Με δικό του κομματικό φορέα θα κατέβει στις ερχόμενες ευρωεκλογές ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος σχηματισμός αναμένεται να παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου σε ειδική εκδήλωση στο κέντρο της Αθήνας.

Ο φορέας θα φέρει την ονομασία «Κόσμος» και θα ανήκει στην ευρωομάδα των Πρασίνων. Θυμίζουμε ότι «Κόσμος» ονομάζεται η κίνηση πολιτών που είχε δημιουργήσει ο κ. Κόκκαλης από το 2019 και η οποία είχε συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Όπως έλεγε τότε, ο «Κόσμος» είναι μία κίνηση πολιτών που εμπνέεται από τις αρχές της αειφορίας, της καινοτομίας, της αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης. Δημιουργήθηκε από ενεργούς πολίτες με κοινωνική δράση σε περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις, στον χώρο της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και σε επιστημονικούς τομείς που αφορούν την περιβαλλοντική διαχείριση και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αντικείμενο της πολιτικής παρέμβασης του «Κόσμου» είναι η προαγωγή των Παγκόσμιων Στόχων στην ατζέντα των πολιτικών διεργασιών στην Ελλάδα και την ΕΕ. Τον Σεπτέμβριο του 2015, 193 κράτη υπέγραψαν τους 17 Παγκόσμιους Στόχους, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Οι Παγκόσμιοι Στόχοι, αφορούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπινες κοινωνίες στον αιώνα που ζούμε.

Ο «Κόσμος» επιδιώκει να συνεργαστεί με όλο το φάσμα των δημοκρατικών, προοδευτικών δυνάμεων που είναι έτοιμες για ριζοσπαστικές αλλαγές και θέτουν ως προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή.

Η συνεργασία αυτών των δυνάμεων θα εγγυηθεί τον δρόμο προς την ανοικοδόμηση του κοινωνικού συμβολαίου της ΕΕ και τη στροφή προς ένα βιώσιμο μέλλον για την Ευρώπη και τον πλανήτη». Σε αυτό το πλαίσιο προέκυψε και η εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς υπήρχε ευθυγράμμιση απόψεων σε αρκετούς από τους Παγκόσμιους Στόχους.