«Η χώρα λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο, οι ανισότητες οξύνονται και η κυβέρνηση στηρίζεται σε επιδόματα και pass, αντί να λάβει μέτρα ουσίας, κρατώντας με αυτό τον τρόπο ομήρους τους φτωχότερους Έλληνες» ανέφερε ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2024.

«Η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα είναι ένα πραγματικό τεστ. Είναι ο πρώτος για την κυβέρνηση της ΝΔ χωρίς την ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και χωρίς τη ρήτρα διαφυγής από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Ο πραγματικός πήχυς είναι τα προβλήματα, που εσείς δημιουργήσατε ή που δεν θέλετε να λύσετε» όπως είπε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για συντονισμένες επιθέσεις σε θεσμούς, για αναξιοκρατία, αδιαφάνεια και αναποτελεσματικότητα.

«Εσείς υποσχεθήκατε κανονικότητα, αλλά επικρατεί γενικευμένη ανασφάλεια για ένα κράτος που λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο, όπως αποδεικνύει η τραγωδία των Τεμπών. 4,5 χρόνια δικής σας διακυβέρνησης τα τρένα κινούνταν στα τυφλά και μάθαμε πρόσφατα ότι καταστράφηκαν οι συνομιλίες εκείνης της νύχτας από τον ΟΣΕ» είπε, θυμίζοντας η ευρωπαϊκή εισαγγελία άσκησε δίωξη σε 23 πρόσωπα.

Όσον αφορά την οπαδική βία είπε η κυβέρνηση αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. «Ανακοινώσατε μέτρα, που είχατε ήδη θεσμοθετήσει, αλλά δεν εφαρμόσατε. Αντί να τιμωρήσετε τους υπευθύνους, τιμωρείτε τους υγιείς φιλάθλους», ενώ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την καταστροφή στον Έβρο και στο δάσος της Δαδιάς, τόνισε πως «επί 5 χρόνια αγνοήσατε όλα τα σημάδια. Πέντε χρόνια η κλιματική κρίση χτυπούσε το «καμπανάκι» για ξηρασία στον Έβρο. Ήταν προδιαγεγραμμένη η καταστροφή στη Δαδιά, δεν κάνετε τίποτα να την προλάβετε».

Εντρυφώντας περισσότερο στα ζητήματα οικονομίας ο κ. Ανδρουλάκης επικαλέστηκε στοιχεία βάσει των οποίων το 2022 ο μέσος ετήσιος μικτός μισθός στην Ελλάδα ήταν ο 24ος κατώτερος στους 27 της Ε.Ε. «Ο μέσος μισθός είναι 20% χαμηλότερος από το 2009 και σε μόνιμη απόκλιση από τις υπόλοιπες χώρες, σύμφωνα με τη Eurostat. Το 2022 η αγοραστική δύναμη κατρακύλησε στο 57% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μακράν η χαμηλότερη στην Ευρωζώνη. Τους δύο μήνες του καλοκαιριού που κάλπαζε η ακρίβεια στα τρόφιμα, η κυβέρνηση δεν έβαλε ούτε ένα πρόστιμο. Μειώστε τον ΦΠΑ, όπως έχουν κάνει  άλλες χώρες σαν την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία και έχει αποδώσει. Ακόμη και το θετικό βήμα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το παρουσιάζετε ως επίτευγμα της ΝΔ. Πανηγυρίζει η παράταξη που ευθύνεται για το γεγονός ότι την χάσαμε, που μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Δεν είμαστε λωτοφάγοι. Είστε η παράταξη που άνοιξε τον δρόμο του διχασμού, της τοξικότητας και της πόλωσης» ήταν τα λόγια του.

Όσον αφορά τη στεγαστική κρίση, ζήτησε την κατάργηση της golden visa για να έχει πρόσβαση σε προσιτή στέγαση ο ελληνικός λαός. «Έχετε καταντήσει το Μαξίμου γραφείο real estate. Είστε απολύτως υπεύθυνοι για μία τεράστια στεγαστική κρίση που υπάρχει σήμερα και θα κλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια. Οι νέοι άνθρωποι, που ζουν σε μία εποχή χαμηλών ευκαιριών, θα πρέπει να βγουν μπροστά. Στηρίζουμε τους νέους επιστήμονες στα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, με κοινωνικές κατοικίες. Έχουμε χρέος να λύσουμε αυτό το θέμα, γιατί δημιουργεί τεράστιες επιπτώσεις και στο δημογραφικό. Η χώρας μας είναι πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στην Ευρωζώνη» ανέφερε.