Να περισσεύουν τα λόγια και να αυξάνονται τα έργα ζητεί από τα μέλη της κυβέρνησής του ο πρωθυπουργός γνωρίζοντας ότι η μεγαλύτερη παγίδα στην οποία μπορεί να πέσει είναι η κωλυσιεργία σε παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών και αυτό γιατί τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και αναζητούνται επειγόντως λύσεις ώστε να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η εντολή ισχυρής αυτοδυναμίας είναι νωπή αλλά παράλληλα βλέπουν στις διαρκείς μετρήσεις της κοινής γνώμης ποια προβλήματα απασχολούν την κοινή γνώμη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητεί σε καθημερινή βάση από το επιτελείο του και επιδιώκει μέσω των συνεχών επαφών με τους υπουργούς του να «τρέξουν» όσο πιο γρήγορα γίνεται οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε προεκλογικά.

Για τον λόγο αυτό και συνεδριάζει συχνά το υπουργικό συμβούλιο – αύριο θα γίνει άλλη μια συνεδρίαση – προκειμένου να παρακολουθείται διαρκώς και στενά η πρόοδος σε νομοσχέδια που είτε δρομολογούνται, είτε βαίνουν προς ψήφιση στη Βουλή. Ήδη, ο πρωθυπουργός έχει χτυπήσει «καμπανάκια» δημοσίως στους υπουργούς του. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση λειτουργεί «στον αυτόματο», τονίζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Τα προβλήματα που «καίνε»

Σούπερ Μάρκετ

Η ακρίβεια αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα και νούμερο ένα θέμα συζήτησης των πολιτών και για τον λόγο αυτό επιχειρούνται παρεμβάσεις έτσι ώστε να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, αυτό το μέτωπο πρέπει να κλείσει, γιατί ο χειμώνας είναι μπροστά και οι συνέπειες από την κρίση στη Μέση Ανατολή δεν μπορούν ακόμα να υπολογιστούν.

Για τον λόγο αυτό αναζητείται δημοσιονομικός χώρος προκειμένου να λαμβάνονται μέτρα στήριξης όχι μόνο για τους ευάλωτους αλλά και για κοινωνικές ομάδες που μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι αδικημένες. Σε αυτά εντάσσεται και η απόφαση να δοθεί επίδομα θέρμανσης στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για την θέρμανσή τους. Παράλληλα, με μέτρα κατά της φοροδιαφυγής το οικονομικό επιτελείο δείχνει στην πράξη ότι τα περί κοινωνικής δικαιοσύνης και τήρησης της νομιμότητας δεν αποτελούν «κενό γράμμα».

Ταυτόχρονα όμως έχει ζητηθεί να αναδεικνύονται οι θετικές επιπτώσεις που θα επέλθουν από την καλή πορεία της οικονομίας μέσα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Και ζητούνται μάλιστα κινήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς που θα δείχνουν ότι όλα τα παραπάνω έχουν χειροπιαστό αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Έμφαση στην ασφάλεια

Οι τομείς στους οποίους θα στραφεί επίσης το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι και αυτός της ασφάλειας που προβληματίζει έντονα τους πολίτες με τη νεανική εγκληματικότητα να αυξάνεται, αλλά και ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν το μισό πληθυσμό της χώρας που δεν είναι άλλος από το κυκλοφοριακό.

Μέσα από παρεμβάσεις των συναρμόδιων υπουργείων εκτός από την πιο εμφανή παρουσία της τροχαίας στους δρόμους και της έντασης της αστυνόμευσης, οι πολίτες περιμένουν την ανανέωση του στόλου των μέσων μεταφοράς που σε πολλές περιπτώσεις είναι απαρχαιωμένα και επικίνδυνα.

«Το επόμενο διάστημα και μέχρι τις ευρωεκλογές θα κριθεί η αξιοπιστία μας. Μοναδικός μας αντίπαλος είναι ο κακός μας εαυτός και για τον λόγο αυτό πατάμε γκάζι», τόνιζε στο Newsbeast ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην κυριακάτικη ανάρτηση που έκανε ήταν σαφής: «Η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στη συστηματική δουλειά ώστε να γίνουμε Ευρώπη».