώρες, ευρωπαϊκές χώρες, που πάντα τις θεωρούσαμε πολύ πιο ανεπτυγμένες από εμάς και περνούν σήμερα πιο δύσκολα από την Ελλάδα. Την μικρή Ελλάδα. Από αυτή την Ελλάδα που είχαν αδειάσει τα ταμεία της πριν 10 χρόνια. Πρέπει να προσέχουμε τι ψηφίζουμε. Ο ελληνικός λαός έχει δει τι μπορεί να συμβεί με μια λάθος επιλογή. Αν δεν ψηφίσουμε σωστά και αν γίνουν κινήσεις που δεν πρέπει να γίνουν, κινήσεις που δεν έχουν ρίζες, επιφανειακές, εκδικητικές, μπορούν να μας οδηγήσουν σε περιπέτειες».

– Για το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα: «Το πολιτικό του κεφάλαιο δεν ξέρω πώς το αισθάνεται ο ίδιος. Αυτό που προσωπικά βιώνω εγώ στην κοινωνία, νομίζω ότι πραγματικά έχει κλείσει. Γιατί αυτό ακούω από τους συμπολίτες μου. Ο κόσμος δεν ξεχνάει. Είμαστε Έλληνες, όχι χρυσόψαρα. Και ο κόσμος θυμάται. Άρα όλα αυτά που περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια έχουν ονοματεπώνυμο. Ήταν επιλογές του κυρίου Τσίπρα. Οι κλειστές τράπεζες ήταν επιλογή του κυρίου Τσίπρα. Έχει κλείσει ως πολιτικό κεφάλαιο στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών».

Γιατί η Αριστερά θεωρεί πως έχει περισσότερη ηθική και πολιτικά αισθάνονται πως είναι πιο δίκαιοι άνθρωποι από τους υπόλοιπους; «Ευτυχώς κυβέρνησαν και δεν υπάρχει πια το ηθικό με πλεονέκτημα της Αριστεράς. Τελείωσε το 2019 – και γι’ αυτό είναι ο μόνος λόγος που λέω ευτυχώς κυβέρνησαν».

Για ποια ενέργεια της είναι περισσότερο υπερήφανη με την ενασχόλησή της στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών: «Δουλέψαμε πολύ σκληρά, για περίπου ένα χρόνο, πάνω στον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τον είχα παρουσιάσει και στο υπουργικό συμβούλιο. Ο νέος Κώδικας και ειδικά το όριο των 30 χιλιομέτρων μέσα στην πόλη είναι απολύτως εφαρμόσιμα. Δεν μπορεί να χάνονται άλλες ανθρώπινες ζωές. Καταστρέφονται οικογένειες. Κλείνουν σπίτια. Είναι πολύ άδικο. Το πίστεψα από την αρχή. Οι συγκοινωνιολόγοι, οι ειδικοί επιστήμονες αποδεικνύουν με νούμερα, με αριθμούς, ότι αν εφαρμοστούν τα 30 χιλιόμετρα μέσα στις πόλεις, θα μηδενίσουμε τα τροχαία δυστυχήματα».

Οι τοπικές κοινωνίες είναι πιο σκληρές για έναν βουλευτή, σε σύγκριση με τους βουλευτές του κέντρου; «Εμείς είμαστε πιο κοντά σε κάθε πολίτη. Έχουμε περίπου προσωπική σχέση με κάθε συμπολίτη μας. Περίπου γιατί και η Πάτρα είναι μεγάλη πόλη αλλά όταν κανείς ασχολείται κάποια χρόνια και είναι ενεργός επαγγελματικά, ξέρει πάρα πολύ κόσμο. Έτσι, σε καθημερινή βάση έρχεσαι αντιμέτωπος με κάποια ζητήματα που αφορούν στους πολίτες και πρέπει να δώσεις την απάντηση τη σωστή, την ειλικρινή. Αυτό από μόνο του το κάνει πιο “επίπονο”, αλλά έχει μια μαγεία. Εμένα μου αρέσει πολύ η προσωπική επαφή με τους συμπολίτες μου και το επιδιώκω σχεδόν καθημερινά όταν είμαι στην Αχαΐα».

Παραμένει η Ελλάδα το «Κράτος των Αθηνών»; «Τα τελευταία χρόνια δεν είναι ξεχασμένη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έχει σταματήσει 6 χρόνια να βρίσκεται στην ελληνική περιφέρεια σχεδόν καθημερινά. Εμείς, οι βουλευτές της περιφέρειας, είμαστε εδώ και εκπροσωπούμε δυναμικά τον τόπο μας στην Αθήνα. Υπάρχει ένα σημείο κλειδί για να γίνει κάτι σε κάθε πόλη. Η τοπική αυτοδιοίκηση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Πρέπει όλοι μαζί να συνεργαζόμαστε θεσμικά για να φαίνεται το αποτέλεσμα στους πολίτες. Η Αθήνα θέλει, έχει ανοιχτά αυτιά, ανοιχτές πόρτες, ανοιχτά γραφεία. Όταν εμείς διεκδικούμε και παλεύουμε για τον τόπο μας, τα αποτελέσματα είναι και καλά και χειροπιαστά».

  • Η βιντεοσκόπηση της συνέντευξης έγινε πριν βγει στη δημοσιότητα η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.