Η Ελλάδα φαίνεται πως ετοιμάζεται να ανοίξει ξανά δίαυλο επικοινωνίας με τη Λιβύη, στοχεύοντας στην επανεκκίνηση των διπλωματικών σχέσεων, αλλά και στην αναζήτηση λύσεων στο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών από τη Βόρεια Αφρική. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις για επίσκεψη στην πολύπαθη αυτή χώρα κυβερνητικού κλιμακίου, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει οριστεί το πότε και ποιοι θα συμμετάσχουν.

Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθεί το Μεταναστευτικό, καθώς η Λιβύη αποτελεί σημαντικό πέρασμα για ανθρώπους που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη. Η Ελλάδα επιδιώκει να υπάρξει συνεννόηση με τη λιβυκή πλευρά για να περιοριστούν οι ροές αυτές προς τα ελληνικά σύνορα, αλλά και να χτιστεί ξανά μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. Αν και η κατάσταση ασφαλείας στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, παραμένει ρευστή λόγω των εσωτερικών συγκρούσεων, τα συναρμόδια ελληνικά υπουργεία βρίσκονται ήδη σε επαφή, για να εξετάσουν τις συνθήκες και να προετοιμάσουν μια αποστολή, όταν και το επιτρέψουν τα δεδομένα.

Αυτό που ενισχύει τη βούληση της Αθήνας είναι το γεγονός ότι η Λιβύη, το τελευταίο διάστημα, δείχνει μια πιο θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση παρατήρησε ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη Λιβύη στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΘΧΣ) που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ούτε και στις έρευνες που ξεκίνησαν νοτίως της Κρήτης από την αμερικανική Chevron.

Παράλληλα, η συγκεκριμένη χώρα προχωρά στη δημοπράτηση θαλάσσιων περιοχών για ενεργειακή εκμετάλλευση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, που η Αθήνα θεωρεί άκυρο και ανυπόστατο. Αυτό εκλαμβάνεται από την ελληνική πλευρά ως ένδειξη ότι η Τρίπολη δεν ακολουθεί πλέον τις τουρκικές θέσεις κατά γράμμα.

Πέρα από το Μεταναστευτικό, η Ελλάδα επιθυμεί να συζητήσει και άλλα θέματα με τη Λιβύη, όπως η συνεργασία στην ενέργεια και η πιθανή οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αν και τέτοιες συνομιλίες είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, εκτιμάται ότι μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας πιο σταθερής σχέσης. Στόχος της Αθήνας είναι να δημιουργηθεί ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών, αφήνοντας πίσω τις δυσκολίες του παρελθόντος. Οι συγκυρίες δείχνουν πως τώρα, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα νέο ξεκίνημα.