Με θετικό πρόσημο για την πορεία της χώρας και προσδοκίες για ένα καλύτερο 2024 κλείνει η χρονιά σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για τον Ελεύθερο Τύπο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την απόλυτη κυριαρχία ενώ και η Ν.Δ. διατηρεί τα εκλογικά της ποσοστά αν και βρισκόμαστε έξι μήνες μετά τις κάλπες σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υποχωρεί στην τρίτη θέση κάτω από το ΠΑΣΟΚ το οποίο όμως βρίσκεται 24 μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία.

Eνα ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι ότι ενώ η δημοτικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται στο 38% έναντι 24% του δεύτερου Δημήτρη Κουτσούμπα, το ποσοστό του Στέφανου Κασσελάκη είναι μόλις 10%, χαμηλότερα δηλαδή και από την εκτίμηση της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου όχι μόνο δεν προκάλεσε κάποια διεύρυνση του ακροατηρίου της αλλά αντίθετα συρρίκνωσε ποσοστά στη δημοφιλία του αρχηγού της.

Αναλυτικότερα, στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής η Ν.Δ. συγκεντρώνει 38,7%, το ΠΑΣΟΚ 14,7% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ με 12,6% και το ενισχυμένο ΚΚΕ στο 10,3%. Η Ελληνική Λύση 5,9%, οι Σπαρτιάτες 3,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,2%, η Νίκη 3,1%, το ΜεΡΑ25 2,8% ενώ η Νέα Αριστερά δεν φαίνεται να πείθει στα πρώτα της βήματα λαμβάνοντας 2,2%.

Όσον αφορά στη γνώμη των πολιτών για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 38% θετικών απόψεων, ο Δημήτρης Κουτσούμπας 24%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 20% και η Ζωή Κωνσταντοπούλου 17%. Ο Κυριάκος Βελόπουλος 14%, ο Στέφανος Κασσελάκης 10%, ο Αλέξης Χαρίτσης 8% και ακολουθούν ο Γιάνης Βαρουφάκης με 7%, ο Δημήτρης Νατσιός 4% και ο Βασίλης Στίγκας 2%.

Στο ερώτημα προς ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα το 40% απαντά προς τη σωστή ενώ το 54% προς τη λανθασμένη. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του έργου της κυβέρνησης το 38% δηλώνει αρκετά ή πολύ ικανοποιημένο ενώ στο αντίστοιχο ερώτημα για την αξιολόγηση της αντιπολίτευσης που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό ικανοποίησης είναι μόλις 8%.

Η ακρίβεια το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας

Η ακρίβεια θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας με 63% ενώ στην κλίμακα (με τριπλές επιλογές των ερωτηθέντων) ακολουθεί η Υγεία με 24% και στην τρίτη θέση σκαρφάλωσε η εγκληματικότητα με 23%, ενδεχομένως και λόγω της επικαιρότητας που κυριαρχούν αλλεπάλληλα περιστατικά βίας.

Παιδεία και χαμηλοί μισθοί συγκεντρώνουν από 20% και ακολουθούν η ανεργία με 18%, η ανάπτυξη με 17% και το μεταναστευτικό με 13%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι τα ελληνοτουρκικά έχουν υποχωρήσει στο 9% λόγω της ύφεσης που επικρατεί στις σχέσεις μας με την Αγκυρα ενώ στην τελευταία θέση της κλίμακας των προβλημάτων με 1% βρίσκονται οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις πολιτικών.

Συγκρίσεις

Σε ό,τι αφορά την προσωπική και οικογενειακή κατάσταση των ερωτηθέντων, το 2023 κρίνεται καλύτερο σε σχέση με το 2022 από το 23%, το 39% θεωρεί ότι ήταν ίδιο και το 38% το χαρακτηρίζει χειρότερο. Για την πορεία της χώρας το 2023 το 26% θεωρεί ότι βελτιώθηκαν τα πράγματα, το 33% έμειναν στα ίδια και το 40% ότι χειροτέρεψαν.

Σημαντικότερο γεγονός του 2023 η τραγωδία των Τεμπών

Σημαντικότερο γεγονός του 2023 κρίνεται από το 69% η τραγωδία των Τεμπών ενώ ακολουθούν (με πολλαπλές επιλογές) οι πλημμύρες στη Θεσσαλία με 38%, οι πυρκαγιές με 30% και τα εγκλήματα οπαδικής βίας με 11%.

Τα πολιτικά και οικονομικά γεγονότα δεν τοποθετούνται ψηλά στην κρίση των πολιτών καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και οι εκλογικές νίκες της Ν.Δ. λαμβάνουν από 6% ενώ η εκλογή Κασσελάκη και η παραίτηση Τσίπρα συγκαταλέγονται μόλις από το 3% στα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς.

Σχετικά με τις προσδοκίες για το 2024 οι θετικές κρίσεις υπερτερούν των αρνητικών καθώς το 29% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερο για την οικογένειά του έναντι 28% που πιστεύει ότι θα είναι χειρότερο.

Ισορροπημένες είναι οι προσδοκίες και για την κατάσταση της χώρας όπου το 31% θεωρεί ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα το 2024 ενώ το 32% πιστεύει ότι θα χειροτερέψουν.

Υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων – Διχασμένοι για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της επικαιρότητας, το 50% είναι υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και μόνο το 37% κατά. Το 47% τάσσεται υπέρ του γάμου ομόφυλων ζευγαριών έναντι 43% που είναι κατά, αλλά για την τεκνοθεσία μόνο το 28% είναι υπέρ και το 64% κατά.