Αστική ευθύνη για όλους όσοι έχουν εμπλακεί στην υπόθεση SIEMENS και έχουν παραγραφεί τυχόν ποινικές ευθύνες τους μπορεί να ζητήσει το Δημόσιο, ενώ όσοι έχουν πλουτίσει παρανόμως θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα.

Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται η θέση της ΝΔ, δια του αρμοδίου τομεάρχη και μέλους της Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens, Κώστα Τζαβάρα, λίγο πριν εκδοθεί το πόρισμα της επιτροπής.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΑΘΗΝΑ 9,84», ο Κ. Τζαβάρας είπε, μεταξύ άλλων:

«Όλοι όσοι έχουν ενεργή ανάμιξη σε υποθέσεις διαχείρισης προγραμματικών συμφωνιών με τη Siemens και βαρύνονται με συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις, προφανώς και έχουν πολιτική ευθύνη. Είναι μια υπόθεση από την οποία το ελληνικό δημόσιο έχει χάσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια. Κι εδώ τίθεται ένα θέμα: Υπάρχει μια άλλη ευθύνη, η αστική ευθύνη, την οποία το δημόσιο θα πρέπει να ενεργοποιήσει. Γιατί εκείνος ο οποίος ζημιώνει το δημόσιο κατά την άσκηση των καθηκόντων του, υπέχει και αστική ευθύνη. Και αν, επιπλέον, έχει συμβεί να έχει από αυτήν την ενασχόλησή του αποκομίσει και αθέμιτο ή παράνομο πλουτισμό, αυτόν τον πλουτισμό οφείλει να τον επιστρέψει».

Ο κ. Τζαβάρας απέρριψε τις επικρίσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη (ΣΥΡΙΖΑ) περί συμψηφισμού, διευκρίνησε ότι ουδέποτε υπήρξε θέμα ενιαίου πορίσματος εκτός από το ζήτημα της τεκμηρίωσης των πραγματικών περιστατικών, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει ζήτημα ευθυνών και για τους υπουργούς που εμπλέκονται στις υποθέσεις διαφυγής στο εξωτερικό των κ.κ. Χριστοφοράκου, Καραβέλλα και Γιούνγκ: «Βέβαια, θα γίνει αναφορά. Ειδικά για την περίπτωση του κ. Φόλκερ Γιουνγκ, ενδεχομένως μπορεί να υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, περί ευθύνης υπουργών».