Τους βασικούς άξονες αλλά και τις προτεραιότητες του προγράμματος του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», παρουσίασε ο επικεφαλής του και δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Ο κ. Μώραλης ευχαρίστησε τους πολίτες για τη στήριξη τους και έστειλε, εν μέσω χειροκροτημάτων, μήνυμα νίκης και αισιοδοξίας, αναπτύσσοντας τις προγραμματικές δεσμεύσεις του έναντι των ζητημάτων που βαρύνουν τον Πειραιά, με συνοπτική αναφορά των επιμέρους αξόνων επί των βασικών πυλώνων του σχεδιασμού που κατάρτισε ο συνδυασμός.

«Ο “Πειραιάς Νικητής” ξεκίνησε το ταξίδι του πίσω στο 2014, πριν από εννέα χρόνια, σε ένα πολύ διαφορετικό περιβάλλον για την πόλη, τη χώρα, αλλά και όλο τον κόσμο. Με την ψήφο και την εμπιστοσύνη των Πειραιωτισσών και των Πειραιωτών πήραμε την εντολή να θέσουμε τις βάσεις, ώστε ο Πειραιάς να περάσει σε μία νέα εποχή. Το έργο μας τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε πυκνό και εκτεταμένο. Με ιδιαίτερη χαρά, ικανοποίηση και ευθύνη, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε σήμερα το πρόγραμμα του “Πειραιά Νικητή” για την πενταετία 2024- 2029. Το δικό μας “μονοπάτι” μέσα από το οποίο ο Πειραιάς μας θα πορευθεί τα επόμενα χρόνια, ως το 2030, αλλά και πέραν αυτού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μώραλης.

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», επεσήμανε ότι το πρόγραμμα του συνδυασμού για την προσεχή πενταετία στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας έχει να κάνει με τον Πειραιά «βιώσιμο και ελκυστικό, με καλύτερη καθημερινότητα για όλους». Όπως σημείωσε ο κ. Μώραλης: «Με άξονα την ενεργειακή μετάβαση και την προσαρμογή της πόλης μας στην κλιματική αλλαγή, με διατήρηση του υψηλού επιπέδου καθαριότητας και περαιτέρω ενίσχυση της ανακύκλωσης. Με περισσότερους, και αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένους δημόσιους χώρους σε κάθε συνοικία του Πειραιά. Με γειτονιές που θα απολαμβάνεις να ζεις. Με την ανάπτυξη μιας βιώσιμης αστικής κινητικότητας, η οποία θα διασφαλίζει την προσβασιμότητα σε όλους. Και, βέβαια, με τον Πειραιά ως προορισμό διεθνούς αναγνωρισιμότητας, με τη θάλασσα, τον πολιτισμό και τη δημιουργία στο επίκεντρο.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά έναν «Πειραιά έξυπνο, ανταγωνιστικό και εξωστρεφή». Ο Γιάννης Μώραλης ανέφερε συγκεκριμένα: «Συνεχίζοντας να ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, με έμφαση στη γαλάζια και δημιουργική οικονομία, τομείς όπου η πόλη μας διαθέτει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Παράλληλα, συνεχίζουμε να ψηφιοποιούμε τις υπηρεσίες από τον δήμο προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, τους επισκέπτες μας, τις δημόσιες αρχές, τους ερευνητικούς οργανισμούς, ώστε τα οφέλη της ψηφιακής μετάβασης να διαχέονται παντού, και να βελτιώνουν την καθημερινότητα όλων».

Τέλος, ο τρίτος πυλώνας αφορά έναν «Πειραιά κοινωνικό και χωρίς αποκλεισμούς». «Συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη στην πράξη, και όχι στη θεωρία. Με σύγχρονες δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και στήριξης, προωθώντας την ενεργό ένταξη στον οικονομικό και κοινωνικό βίο, την ισότητα στις ευκαιρίες και την αντιμετώπιση των διακρίσεων και των αποκλεισμών. Στηρίζοντας την οικογένεια και τα παιδιά, με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Και δημιουργώντας σύγχρονους, ασφαλείς και προσβάσιμους από όλους, αθλητικούς χώρους», σημείωσε ο κ. Μώραλης.

Οι πέντε μεγάλες παρεμβάσεις στον Πειραιά

Ο δήμαρχος Πειραιά δεν παρέλειψε να αναφερθεί ξεχωριστά και σε πέντε μεγάλες, παρεμβάσεις που δρομολογούνται στον Πειραιά για τα επόμενα χρόνια. «Πρώτον, η υλοποίηση της ανάπλασης της Ακτής Θεμιστοκλέους, ένα εμβληματικό από κάθε άποψη έργο αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής της Πειραϊκής, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ο Δήμος Πειραιά θα υλοποιήσει την ανάπλαση της Ακτής Θεμιστοκλέους, μήκους περίπου τρεισήμισι χιλιάδων μέτρων και έκταση περίπου τριάντα πέντε χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Πρόκειται για ένα έργο που θα αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή, προσελκύοντας επισκέπτες από την υπόλοιπη Αττική, τη χώρα και το εξωτερικό.

Δεύτερον, η δρομολόγηση της κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Πειραιά, επιλύοντας ένα αίτημα επί 35 χρόνια του νομικού κόσμου και των πολιτών. Ύστερα από την ολοκλήρωση του διαγωνισμού από το ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων), ξεκινούν οι διαδικασίες ώστε στην περιοχή Παπαστράτου στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Διονυσίου, σε τρία χρόνια να έχουμε στην πόλη μας το πιο νέο, σύγχρονο και λειτουργικό Δικαστικό Μέγαρο της χώρας, αντάξιο της ιστορίας και του κύρους του Πειραιά.

Τρίτον, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες διερεύνησης της δυνατότητας αποκατάστασης του κτιρίου της Ραλλείου Σχολής, ώστε να φιλοξενήσει το νέο Δημαρχείο του Πειραιά, και παράλληλα να αναβαθμιστεί και να αξιοποιηθεί παραγωγικά το κτίριο όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο και θα αναβαθμίσει σημαντικά την εικόνα του κέντρου της πόλης, με το εμβληματικό αυτό κτίριο να μετατρέπεται σε έναν χώρο που θα αντανακλά την ιστορία και το μέλλον του Πειραιά.

Τέταρτον, σχεδιάζουμε την αναβάθμιση της πλατείας Κοραή και των πεζοδρόμων Δραγάτση και Καραΐσκου, που την περιβάλλουν. Στην περιοχή ήδη δεσπόζει το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, και με αυτή την παρέμβαση πρόκειται να αναδειχθεί η πλατεία σε τοπόσημο για την πόλη, αφού θα ενδυναμωθεί με περισσότερο πράσινο, αλλά και με “μπλε” υποδομές, όπως σιντριβάνι και υδάτινα σημεία.

Πέμπτον, δρομολογούμε τη διαμόρφωση πύλης εισόδου στον Πειραιά για τους επισκέπτες της κρουαζιέρας. Πρόκειται για τη δημιουργία της πρώτης πολιτιστικής διαδρομής, που θα συνδέει οδικούς άξονες που σχετίζονται με τοποθεσίες ειδικού αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος του κέντρου του Πειραιά, με τον Κεντρικό Λιμένα, το Πασαλιμάνι, και τις ζώνες εξυπηρέτησης των κρουαζιερόπλοιων και σκαφών αναψυχής», εξήγησε ο δήμαρχος της πόλης.

Ο κ. Μώραλης κλείνοντας την ομιλία του μίλησε για το όραμα που τροφοδοτεί τον σχεδιασμό και προγραμματισμό του συνδυασμού και στηρίζεται στους βασικούς πυλώνες και τους άξονες προτεραιότητας, για ένα καλύτερο αύριο για τον Πειραιά. «Με μεθοδική και σκληρή δουλειά, με αυτοπεποίθηση και πίστη για τις δυνάμεις μας, και κυρίως για τις δυνατότητες και τις προοπτικές της πόλης μας. Έχουμε δείξει έμπρακτα πως μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, και να παράγουμε μετρήσιμο αποτέλεσμα, και όφελος για την πόλη και τους πολίτες. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών, ώστε να μην χαθεί ούτε μέρα δουλειάς, και η πόλη μας να συνεχίσει ακάθεκτα στην ίδια πορεία που ανέπτυξε τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα, ζητάμε ξανά την εμπιστοσύνη σας, για να προχωρήσουμε ακόμα πιο δυναμικά, με ακόμα μεγαλύτερη επιμονή και θέληση, και να ολοκληρώσουμε όσα ονειρευτήκαμε για τον Πειραιά μας, όσα μαζί σας συζητήσαμε, παρουσιάσαμε και συνδιαμορφώσαμε. Όλα εκείνα που θα κάνουν τον Πειραιά την πόλη που καθεμιά και καθένας μας επιθυμεί και απολαμβάνει να ζει, να κινείται και να δραστηριοποιείται. Την πόλη που με χαρά και υπερηφάνεια θα παραδώσουμε στα παιδιά μας».