Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που έγινε στο «Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού» προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Η εκδήλωση έγινε στην Αίθουσα Αντιγόνη και πραγματοποιείται από το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ και το περιοδικό Μεταρρύθμιση, με την υποστήριξη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε τον πρώην πρωθυπουργό με την παρουσία της, ενώ ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Κώστας Σημίτης
Κυριάκος Μητσοτάκης, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Κώστας Σημίτης
Νίκος Ανδρουλάκης

Στο πάνελ της εκδήλωσης για τον συντονισμό της βρέθηκαν οι Γιάννης Στουρνάρας, Παύλος Τσίμας, Γιάννης Βούλγαρης και Αριστείδης Αγαθοκλής.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Γιάννης Στουρνάρας, Παύλος Τσίμας, Γιάννης Βούλγαρης, Αριστείδης Αγαθοκλής.

Επίσης, έδωσαν το «παρών» ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Κώστας Σκανδαλίδης, Κώστας Λαλιώτης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Κώστας Λαλιώτης, Γιάννος Παπαντωνίου, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Πάχτας.

Επιπλέον, πήραν μέρος νυν και πρώην στελέχη, όπως οι Παύλος Χρηστίδης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Σπύρος Καρανικόλας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Χάρης Δούκας, Βασίλης Οικονόμου.

Κώστας Σκανδαλίδης
Ανδρέας Λοβέρδος

Μάλιστα, μεταξύ άλλων ξεχώρισε η χειραψία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Κώστα Σημίτη και η στιγμή που μίλησε στο βήμα η Άννα Διαμαντοπούλου.

Κώστας Σημίτης και Ευάγγελος Βενιζέλος
Η Άννα Διαμαντοπούλου στο βήμα της εκδήλωσης

Ωστόσο, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως οι Άδωνις Γεωργιάδης, Λίνα Μενδώνη και Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Λίνα Μενδώνη
Κωνσταντίνος Ζέρβας

Ακόμη, συνολικά έδωσαν το «παρών» τέσσερις πρωθυπουργοί με εξαίρεση τον Κώστα Σημίτη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι εν ενεργεία και οι άλλοι τρεις να είναι οι εξής: Λουκάς Παπαδήμος, Παναγιώτης Πικραμμένος και Γιώργος Παπανδρέου (μίλησε μέσω βιντεοκλήσης).

Παναγιώτης Πικραμμένος (αριστερά) και Λουκάς Παπαδήμος (δεξιά)

Δείτε την εκδήλωση:

«Υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά: Σχέδιο και συγκυρία»

Ο Κώστας Σημίτης μιλώντας στην εκδήλωση που διοργανώθηκε προς τιμήν του, ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την την Άννα Διαμαντοπούλου και τους υπόλοιπους ομιλητές. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα, ειδικά αν υπάρχει κατάλληλο σχέδιο και συγκυρία.

«Ευχαριστώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Άννα Διαμαντοπούλου, τους άλλους ομιλητές και όλους εσάς που ήρθατε απόψε εδώ. Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους. Ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Σημίτης τη στιγμή της ομιλίας του
Στιγμιότυπο από την εποχή που ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Σημίτης

Έπειτα, διευκρίνισε ότι «δεν ήταν πάντα εύκολο, γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις. Είναι βαθιά πεποίθησή μου, όμως, πως με προσπάθεια λύνονται προβλήματα. Υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά: το σχέδιο και η συγκυρία. Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί, για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο. Γι’ αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε. Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο. Σας ευχαριστώ όλους. Η παρουσία σας απόψε ήταν μία ενθάρρυνση για να προσπαθούμε το καλύτερο».

Ακολουθούν φωτογραφίες: